Araştırma Makalesi

Spor Eğitimi Kurslarındaki Öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi

Cilt: 7 Sayı: 2 31 Ağustos 2026
PDF İndir
TR EN

Spor Eğitimi Kurslarındaki Öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi

Öz

Bu araştırmada spor eğitimi kurslarındaki öğrencilerin beden eğitimi dersi tutum düzeylerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenini, 2025 yılında Batman ilindeki spor eğitimi kurslarında eğitim alan ortaokul düzeyindeki öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise öğrencilerle yüz yüze görüşülerek araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 574 spor eğitimi kurslarında ortaokul düzeyinde olan öğrenciler oluşturmaktadır. Bu araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Bunlardan biri kişisel bilgi formu, diğeri ise öğrencilerin beden eğitimi dersine yönelik tutum düzeylerini belirlemek amacıyla beden eğitimi dersi tutum ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde frekans ve yüzde analizleri, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Spor eğitimi kurslarındaki öğrencilerin beden eğitimi dersi tutum düzeylerine bakıldığında okul türü, ailenin gelir durumu ve bir spor branşında lisansınız var mı değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<,05). Cinsiyet değişkeninde ise istatistiksel olarak bir farklılık tespit edilmemiştir (p>,05). Elde edilen sonuçlar, beden eğitimi dersine yönelik tutumların çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu ve bu tutumların geliştirilmesine yönelik planlamalarda sosyo-ekonomik ve bireysel değişkenlerin stratejik bir öncelik olarak ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbulut, Y. (2010). Sosyal Bilimlerde SPSS Uygulamaları: Sık Kullanılan İstatistiksel Analizler ve Açıklamalı SPSS Çözümleri, İstanbul, İdeal Kültür ve Yayıncılık.
  2. Akgün, İ. B. ve İnan, M. (2010). İlköğretim Okulları Seçmeli Spor Etkinlikleri Dersi Öğretim Programına İlişkin Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi. 9. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitim Sempozyumu, 20-22 Mayıs, Elazığ. TÜBİTAK, 406-411.
  3. Aracı, H. (1998). Okullarda Beden Eğitimi. Montaj Baskı 13. Ankara.
  4. Aydoğan, H., & Kurt, H. (2023). Lise Öğrencilerinin Benlik Saygıları ile Beden Eğitimi ve Spor Dersine İlişkin Tutumları. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 18(2), 641-652. https://doi.org/10.33459/cbubesbd.1336992
  5. Balgamış, M., & Akgül, M. H. (2024). Lgs’ye hazırlanan 8.sınıf öğrencilerinin sınav kaygısı düzeyleri ile beden eğitimi dersi tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, 70, 239-258. https://doi.org/10.21764/maeuefd.1360693
  6. Balyan, M., Yerlikaya Balyan, K., & Kiremitçi, O. (2012). Farklı Sportif Etkinliklerin İlköğretim 2. Kademe Öğrencilerinin Beden Eğitimi Dersine Yönelik Tutum, Sosyal Beceri ve Öz yeterlik Düzeylerine Etkileri. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 196-201.
  7. Baykan, E., Boyraz, S., & Alakaş, M. Ç. (2025). Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin antrenörlük mesleğine yönelik tutumlarının belirlenen değişkenlere göre incelenmesi. Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi, 3(1), 74-84. https://doi.org/10.71243/dksbd.1684493
  8. Biçer, Ş. (2021). Lise Düzeyinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Beden Eğitimi ve Spor Dersine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi (Siirt-Kurtalan Örneği) (Yüksek Lisans Tezi). T.C Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Bursa.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Egzersiz ve Spor Psikolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2026

Gönderilme Tarihi

10 Nisan 2026

Kabul Tarihi

9 Ağustos 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Dalay, Y., & Çembertaş, E. (2026). Spor Eğitimi Kurslarındaki Öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi, 7(2), 25-35. https://izlik.org/JA25DC66LY
AMA
1.Dalay Y, Çembertaş E. Spor Eğitimi Kurslarındaki Öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi. ubosbid. 2026;7(2):25-35. https://izlik.org/JA25DC66LY
Chicago
Dalay, Yalçin, ve Erhan Çembertaş. 2026. “Spor Eğitimi Kurslarındaki Öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi”. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi 7 (2): 25-35. https://izlik.org/JA25DC66LY.
EndNote
Dalay Y, Çembertaş E (01 Ağustos 2026) Spor Eğitimi Kurslarındaki Öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi 7 2 25–35.
IEEE
[1]Y. Dalay ve E. Çembertaş, “Spor Eğitimi Kurslarındaki Öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi”, ubosbid, c. 7, sy 2, ss. 25–35, Ağu. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25DC66LY
ISNAD
Dalay, Yalçin - Çembertaş, Erhan. “Spor Eğitimi Kurslarındaki Öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi”. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi 7/2 (01 Ağustos 2026): 25-35. https://izlik.org/JA25DC66LY.
JAMA
1.Dalay Y, Çembertaş E. Spor Eğitimi Kurslarındaki Öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi. ubosbid. 2026;7:25–35.
MLA
Dalay, Yalçin, ve Erhan Çembertaş. “Spor Eğitimi Kurslarındaki Öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi”. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi, c. 7, sy 2, Ağustos 2026, ss. 25-35, https://izlik.org/JA25DC66LY.
Vancouver
1.Yalçin Dalay, Erhan Çembertaş. Spor Eğitimi Kurslarındaki Öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi. ubosbid [Internet]. 01 Ağustos 2026;7(2):25-3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25DC66LY