Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Gelişme Dönemlerinde ve Dozlarda Yapraktan Demir Şelat (EDDHA-Fe) Uygulamasına Yerfıstığının (Arachis hypogaea L.) Tepkisi

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 5, 13 - 16, 27.12.2019

Öz

Bu çalışma Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde 2018 yılı ana ürün koşullarında tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Araştırmada demir klorozuna hassas NC-7 çerezlik yerfıstığı çeşidi ve granül demir şelat (%6 EDDHA-Fe) gübresi materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada yapraktan 10 farklı [%50 çiçeklenme döneminde 400 g da-1 (U1),500 g da-1 (U2), 600 g da-1 (U3); meyve bağlama döneminde 400 g da-1 (U4), 500 g da-1 (U5), 600 g da-1 (U6); %50 çiçeklenme döneminde 200 g da-1 ve meyve bağlama döneminde 200 g da-1(U7), %50 çiçeklenme döneminde 300 g da-1 ve meyve bağlama döneminde 300 g da-1(U8), %50 çiçeklenme döneminde 300 g da-1 ve meyve bağlama döneminde 300 g da-1(U9) ve kontrol (U10)] uygulama yapılmıştır. Uygulamaların bitki başına meyve sayısı (adet bitki-1) ve meyve verimi (kg da-1) üzerine etkisinin önemli, diğer özellikler (meyvede dane sayısı, 100 dane ağırlığı, 100 meyve ağırlığı, iç oranı, yağ ve protein oranı) üzerine etkisinin önemli olmadığı belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2016.FoodandAgricultureOrganization of the United Nations (FAO) İstatistik Bölümü İnternet Sitesi (http://www.fao.org), (Erişim: Kasım 2019).
  • Anonim, 2017. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Verileri İnternet Sitesi (http://www.tuik.gov.tr/), (Erişim: Kasım 2019).
  • Anonim, 2018a. Toprak Analiz Sonuçları. KSÜ Üniversite Sanayi Kamu İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kahramanmaraş.
  • Anonim, 2018b. Meteoroloji Müdürlüğü İklim Verileri. Pazarcık, Kahramanmaraş.
  • Arıoğlu, H., 2007. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 220, Ders Kitabı Yayın No: A-70, 204 s, Adana.
  • Başar, H., Taban, E., 2001. Değişik Demir Bileşiklerinin ve Uygulama Yöntemlerinin Soya Fasulyesinin Demir İçeriği ve Gelişimi Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(4): 57-61.
  • Başar, H., 2002. Yapraktan Uygulanan Değişik Demir Bileşiklerinin Soya Fasulyesinin Beslenmesine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16: 15-27.
  • Civelek, T., 2006. Yapraktan Demir Uygulamasının Bazı Soya Çeşitlerinde Verim ve Verim Unsurları İle Kalite Özelliklerine Etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Samsun, 66 s.
  • Çalışkan, S., Özkaya, I., Çalışkan, M.E., Arslan, M., 2008. The Effects of NitrogenandIron Fertilization Growth, Yieldand Fertilizer Use Efficiency of Soybean in a Mediterranean-type Soil. Field Crops Research, 108: 126-132.
  • Demir, M., Çalışkan, S., 2017. Patateste (Solanum tuberosum L.) Demir Gübrelemesinin Bitki Gelişimi ve Yumru Verimi Üzerine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20 (Özel Sayı), 241-245.
  • Durrant, M.C., 2001. Controlled Protonation of Iron-Molybdenum Cofactorby Nitrogenase: A StructuralandTheoreticel Analysis. Department of Biological Chemistry, JhonInnesCentre, Norwich Research Park, Colney, U.K.
  • Goos, R.J., Johnson, B.E., 2000. A Comparison of Three Methods for ReducingIron Deficiency Chlorosis in Soybean. Agronomy Journal, 92(6): 1135-1139.
  • Gök, M., Coşkan, A., Doğan, K., Arıoğlu, H., 2003. Bakteriyel Aşılama İle Demir ve Molibden Uygulamalarının Yerfıstığı Bitkisinde Nodülasyon ve Biyomas Oluşumuna Etkisi. Gelişme Raporu, Proje No: ZF2002BAP75.
  • Güvercin, E., 2009. Farklı Yerfıstığı Çeşitlerinde Bakteri Aşılaması ve Demir Uygulamasının Nodülasyon ve Verime Etkisi (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Anabilim Dalı, Adana, 195 s.
  • Pingoliya, K.K., Mathur, A.K., Dotaniya, M.L., Dotaniya, C.K., 2015. Impact of phosphorusandIron on Protein andChlorophyll Content in Chickpea (Cicerarietinum L.). LrgumeResearch, 38 (4): 558-560.
  • Pirdadeh, H., Hamidian, K., Tahamasebi, J., Rafee, M., 2013. Effect of Fe on YieldandOthersCulturalTraits of Chickpea (Cicerarietinum L.). Asian J. Exp. Biol. Sci., 4(2): 256-259.
  • Yağmur, B., Aydın, Ş., Çoban, H., 2005. Bağda Yapraktan Demir Uygulamalarının Yaprak Besin Elementi İçeriğine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42 (3): 135-145.
  • Yetim, S., 2008. GAP Bölgesi Harran Ovası Koşullarında Azot ve Demir Gübrelemesinin İkinci Ürün Soya Bitkisinin Verimine ve Bazı Kalite Kriterlerine Etkisi (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Anabilim Dalı, Ankara, 173 s.

