EN
TR
Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Bilişsel Yapının ve Kavramsal Değişim Sürecinin Gözlenmesi
Öz
Bu çalışmanın amacı, kelime ilişkilendirme testi kullanarak bir ortaokulda öğrenim gören her sınıf düzeyindeki öğrencilerin görsel sanatlar dersinde geçen “resim ve fotoğraf” kavramlarına ilişkin bilişsel yapılarını belirlemek, kavram yanılgılarını tespit etmek ardından verilen eğitim sonrasında kavramsal değişim süreçlerini ortaya koymaktır. Araştırmacılar eğitimden önce ve sonra “resim ve fotoğraf” kavramlarına ilişkin kelime ilişkilendirme testi uygulamıştır. Ön test uygulamasının ardından iki hafta görsel sanatlar ders saatinde kavramlara ilişkin eğitim verilmiş istasyon, köşeleme ve şimşek kart uygulamaları ile konu pekiştirilmiş ve sürecin sonunda son test ile kavramsal değişim süreci incelenmiştir. Çalışma kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiş farklı sınıf düzeylerinde öğrenim gören 35’i kadın 39’u erkek toplam 74 öğrenci ile yürütülmüştür. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilerek sınıf düzeyine göre ayrı ayrı kelime bulutu görselleri sunulmuştur. Ön test ve son test sonuçları karşılaştırıldığında eğitim sonrasında öğrencilerin kavramsal değişiminde pozitif yönde değişim meydana geldiği görülmüştür. Kelime ilişkilendirme testi uygulamasının öğrencilerin bilişsel yapısını ve bu yapı arasındaki ilişkileri çözümlemede ve uzun dönemli hafızadaki kavramlar arasındaki ilişkilerin yeterli olup olmadığını belirlemede etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Görsel sanatlar ile ilgili terim ve kavramların doğru kullanımı için bu kavramların öncelikle ilkokulda verilmesi ilerleyen eğitim döneminde de uygulamalarla kalıcı hale getirilmesi gerektiği önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Atasoy, E., ve Ertürk, H., (2008). İlköğretim öğrencilerinin çevresel tutum ve çevre bilgisi üzerine bir alan araştırması. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1), 105-122.
- Alkan, C., ve Teker, N. (1992). Programlı öğretim: değişik teknolojiler ve Türkiye’deki uygulama. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları No: 169.
- Atasoy, B. (2004). Fen Öğrenimi ve Öğretimi. Asil Yayın Dağıtım, Ankara.
- Bahar, M. ve Aydın, F. (2002). Sınıf öğretmenliği öğrencilerinin sera gazları ve global ısınma ile ilgili anlama düzeyleri ve hatalı kavramlar. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Kongresi, ODTÜ, Ankara.
- Beeth, M. E. (1998). Teaching for conceptual change: Using status as a metacognitive tool. Science Education, 82, 343-356.
- Boyes, E. ve Stanisstreet, M. (1992). Students’ perceptions of global warming. International Journal of Environmental Studies, 42,287-300.
- Buyurgan, S. & Buyurgan, U. (2012). Sanat eğitimi ve öğretimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
- Çepni, S. (2005). Kuramdan uygulamaya: Fen ve teknoloji öğretimi. Ankara: Pegema Yayıncılık.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Güzel Sanatlar Eğitimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi
8 Ekim 2023
Kabul Tarihi
13 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 2
APA
Çoban, A., & Dinç Altun, Z. (2023). Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Bilişsel Yapının ve Kavramsal Değişim Sürecinin Gözlenmesi. Uygulamada Eğitim ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3(2), 131-154. https://izlik.org/JA54SW58AB
AMA
1.Çoban A, Dinç Altun Z. Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Bilişsel Yapının ve Kavramsal Değişim Sürecinin Gözlenmesi. UEYBİD. 2023;3(2):131-154. https://izlik.org/JA54SW58AB
Chicago
Çoban, Ayşe, ve Zühal Dinç Altun. 2023. “Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Bilişsel Yapının ve Kavramsal Değişim Sürecinin Gözlenmesi”. Uygulamada Eğitim ve Yönetim Bilimleri Dergisi 3 (2): 131-54. https://izlik.org/JA54SW58AB.
EndNote
Çoban A, Dinç Altun Z (01 Aralık 2023) Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Bilişsel Yapının ve Kavramsal Değişim Sürecinin Gözlenmesi. Uygulamada Eğitim ve Yönetim Bilimleri Dergisi 3 2 131–154.
IEEE
[1]A. Çoban ve Z. Dinç Altun, “Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Bilişsel Yapının ve Kavramsal Değişim Sürecinin Gözlenmesi”, UEYBİD, c. 3, sy 2, ss. 131–154, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54SW58AB
ISNAD
Çoban, Ayşe - Dinç Altun, Zühal. “Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Bilişsel Yapının ve Kavramsal Değişim Sürecinin Gözlenmesi”. Uygulamada Eğitim ve Yönetim Bilimleri Dergisi 3/2 (01 Aralık 2023): 131-154. https://izlik.org/JA54SW58AB.
JAMA
1.Çoban A, Dinç Altun Z. Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Bilişsel Yapının ve Kavramsal Değişim Sürecinin Gözlenmesi. UEYBİD. 2023;3:131–154.
MLA
Çoban, Ayşe, ve Zühal Dinç Altun. “Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Bilişsel Yapının ve Kavramsal Değişim Sürecinin Gözlenmesi”. Uygulamada Eğitim ve Yönetim Bilimleri Dergisi, c. 3, sy 2, Aralık 2023, ss. 131-54, https://izlik.org/JA54SW58AB.
Vancouver
1.Ayşe Çoban, Zühal Dinç Altun. Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Bilişsel Yapının ve Kavramsal Değişim Sürecinin Gözlenmesi. UEYBİD [Internet]. 01 Aralık 2023;3(2):131-54. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54SW58AB