The food industry is a dynamic sector in which competition is intense and change is rapid. Therefore, businesses operating in the food industry can stay at the forefront of competition and adapt to rapidly changing market conditions by efficiently using all their financial and intellectual resources. This study aims to determine the financial efficiencies and intellectual capital levels of the businesses included in the BIST FOOD, BEVERAGE index. The analysis was carried out with data obtained from the financial statements for 2022 of 22 companies included in the index. In the study, the efficiency measurement of the enterprises was carried out by using Operational Competitiveness Rating (OCRA) method, taking into account 3 input and 2 output factors among financial ratios. Value Added Intellectual Coefficient (VAIC) method was used to calculate the intellectual capital coefficients. As a result of the analysis, it has been revealed that the efficiency rankings of the companies obtained by the OCRA method are not similar to the rankings made by taking into account their intellectual capital.
OCRA EFFICIENCY INTELLECTUAL CAPITAL BIST FOOD BEVERAGE VALUE ADDED INTELLECTUAL COEFFICIENT
Gıda sektörü rekabetin yoğun yaşandığı ve değişimin hızlı olduğu, dinamik bir sektördür. Bu nedenle, gıda sektöründe faaliyette bulunan işletmelerin rekabette ön planda olabilmeleri ve hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlayabilmeleri sahip oldukları tüm finansal ve entelektüel kaynakların etkin kullanılması ile mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada BİST GIDA, İÇECEK endeksinde yer alan işletmelerinin finansal etkinlikleri ile entelektüel sermaye düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Analiz endekste yer alan 22 işletmenin 2022 yılına ait mali tablolarından elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada işletmelerin etkinlik ölçümünde finansal oranlardan 3 girdi ve 2 çıktı faktörü dikkate alınarak Operational Competitiveness Rating (OCRA) yöntemi kullanılmıştır. Entelektüel sermaye katsayılarının hesaplanmasında Entelektüel Katma Değer Katsayısı (Value Added Intellectual Capital - VAIC) yönteminden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, işletmelerin OCRA yöntemi ile elde edilen etkinlik sıralamaları ile sahip oldukları entelektüel sermaye dikkate alınarak yapılan sıralamalarının benzerlik göstermediği ortaya çıkmıştır.
OCRA ETKİNLİK ENTELEKTÜEL SERMAYE BİST GIDA İÇECEK ENTELEKTÜEL KATMA DEĞER KATSAYISI
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Finans |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 23 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 11 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 2 |