Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Pomological and Chemical Properties of Some Pomegranate (Punica granatum L.) Cultivars Grown in Şanlıurfa

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 3, 63 - 72, 31.07.2021

Öz

This research was conducted on Devedişi, Hicaznar, Katırbaşı, Suruç and Suruç Karası pomegranate cultivars grown in Sanliurfa's Central, Bozova, Harran and Suruç districts in 2018. Some pomological and chemical properties were investigated in fruit samples collected from pomegranate orchards during the optimum harvest period. According to the data obtained, the fruit weight of the examined varieties was between 201.55-637.50 g, fruit length between 66.93-98.21 mm, fruit width between 69.49-105.28 mm, shape index between 0.861-0.974, calyx length between 15.66-25.44 mm, calyx diameter between 19.31-6.39 mm, 100 grain weight between 23.66-47.76 g, grain yield between 43.55-68.98%, juice volume between 94-120 ml, shell bottom ground color is yellow in five samples, green-yellow in one sample, red in one sample, upper shell ground color is red in three samples, light pink in two samples, pink in one sample, black in one sample, red in three samples, light pink in three samples, pink in one sample, water soluble dry matter content was found between 14.60-16.60% and the amount of titratable acid content was found between 0.67-2.74%.

Proje Numarası

19033

Kaynakça

  • Ak, B. E., Özgüven, A. I., İkinci, A., Yılmaz, C., Parlakçı, H. 2009. Some pomological traits of different pomegranate varieties grown in Sanliurfa-Turkey. I. International Symposium on Pomegranate and Minor Mediterranean Fruits, 16-19 October 2006, Acta Horticulturae, 818: 115-119.
  • Al-Jabbari, K.H., Pakyurek, M., Yavic, A. 2019. Identification of morphological and pomological characteristics of Iraq pomegranate (Punica granatum L.) variety Salakhani and comparing with variety Zivzik. International Journal of Secondary Metabolite, 6(3), 270-282.
  • Anonim, 2020. Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://tuikweb.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_id=1001. (Erişim tarihi: 03 Mayıs 2021).
  • Boğuç, F. 2018. Şırnak ilinde yetişen yerel ve standart nar çeşitleri ile önemli nar genotiplerin pomolojik ve bazı kimyasal özelliklerin karakterizasyonu (Yüksek Lisans Tezi). Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Diyarbakır.
  • Cemeroğlu, B. 2007. Gıda analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 34, Bizim Büro Basımevi, Kızılay, Ankara, 535 s.
  • Çiçek, M., Pakyurek, M., Celik, F. 2019. Determination of morphological and pomological characteristics of pomegranate (Punica granatum L.) genotypes grown in Diyarbakır. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, 3(3): 196-202.
  • Durgac, C., Ozgen, M., Simsek, O., Kacar, Y.A., Kıyga, Y., Celebi, S., Gunduz, K., Serce, S. 2008. Molecular and pomolological diversity among pomegranate (Punica granatum L.) cultivars in eastren Mediterranean region of Turkey. African Journal of Biotechnology, 7(9): 1294-1301.
  • Glozer, K., Ferguson, L. 2008. Pomegranate production in Afghanistan, UCDAVIS College of Agricultural & Environmental Sciences, 32 p.
  • Gündoğdu, M. 2006. Pervari (Siirt) yöresi nar (Punica granatum L. ) populasyonlarında mahalli tiplerin seleksiyonu (Yüksek Lisans Tezi), Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Gündoğdu, M., Yılmaz, H., Şensoy, R.G., Gündoğdu, Ö. 2010. Şirvan (Siirt) yöresinde yetiştirilen narların pomolojik özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 20(2): 138-143.
  • Gündoğdu, M., Yılmaz. H., Canan, İ. 2015. Nar (Punica granatum L.) çeşit ve genotiplerin fizikokimyasal karakterizasyonu. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 1(2): 57-65.
  • İkinci, A, Kılıç, M. 2016. Siverek (Şanlıurfa) yöresinde yetiştirilen yerel nar (Punica granatum L.) genotiplerinin bazı pomolojik ve kimyasal özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26(4): 556-562.
