Araştırma Makalesi

DİNLEME BECERİSİ ÜZERİNE HAZIRLANAN LİSANSÜSTÜ TEZ ÇALIŞMALARININ BİBLİYOMETRİK ANALİZİ

Cilt: 8 Sayı: 1 29 Nisan 2022
PDF İndir

DİNLEME BECERİSİ ÜZERİNE HAZIRLANAN LİSANSÜSTÜ TEZ ÇALIŞMALARININ BİBLİYOMETRİK ANALİZİ

Öz

Bu çalışmanın amacı, ana dili eğitimi kapsamında hazırlanan lisasüstü tez çalışmalarını bibliyometrik olarak analiz etmektir. Bu amaca ulaşmak için ilgili konudaki tezler yıllarına, türlerine, hazırlandıkları üniversitelere, konularına ve yöntemlerine göre bibliyometrik analize tabi tutulmuştur. Çalışma nitel bir yaklaşımla yapılandırılmıştır. Veriler toplanırken belgesel tarama, analiz edilirken bibliyometrik analiz uygulanmıştır. Tezleri incelerken öncelikle bir Tez İnceleme Formu hazırlanmış, sonrasında Ulusal Tez Merkezinde yayınlanmış tezler bu form doğrultusunda analiz edilmiştir. Formun hazırlanmasında ve uygulanmasına uzman görüşüne başvurulmuştur. Ulusal Tez Merkezinde konuyla ilgili 238 tez bulunduğu, bu tezlerden 89’unun Türkçe eğitimiyle ilgili olduğu görülmüştür. Ayrıca farklı alanlarda hazırlanmış dört tez de ana dilde dinleme becerisiyle ilgili olduğu için araştırmaya dâhil edilmiştir. Türkçe eğitimi kapsamında dinleme becerisi ile ilgili lisansüstü tez çalışmalarında 2010 yılından itibaren göreceli, 2018 yılından itibaren ise büyük bir artış dikkati çekmektedir. Tezler çoğunlukla nicel yöntemle hazırlanmış olup en fazla seçilen konu dinleme strateji, yöntem ve teknikleridir. İlgili konudaki en fazla tez Gazi Üniversitesi’nde hazırlanmıştır. İlgili konuda hazırlanan tezlerin sayısının az olduğu (f: 93) söylenebilir. Doktora seviyesindeki çalışmaların (f: 18) ise yetersiz olduğu değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Dinleme , yüksek lisans , doktora , bibliyometrik analiz.

Kaynakça

  1. Akkaya, N. & Ünal, E. (2016). Sözlü iletişim. İlk ve ortaokullarda Türkçe eğitimi, 61-106. (Ed: F. Susar Kırmızı). Ankara: Anı.
  2. Akyol, H. (2006). Türkçe öğretim yöntemleri. Ankara: Kök.
  3. Anwar, M. N. (2018). Acquisition of skills for listening comprehension: barriers and solutions. International Journal of English Language and Literature Studies, 7(3), 50-54.
  4. Aşılıoğlu, B. (2009). Türkçe öğretmen adaylarına göre derslerde karşılaşılan başlıca dinleme engelleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 8(29), 45-63.
  5. Aydın, B. (2020). Türkiye’de eleştirel okuma konusunda yapılmış lisansüstü tezlerin incelenmesi. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, (18), 76-87. DOI: 10.29000/rumelide.705515.
  6. Beall, M. L., Gill-Rosier, J., Tate, J., & Matten, A. (2008). State of the context: Listening in education. The Intl. Journal of Listening, 22(2), 123-132.
  7. Boyacı, S., & Demirkol, S. (2018). Türkçe eğitimi alanında yapılan doktora tezlerinin incelenmesi. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 6(2), 512-531.
  8. Brownell, J. (1994). Teaching listening: Some thoughts on behavioral approaches. The Bulletin of the Association for Business Communication, 57(4), 19-24.
  9. Büyükikiz, K. K. (2014). Yabancılara Türkçe öğretimi alanında hazırlanan lisansüstü tezler üzerine bir inceleme. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(25), 203-213.
  10. Cemaloğlu, N. (2014). Verilerin kaydedilmesi, analizi, yorumlanması: nicel ve nitel. Bilimsel Araştırma Yöntemleri, 193-250. (Ed.: A. Tanrıöğen). Ankara: Anı.

Kaynak Göster

APA
Soyuçok, M. (2022). DİNLEME BECERİSİ ÜZERİNE HAZIRLANAN LİSANSÜSTÜ TEZ ÇALIŞMALARININ BİBLİYOMETRİK ANALİZİ. Uluslararası Eğitim Bilim ve Teknoloji Dergisi, 8(1), 66-80. https://doi.org/10.47714/uebt.1079623