Araştırma Makalesi

Büyükliman Havzasında Ceviz Dikimi için Uygun Alanların Tespitinde Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Katkısı: Tonya İlçesi Örneği

Cilt: 1 Sayı: 4 10 Aralık 2019
PDF İndir
TR

Büyükliman Havzasında Ceviz Dikimi için Uygun Alanların Tespitinde Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Katkısı: Tonya İlçesi Örneği

Öz

Ceviz geçmişten günümüze Türkiye’de yetiştirilen önemli bir tarım ürünüdür. Son yıllarda gerek ülke nüfusunun artması ve tarım alanlarının günden güne azalması nedeniyle üretilen ceviz miktarı yeterli gelmemektedir. Bu nedenle ceviz için alternatif bölgelerde ve yerlerde uygun alanların tespitine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada ceviz dikimi düşünülmeyen bir bölge olan Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon ili Büyükliman Havzası pilot bölge olarak seçilmiştir. Söz konusu havza Tonya, Vakfıkebir, Şalpazarı, Beşikdüzü ve Çarşıbaşı ilçelerinin sınırlarını kapsamaktadır. Bu pilot bölgede Coğrafi bilgi sistemleri programı olan ArcGIS 10.4 yazılımı yardımıyla eğim, bakı, yükseklik ve sayısal yükseklik modeli (topografya) yapılarak uygun yerlerin tespiti yapılmıştır. Ayrıca uygun çıkan yerler havzadaki orman arazileri ile de çakıştırılarak, ceviz dikimine uygun ormanlık alanların da tespiti yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akça, 2012. Ceviz Yetiştiriciliği. Arı Ofset Matbaası, Tokat. 356 s.
  2. Amaral, J.S., Casal, S., Pereira, J.A., Seabra, R.M., Oliveira, B.P.P., 2003. Determination of sterol and fatty acid compositions, oxidative stability, and nutritional value of six walnut (Juglans regia L.) cultivars grown in Portugal. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51 (26): 7698-7702.
  3. Anonim, 2010a. www.agm.gov.tr (Erişim tarihi: 03.03.2010).
  4. Anonim, 2010b. Özel Ağaçlandırma, Destek Devletten, Kazanç Ağaçtan Sunumu. www.agm.gov.tr. (Erişim tarihi: 02.04.2010).
  5. Anonim, 2019a. https://www.tzob.org.tr/basin-odasi/haberler/cevizin-en-kalitelisi-bizde-ama-ithalattan-kurtulamiyoruz%E2%80%A6 (Erişim tarihi, 30.07.2019).
  6. Anonim, 2019b. Ceviz ve Beyin. http:// www.diyarbakirsoz. com/ yazarlar/ msimsek/ ceviz-ve-beyin-8474 (Erişim tarihi, 01.08.2019).
  7. Ketenci, C.K. ve Bayramoğlu, Z., 2018. Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5(3): 339–347.
  8. Susam, T. ve Oğuz, İ., 2006. CBS İle Tokat İli Arazi Varlığının Eğim ve Bakı Özelliklerinin Tespiti ve Tarımsal Açıdan İrdelenmesi. Turkish National AGRIS Center, ISSN : 1300-2910.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

10 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

10 Ağustos 2019

Kabul Tarihi

29 Kasım 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Erbaş, Y. S. (2019). Büyükliman Havzasında Ceviz Dikimi için Uygun Alanların Tespitinde Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Katkısı: Tonya İlçesi Örneği. Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, 1(4), 33-36. https://izlik.org/JA98CP59JN