Araştırma Makalesi

TEKNOLOJİ DESTEKLİ TÜRKÇE EĞİTİMİ TEZLERİNİN EĞİLİMLERİ

Cilt: 6 Sayı: 2 30 Eylül 2020
Abdullah Şahin *, Mert Başbayrak , Burcu Çiftçi
PDF İndir
EN TR

TEKNOLOJİ DESTEKLİ TÜRKÇE EĞİTİMİ TEZLERİNİN EĞİLİMLERİ

Öz

Bu araştırmanın amacı, Türkçe eğitiminde teknoloji kullanımına yönelik YÖK Ulusal Tez Merkezi bünyesinde dizinlenen tezlerin; referans sayılarına göre dağılımları, konu alanları, yöntemleri, tezlerde kullanılan veri toplama araçları, örneklem özellikleri, veri analiz yöntemleri gibi başlıklar kapsamında incelenerek söz konusu tezlerin eğilimlerini tespit etmektir. Araştırma kapsamını, YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanında 2000- 2018 yıllarında dizinlenen ve erişim izni verilen teknoloji destekli Türkçe eğitimi alanındaki 4 doktora ve 20 yüksek lisans tezi oluşturmaktadır. Çalışmada “Türkçe Eğitimi Yayın Sınıflama Formu (TEYSF)” kullanılarak tezler incelenmiş ve bu çalışmalara yönelik betimsel analiz yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, lisansüstü tezlerde araştırma sorusu olarak en çok 1 soruya yer verildiği tespit edilmiş, araştırmacıların tezlerinde en çok 51-100 arasında referans kullanmayı tercih ettikleri belirlenmiştir. Bununla birlikte en çok tezin 2017 yılında yazıldığı tespit edilmiştir. İncelenen tezlerde en çok %39,39 oran ile betimsel çalışmanın yapıldığı görülmektedir. Bunu %30,30 oran ile deneysel çalışma, %12,12 oran ile alan yazın derleme, %9,09 oran ile değerlendirme, %3,03 oran ile de kuramsal çalışma, mesleki çalışma ve eylem araştırmaları takip etmektedir. Ayrıca lisansüstü tezlerde en çok alternatif testlerin tercih edildiği, araştırmaların örneklemini çok büyük bir oranda yabancı öğrencilerin oluşturduğu ve amaca uygun örnekleme tekniğinin tercih edildiği belirlenmiştir. Araştırmacılar, veri analizlerinde daha çok nicel veri analizlerini tercih etmiş, analizlerde de betimsel olarak en çok frekans/yüzde/çizelge, kestirimsel olarak ise SPSS ve t-testi kullanmışlardır. Nitel analizlerde de en çok içerik analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada Türkçe eğitimi bölümlerinde teknoloji destekli Türkçe eğitimi alanında yazılan tezler çok boyutlu tartışılmış ve çalışmadan hareketle bazı önerilere yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Türkçe Eğitimi , Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi , Teknoloji Destekli Türkçe Eğitimi , Tezlerin Eğilimleri

Kaynakça

  1. Bransford, J. D., Brown A. L., & Cocking R. R., How People Learn: Brain, Mind, Experience, and School, Natıonal Academy Press, Washington, D.C. 1999.
  2. Büyükikiz, K., K. (2014). Yabancılara Türkçe Öğretimi Alanında Hazırlanan Lisansüstü Tezler Üzerine Bir İnceleme, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Mustafa Kemal University Journal of Graduate School of Social Sciences, 25(11), 203-213.
  3. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş.ve Demirel, F. (2012). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: PegemA Yayıncılık.
  4. Coşkun, E., Özçakmak, H. ve Balcı, A. (2012). Türkçe eğitiminde eğilimler: 1981-2010 yılları arasında yapılan tezler üzerine bir meta-analiz çalışması.
  5. Çiltaş. A., Güler, G. ve Sözbilir, M. (2012). Türkiye'de Matematik Eğitimi Araştırmaları: Bir İçerik Analizi Çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri (Educational Sciences: Theory & Praclice), 12(1), 565-580.
  6. Dargut, T. ve Çelik, G. (2014). Türkçe öğretmeni adaylarının eğitimde teknoloji kullanımına ilişkin tutum ve düşünceleri. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2(2), 28-41.
  7. Ekici, M . (2012). Sosyal Ağların Eğitim Bağlamında Kullanımı. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (2), 156-167. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/usaksosbil/issue/21646/232714.
  8. Eyüp, B . (2012). Türkçe Öğretmeni Adaylarının Öğretim Teknolojilerini Kullanmaya Yönelik Öz Güvenleri. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (9), 77-87. DOI: 10.14520/adyusbd.280.
  9. Göktaş, Y., Hasançebi F., Varışoğlu B., Akçay, A., Bayrak, N., Baran, M. ve Sözbilir, M. (2012). Türkiye'deki Eğitim Araştırmalarında Eğilimler: Bir İçerik Analizi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi (Educational Sciences: Theory & Practice), 12(1), 443-460.
  10. Gül, Ş. ve Sözbilir, M. (2015). Biology education research trends in Turkey. Eurasia Journal of Mathematics, Science & Technology Education, 11(1), 93-109.

Kaynak Göster

APA
Şahin, A., Başbayrak, M., & Çiftçi, B. (2020). TEKNOLOJİ DESTEKLİ TÜRKÇE EĞİTİMİ TEZLERİNİN EĞİLİMLERİ. Uluslararası Eğitim Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6(2), 98-114. https://doi.org/10.47714/uebt.737997

Cited By