Peanut (Arachis hypogaea L.) Response to Iron Foliar Application (EDDHA-Fe) at Different Growth Stages and Doses

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 5, 13 - 16, 27.12.2019

Öz

This study was
carried out randomized complete block design with three replications at the
main crop peanut growing conditions of Kahramanmaras-Pazarcik in 2018. In the
study, NC-7 peanut variety which was sensitive to iron chlorosis and iron
chelate (6% EDDHA-Fe) fertilizer were used as material. Ten different iron
chelate  [fifty percent flowering period
400 g da-1 (U1),500 g da-1 (U2),
600 g da-1 (U3); capsule formation period 400 g da-1
(U4), 500 g da-1 (U5), 600 g da-1
(U6); fifty percent flowering period 200 g da-1 and
capsule formation period 200 g da-1 (U7), fifty percent
flowering period 250 g da-1 and capsule formation period 250 g da-1
(U8), fifty percent flowering period 300 g da-1 and
capsule formation period 300 g da-1 (U9) and control (U10)]
were applied. At the end of the study, it was determined that the effect of
iron foliar application on number of capsule per plant and capsule yield were
significant, although the effect of application on the other characteristics
(number of seed per capsule, one hundred seed weight, one hundred capsule
weight, seed ratio, oil and protein ratio) were not significant.




Kaynakça

  • Anonim, 2016.FoodandAgricultureOrganization of the United Nations (FAO) İstatistik Bölümü İnternet Sitesi (http://www.fao.org), (Erişim: Kasım 2019).
  • Anonim, 2017. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Verileri İnternet Sitesi (http://www.tuik.gov.tr/), (Erişim: Kasım 2019).
  • Anonim, 2018a. Toprak Analiz Sonuçları. KSÜ Üniversite Sanayi Kamu İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kahramanmaraş.
  • Anonim, 2018b. Meteoroloji Müdürlüğü İklim Verileri. Pazarcık, Kahramanmaraş.
  • Arıoğlu, H., 2007. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 220, Ders Kitabı Yayın No: A-70, 204 s, Adana.
  • Başar, H., Taban, E., 2001. Değişik Demir Bileşiklerinin ve Uygulama Yöntemlerinin Soya Fasulyesinin Demir İçeriği ve Gelişimi Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(4): 57-61.
  • Başar, H., 2002. Yapraktan Uygulanan Değişik Demir Bileşiklerinin Soya Fasulyesinin Beslenmesine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16: 15-27.
  • Civelek, T., 2006. Yapraktan Demir Uygulamasının Bazı Soya Çeşitlerinde Verim ve Verim Unsurları İle Kalite Özelliklerine Etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Samsun, 66 s.
  • Çalışkan, S., Özkaya, I., Çalışkan, M.E., Arslan, M., 2008. The Effects of NitrogenandIron Fertilization Growth, Yieldand Fertilizer Use Efficiency of Soybean in a Mediterranean-type Soil. Field Crops Research, 108: 126-132.
  • Demir, M., Çalışkan, S., 2017. Patateste (Solanum tuberosum L.) Demir Gübrelemesinin Bitki Gelişimi ve Yumru Verimi Üzerine Etkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20 (Özel Sayı), 241-245.
  • Durrant, M.C., 2001. Controlled Protonation of Iron-Molybdenum Cofactorby Nitrogenase: A StructuralandTheoreticel Analysis. Department of Biological Chemistry, JhonInnesCentre, Norwich Research Park, Colney, U.K.
  • Goos, R.J., Johnson, B.E., 2000. A Comparison of Three Methods for ReducingIron Deficiency Chlorosis in Soybean. Agronomy Journal, 92(6): 1135-1139.
  • Gök, M., Coşkan, A., Doğan, K., Arıoğlu, H., 2003. Bakteriyel Aşılama İle Demir ve Molibden Uygulamalarının Yerfıstığı Bitkisinde Nodülasyon ve Biyomas Oluşumuna Etkisi. Gelişme Raporu, Proje No: ZF2002BAP75.
  • Güvercin, E., 2009. Farklı Yerfıstığı Çeşitlerinde Bakteri Aşılaması ve Demir Uygulamasının Nodülasyon ve Verime Etkisi (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Anabilim Dalı, Adana, 195 s.
  • Pingoliya, K.K., Mathur, A.K., Dotaniya, M.L., Dotaniya, C.K., 2015. Impact of phosphorusandIron on Protein andChlorophyll Content in Chickpea (Cicerarietinum L.). LrgumeResearch, 38 (4): 558-560.
  • Pirdadeh, H., Hamidian, K., Tahamasebi, J., Rafee, M., 2013. Effect of Fe on YieldandOthersCulturalTraits of Chickpea (Cicerarietinum L.). Asian J. Exp. Biol. Sci., 4(2): 256-259.
  • Yağmur, B., Aydın, Ş., Çoban, H., 2005. Bağda Yapraktan Demir Uygulamalarının Yaprak Besin Elementi İçeriğine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42 (3): 135-145.
  • Yetim, S., 2008. GAP Bölgesi Harran Ovası Koşullarında Azot ve Demir Gübrelemesinin İkinci Ürün Soya Bitkisinin Verimine ve Bazı Kalite Kriterlerine Etkisi (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Anabilim Dalı, Ankara, 173 s.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Agronomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Bahadır Kür Bu kişi benim

Tahsin Beycioğlu Bu kişi benim

Fatih Kıllı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 20 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Kür, A. B., Beycioğlu, T., & Kıllı, F. (2019). Farklı Gelişme Dönemlerinde ve Dozlarda Yapraktan Demir Şelat (EDDHA-Fe) Uygulamasına Yerfıstığının (Arachis hypogaea L.) Tepkisi. Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, 1(5), 13-16.