BibTex RIS Kaynak Göster

Gözardı Edilen Bir İşletme Türü Olarak Üniversite Öğrenci Yurtlarının Profili

Yıl 2016, Cilt: 8 Sayı: 1, - , 18.04.2016

Öz

Anahtar Kelimeler:

Üniversite öğrenci yurtları, Yurt işletmeciliği, Balıkesir.

 

 

Bu çalışmanın amacı, son zamanlarda sayıları çok artmasına karşın işletme literatüründe göz ardı edilen bir işletme kategorisini oluşturan üniversite öğrenci yurtlarının, bir işletme olarak profilini ve özelliklerini belirlemektir. Hangi büyüklükte ve ne tür olursa olsun her işletme grubu, ekonomik ve sosyal açıdan önemlidir. İşletmelerde verimliliği arttırmak ve etkin yönetimin koşullarını belirlemek için her işletme türüne yönelik incelemeler ve araştırmalar yapılmalıdır. Şimdiye kadar öğrenci yurtlarına yönelik yapılan araştırmalar daha çok, bu işletmelerin müşterisi durumunda olan öğrencilerin sorunlarını konu almıştır. Bu çalışmada ise, kısıtlı da olsa hem bir literatür araştırması hem de bir alan araştırması yapılarak yurt işletmelerinin temel yapısı, faaliyetleri, özellikleri ve sorunlarına ışık tutulmaya çalışılmaktadır. Araştırma, Balıkesir’de özel üniversite yurtlarına yönelik nitel bir araştırma biçimindedir. Bu kapsamda yurt yöneticilerine yapılandırılmış sorular çerçevesinde derinlemesine görüşme yapılmış ve cevapları kaydedilmiştir. Yurt işletmeleri, hizmetler ana sektörünün bir alt kolu olan ağırlama sektörüne girmekte ve konaklama işletmeleri ile benzerlik göstermekle birlikte kendisine özgü özelliklere ve yönetim güçlüklerine sahiptir. Türkiye’de özellikle özel yurtlar oldukça sade, az sayıda personelin çalıştığı, genellikle kapalı alanlardan oluşan ve sınırlı faaliyetleri olan, bununla birlikte öğrenci memnuniyeti yaratmakta zorlanan ve akademik başarıyı desteklemeyen bir yapıda görünmektedirler. Heterojen bir yapıda olan yurt sektörünün iyi tanınması için, ülkeler arası karşılaştırmalarla birlikte geniş kapsamlı araştırmalar yapılmasına ihtiyaç vardır.

Yıl 2016, Cilt: 8 Sayı: 1, - , 18.04.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Önder Met

İsmail Özdemir

Yayımlanma Tarihi 18 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Met, Ö., & Özdemir, İ. (2016). Gözardı Edilen Bir İşletme Türü Olarak Üniversite Öğrenci Yurtlarının Profili. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 8(1).
AMA Met Ö, Özdemir İ. Gözardı Edilen Bir İşletme Türü Olarak Üniversite Öğrenci Yurtlarının Profili. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. Nisan 2016;8(1).
Chicago Met, Önder, ve İsmail Özdemir. “Gözardı Edilen Bir İşletme Türü Olarak Üniversite Öğrenci Yurtlarının Profili”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 8, sy. 1 (Nisan 2016).
EndNote Met Ö, Özdemir İ (01 Nisan 2016) Gözardı Edilen Bir İşletme Türü Olarak Üniversite Öğrenci Yurtlarının Profili. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 8 1
IEEE Ö. Met ve İ. Özdemir, “Gözardı Edilen Bir İşletme Türü Olarak Üniversite Öğrenci Yurtlarının Profili”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 8, sy. 1, 2016.
ISNAD Met, Önder - Özdemir, İsmail. “Gözardı Edilen Bir İşletme Türü Olarak Üniversite Öğrenci Yurtlarının Profili”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 8/1 (Nisan 2016).
JAMA Met Ö, Özdemir İ. Gözardı Edilen Bir İşletme Türü Olarak Üniversite Öğrenci Yurtlarının Profili. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;8.
MLA Met, Önder ve İsmail Özdemir. “Gözardı Edilen Bir İşletme Türü Olarak Üniversite Öğrenci Yurtlarının Profili”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 8, sy. 1, 2016.
Vancouver Met Ö, Özdemir İ. Gözardı Edilen Bir İşletme Türü Olarak Üniversite Öğrenci Yurtlarının Profili. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;8(1).