Badem, Rosaceae familyasının Prunus cinsine aittir. Botanik olarak sert çekirdekli meyveler sınıfındadır. Anavatanı olan Orta ve Batı Asya’dan, Çin, Hindistan, İran, Suriye, Türkiye, Yunanistan ve İtalya’ya yayılmıştır. Orta ve Güneybatı Asya’nın alçak dağ yamaçları ve kıraç alanları tohumdan yetişmiş yabani badem ağaçları ile kaplıdır. Badem, dünyada ekolojik koşulları farklı bölgelere yayılmış, buralarda uygulanan tarımsal etkinliklere de bağlı olarak yeni çeşitler veya genotipler oluşturmuştur. Ülkemiz bulunduğu konum itibari ile birçok meyvenin anavatanı ve bademinde doğal yayılma alanıdır. Ülkemiz de yaklaşık 34050 ha alan da yetiştiriciliği yapılan badem, 2017 yılında badem üretiminde 90.000 bin ton ile dünya da 4. sırada yer almıştır. Bademler ilkbahar ile birlikte en erken uyanan ağaçlardır. İlkbahar geç donları erken uyanan badem çiçeklerine zarar vermesi de ticari üretimi sınırlandırmaktadır. Ülkemiz bulunduğu enlem ve boylam itibari ile çok farklı ekolojik alanlara sahiptir. Bu ekolojik farklılık nedeniyle aynı çeşit badem farklı bölgeler için aynı verim ve kalite standartlarını göstermesi beklenemez. Günümüze kadar yapılan adaptasyon çalışmaları incelendiğinde, 9’unun Güney Doğu Anadolu, 8’inin Akdeniz, 2’sinin Ege, 1’inin Marmara ve 1’inin Karadeniz bölgesinde yapıldığı görülmektedir. Çalışmaların yapıldığı iller incelendiğinde, 8’inin Şanlıurfa, 5’i Kahramanmaraş, 2’si Hatay, 1’er tanesi de Adana, Aydın, Gaziantep, Uşak, Tokat ve Yalova’da olduğu görülmektedir. Yürütülen bu çalışmaların sonuçlarında her çeşitte farklı kalite ve verim görülmüştür.
Almond belongs to the genus Prunus of the Rosaceae
family. Botany is in the class of stone fruits. Its native Central and
West Asia, China, India, Iran, Syria, Turkey, Greece and spread to Italy. The
low mountain slopes and barren areas of Central and Southwest Asia are covered
with wild almond trees grown from seed. Almond has spread its ecological
conditions to different regions in the world and has created new varieties or
genotypes depending on the agricultural activities applied there. Our country
is a natural spreading area in the homeland and almonds of many fruits due to
its location. Almond cultivated on an area of 34050 ha in our country, ranked
4th in the world with 90.000 thousand tons in almond production in 2017.
Almonds are the earliest waking trees in spring. Damages to almond flowers that
awaken early in late spring frosts also limit commercial production) Our
country has very different ecological areas in terms of latitude and longitude.
Because of this ecological difference, the same kind of almond cannot be
expected to show the same yield and quality standards for different regions.
When the adaptation studies conducted to date are examined, it is seen that 9
of them are made in South East Anatolia, 8 of them are in Mediterranean, 2 of
them are in Aegean, 1 of them are in Marmara and 1 of them are in Black Sea
region. When the provinces in which the studies were conducted are examined, it
is seen that 8 of them are in Şanlıurfa, 5 of them are in Kahramanmaraş, 2 of
them are in Hatay, 1 of them are in Adana, Aydın, Gaziantep Uşak, Tokat and
Yalova. As a result of these studies, different quality and yields were
observed in all kinds.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 20 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 5 |