  • İzol, G. (2012). Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen Zivzik ve Görümlü narlarının fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa.
  • Karaçalı, İ. 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova, İzmir. 486 s.
  • Kazankaya, A., Gundogdu, M., Dogan, A., Balta, M. F., Celik, F. 2007. Physico-chemical characteristics of pomegranate (Punica granatum L.) selections from southeastern Turkey. Asian Journal of Chemistry, 19(4): 2981-2992.
  • Kazankaya, A., Gündoğdu, M., Aşkın, M.A., Muradoğlu, F. 2003. Pervari (Siirt) narlarının meyve özellikleri. Türkiye 4. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 8-12 Eylül, s: 141-143, Antalya.
  • Kurt, H., Şahin, G. 2013. Bir ziraat coğrafyası çalışması: Türkiye’de nar (Punica granatum L.) tarımı. Marmara Coğrafya Dergisi, 27: 551-574.
  • Muradoglu, F., Balta, M. F., Ozrenk, K. 2006. Pomegranate (Punica granatum L.) genetic resources from Hakkari, Turkey. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 2(6): 520-525.
  • Oğuz, H. İ., Ukav, İ., Eroğlu, D. 2011. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde nar (Punica granatum L.) üretimi ve pazarlanması. GAP VI. Tarım Kongresi, 09–12 Mayıs, s: 108–112, Şanlıurfa.
  • Okatan, V., Akca, Y., Ercisli, S., Gozlekci, S. 2015. Genotype selection for physico-chemical fruit traits in pomegranate (Punica granatum L.) in Turkey. Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus, 14(2): 123-132.
  • Onur, C. 1983. Akdeniz Bölgesi narlarının seleksiyonu (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Ozkan, Y. 2003. Determination of pomological characteristics of Niksar district pomegranates (Punica granatum L.) of the Tokat province. Acta Horticulturae, 598: 199-203.
  • Özden, A. N., Ak, B. E., Özden, M. 2017. Farklı nar (Punica granatum L.) çeşitlerinin pomolojik, fitokimyasal özellikleri ve antioksidan kapasiteleri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21(2): 164-176.
  • Öztürk, İ., Pakyürek, M., Çelik, F. 2019. Mardin ili Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde yetiştirilen yerel nar (Punica granatum L.) genotiplerinin pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(4): 925-933.
  • Passafiume, R., Perrone, A., Sortino, G., Gianguzzi, G., Saletta, F., Gentile, C., Farina, V. 2019. Chemical–physical characteristics, polyphenolic content and total antioxidant activity of three Italian-grown pomegranate cultivars. Official Journal of the Society of Nutrition and Food Science, 16: 9-14.
  • Polat, A. A., Calıskan, O., Kamiloglu, Ö. 2002. Determination of pomological characteristics of some pomegranate cultivars in Dörtyol (Turkey) conditions. Acta Horticulturae, 940: 401-405.
  • Şen, F., Eroğul, D. 2012. Adıyaman ilinde yetiştirilen ‘Hicaznar’ nar çeşidinin depolama sürecindeki kalite değişiminin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2): 103-111.
  • Şimşek, M., İkinci, A. 2017. Narın (Punica granatum L.) insan sağlığına etkileri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21(4): 494-506.
  • Tehranifar, A., Zarei, M., Nemati, Z., Esfendiyari, B., Vazifeshenas, M. R. 2010. Investigation of physico-chemical properties and antioxidant activity of twenty Iranian pomegranate (Punica granatum L.) cultivars. Scientia Horticulturae, 126: 180-185.
  • Tibet, H., Onur, C. 1999. Antalya’da nar (Punica granatum L.) çeşit adaptasyonu (lll). Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 14-17 Eylül, Ankara.
  • Yıldız, K., Muradoğlu, F., Oğuz, H.G., Yılmaz, H. 2003. Hizan’da yetişen narların pomolojik özellikleri. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 08-12 Eylül, s: 238-240, Antalya.
  • Zaouay, F., Mars, M. 2011. Diversity among Tunisian pomegranate (Punica granatum L.) cultivars as assessed by pomological and chemical traits. International Journal of Fruit Science, 11(2): 151-166.

