In this study, the effect of different lime doses on genotypes of Amygdalus orientalis (Mill) and Amygdalus turcomanica (Linczk) species selected from the Southeastern Anatolia region was investigated. For this purpose, 10%, 20% and 40% lime was applied to 5 kg of medium consisting of 10% barnyard manure, 10% river sand and 80% garden soil. No lime was applied to control plants. Seedling survival rates, leaf lengths (cm), leaf widths (cm) and leaf areas (cm2) were determined at the diffrent lime doses applied to the wild almond genotypes in the experiment. While the seedlings of A. orientalis genotype Orientalis 4 in the experiment died in the environment containing 40% lime, all the seedlings of the A.turcomanica genotypes died in the environment containing 40% lime. However it varies according to the almond species, leaf area decreases with increasing lime ratio.
Wild almond Amygdalus orientalis Amygdalus turcomanica leaf lime
Çalışmada, ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinden selekte edilen Amygdalus orientalis (Mill) ve Amygdalus turcomanica (Linczk) türlerine ait genotiplerde farklı kireç dozlarının etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla; %10 ahır gübresi, %10 dere kumu ve %80 bahçe toprağından oluşan 5 kg’lık ortalama %10, %20 ve %40 oranında kireç uygulanması yapılmıştır. Kontrol bitkilerine kireç uygulanmamıştır. Farklı düzeylerde kireç uygulaması yapılan yabani badem genotiplerinde çöğürlerin yaşama oranları, yaprak uzunlukları (cm), yaprak genişlikleri (cm) ve yaprak alanları (cm2) belirlenmiştir. Denemede yer alan A. orientalis genotiplerinden Orientalis 4’e ait çöğürler %40 kireç içeren ortamda ölürken, A.turcomanica genotiplerine ait çöğürlerin tamamı %40 kireç içeren ortamda ölmüşlerdir. Badem türlerine göre değişmekle birlikte ortamda kireç oranı arttıkça yaprak alanı da düşmüştür.
Yabani badem Amygdalus orientalis Amygdalus turcomanica yaprak
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Meyve Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Kasım 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2023 |
Gönderilme Tarihi | 29 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 30 Kasım 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 4 |