Şanlıurfa’da Yetiştirilen Bazı Nar (Punica granatum L.) Çeşitlerinin Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 3, 63 - 72, 31.07.2021

Öz

Bu araştırma 2018 yılında Şanlıurfa ilinin Merkez, Bozova, Harran ve Suruç ilçelerinde yetiştirilen Devedişi, Hicaznar, Katırbaşı, Suruç ve Suruç Karası nar çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Nar bahçelerinden optimum hasat döneminde toplanan meyve örneklerinde bazı pomolojik ve kimyasal özellikler incelenmiştir. Elde edilen verilere göre, incelenen çeşitlerin meyve ağırlığı 201.55-637.50 g arasında, meyve boyu 66.93-98.21 mm arasında, meyve eni 69.49-105.28 mm arasında, şekil indeksi 0.861-0.974 arasında, kaliks boyu 15.66-25.44 mm arasında, kaliks çapı 19.31-26.39 mm arasında, 100 dane ağırlığı 23.66-47.76 g arasında, dane randımanı %43.55-68.98 arasında, meyve suyu hacmi 94-120 ml arasında, kabuk alt zemin rengi beş örnekte sarı, bir örnekte yeşil-sarı, bir örnekte kırmızı, kabuk üst zemin rengi üç örnekte kırmızı, iki örnekte açık pembe, bir örnekte pembe, bir örnekte siyah, dane rengi üç örnekte kırmızı, üç örnekte açık pembe, bir örnekte pembe, suda çözünür kuru madde miktarı %14.60-16.60 ve titre edilebilir asit miktarı %0.67-2.74 arasında olduğu tespit edilmiştir.

Destekleyen Kurum

Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü

Proje Numarası

19033

Teşekkür

Bu araştırma, Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü tarafından 19033 nolu proje kapsamında desteklenmiştir. Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü’ne destekleri için teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Ak, B. E., Özgüven, A. I., İkinci, A., Yılmaz, C., Parlakçı, H. 2009. Some pomological traits of different pomegranate varieties grown in Sanliurfa-Turkey. I. International Symposium on Pomegranate and Minor Mediterranean Fruits, 16-19 October 2006, Acta Horticulturae, 818: 115-119.
  • Al-Jabbari, K.H., Pakyurek, M., Yavic, A. 2019. Identification of morphological and pomological characteristics of Iraq pomegranate (Punica granatum L.) variety Salakhani and comparing with variety Zivzik. International Journal of Secondary Metabolite, 6(3), 270-282.
  • Anonim, 2020. Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://tuikweb.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_id=1001. (Erişim tarihi: 03 Mayıs 2021).
  • Boğuç, F. 2018. Şırnak ilinde yetişen yerel ve standart nar çeşitleri ile önemli nar genotiplerin pomolojik ve bazı kimyasal özelliklerin karakterizasyonu (Yüksek Lisans Tezi). Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Diyarbakır.
  • Cemeroğlu, B. 2007. Gıda analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 34, Bizim Büro Basımevi, Kızılay, Ankara, 535 s.
  • Çiçek, M., Pakyurek, M., Celik, F. 2019. Determination of morphological and pomological characteristics of pomegranate (Punica granatum L.) genotypes grown in Diyarbakır. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, 3(3): 196-202.
  • Durgac, C., Ozgen, M., Simsek, O., Kacar, Y.A., Kıyga, Y., Celebi, S., Gunduz, K., Serce, S. 2008. Molecular and pomolological diversity among pomegranate (Punica granatum L.) cultivars in eastren Mediterranean region of Turkey. African Journal of Biotechnology, 7(9): 1294-1301.
  • Glozer, K., Ferguson, L. 2008. Pomegranate production in Afghanistan, UCDAVIS College of Agricultural & Environmental Sciences, 32 p.
  • Gündoğdu, M. 2006. Pervari (Siirt) yöresi nar (Punica granatum L. ) populasyonlarında mahalli tiplerin seleksiyonu (Yüksek Lisans Tezi), Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Gündoğdu, M., Yılmaz, H., Şensoy, R.G., Gündoğdu, Ö. 2010. Şirvan (Siirt) yöresinde yetiştirilen narların pomolojik özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 20(2): 138-143.
  • Gündoğdu, M., Yılmaz. H., Canan, İ. 2015. Nar (Punica granatum L.) çeşit ve genotiplerin fizikokimyasal karakterizasyonu. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 1(2): 57-65.
  • İkinci, A, Kılıç, M. 2016. Siverek (Şanlıurfa) yöresinde yetiştirilen yerel nar (Punica granatum L.) genotiplerinin bazı pomolojik ve kimyasal özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26(4): 556-562.
  • İzol, G. (2012). Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen Zivzik ve Görümlü narlarının fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa.
  • Karaçalı, İ. 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova, İzmir. 486 s.
  • Kazankaya, A., Gundogdu, M., Dogan, A., Balta, M. F., Celik, F. 2007. Physico-chemical characteristics of pomegranate (Punica granatum L.) selections from southeastern Turkey. Asian Journal of Chemistry, 19(4): 2981-2992.
  • Kazankaya, A., Gündoğdu, M., Aşkın, M.A., Muradoğlu, F. 2003. Pervari (Siirt) narlarının meyve özellikleri. Türkiye 4. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 8-12 Eylül, s: 141-143, Antalya.
  • Kurt, H., Şahin, G. 2013. Bir ziraat coğrafyası çalışması: Türkiye’de nar (Punica granatum L.) tarımı. Marmara Coğrafya Dergisi, 27: 551-574.
  • Muradoglu, F., Balta, M. F., Ozrenk, K. 2006. Pomegranate (Punica granatum L.) genetic resources from Hakkari, Turkey. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 2(6): 520-525.
  • Oğuz, H. İ., Ukav, İ., Eroğlu, D. 2011. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde nar (Punica granatum L.) üretimi ve pazarlanması. GAP VI. Tarım Kongresi, 09–12 Mayıs, s: 108–112, Şanlıurfa.
  • Okatan, V., Akca, Y., Ercisli, S., Gozlekci, S. 2015. Genotype selection for physico-chemical fruit traits in pomegranate (Punica granatum L.) in Turkey. Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus, 14(2): 123-132.
  • Onur, C. 1983. Akdeniz Bölgesi narlarının seleksiyonu (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Ozkan, Y. 2003. Determination of pomological characteristics of Niksar district pomegranates (Punica granatum L.) of the Tokat province. Acta Horticulturae, 598: 199-203.
  • Özden, A. N., Ak, B. E., Özden, M. 2017. Farklı nar (Punica granatum L.) çeşitlerinin pomolojik, fitokimyasal özellikleri ve antioksidan kapasiteleri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21(2): 164-176.
  • Öztürk, İ., Pakyürek, M., Çelik, F. 2019. Mardin ili Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde yetiştirilen yerel nar (Punica granatum L.) genotiplerinin pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(4): 925-933.
  • Passafiume, R., Perrone, A., Sortino, G., Gianguzzi, G., Saletta, F., Gentile, C., Farina, V. 2019. Chemical–physical characteristics, polyphenolic content and total antioxidant activity of three Italian-grown pomegranate cultivars. Official Journal of the Society of Nutrition and Food Science, 16: 9-14.
  • Polat, A. A., Calıskan, O., Kamiloglu, Ö. 2002. Determination of pomological characteristics of some pomegranate cultivars in Dörtyol (Turkey) conditions. Acta Horticulturae, 940: 401-405.
  • Şen, F., Eroğul, D. 2012. Adıyaman ilinde yetiştirilen ‘Hicaznar’ nar çeşidinin depolama sürecindeki kalite değişiminin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2): 103-111.
  • Şimşek, M., İkinci, A. 2017. Narın (Punica granatum L.) insan sağlığına etkileri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21(4): 494-506.
  • Tehranifar, A., Zarei, M., Nemati, Z., Esfendiyari, B., Vazifeshenas, M. R. 2010. Investigation of physico-chemical properties and antioxidant activity of twenty Iranian pomegranate (Punica granatum L.) cultivars. Scientia Horticulturae, 126: 180-185.
  • Tibet, H., Onur, C. 1999. Antalya’da nar (Punica granatum L.) çeşit adaptasyonu (lll). Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 14-17 Eylül, Ankara.
  • Yıldız, K., Muradoğlu, F., Oğuz, H.G., Yılmaz, H. 2003. Hizan’da yetişen narların pomolojik özellikleri. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 08-12 Eylül, s: 238-240, Antalya.
  • Zaouay, F., Mars, M. 2011. Diversity among Tunisian pomegranate (Punica granatum L.) cultivars as assessed by pomological and chemical traits. International Journal of Fruit Science, 11(2): 151-166.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali İkinci 0000-0001-8149-7095

Emine Dursun 0000-0001-5627-5140

Proje Numarası 19033
Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi 20 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA İkinci, A., & Dursun, E. (2021). Şanlıurfa’da Yetiştirilen Bazı Nar (Punica granatum L.) Çeşitlerinin Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri. Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, 3(3), 63-72.