BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Gastronomi Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Paydaş Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma

Yıl 2020, Cilt: 9 Sayı: 17, 69 - 96, 01.01.2020

Öz

Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de gastronomi alanında uzman kişilerin Türk gastronomisi ve gastronomi turizminin mevcut durumuyla ilgili olarak görüş ve önerilerinin belirlenmesidir. Çalışmanın örneklemi kartopu yöntemi ile seçilen on kişiden oluşmaktadır. Katılımcılar belirlenirken mutfak sanatları ve gastronomi turizmi hakkında bilgi sahibi olmalarına dikkat edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Katılımcılara on adet soru yöneltilmiştir. Verilerin çözümünde nitel veri analizi yöntemlerinden betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde; katılımcıların gastro diplomasinin öncelikli olarak hayata geçirilmesi gerekliliği üzerinde durdukları görülmüştür. Gastronomi paydaşlarının ülke içinde birlik olarak hareket etmesinin önemine dikkat çekilmiştir. Yerel yemeklerin restoranlarda ve konaklama işletmelerinde doğru şekilde sunulmasının ve Türk Mutfağı ile kültürünü korumanın öncelikli olmasına vurgu yapılmıştır

Kaynakça

  • Ajanovic, E ve Çizel, B. (2015). “UNESCO yaratıcı Kentler Ağı ile Antalya Kentinin Değerlendirilmesi”, Mediterranean Journal of Humanities, No:1, ss.1-16.
  • Akgöl, Y. (2012). Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi. T.C.Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, Mersin, Yüksek Lisans Tezi
  • Arman, A. (2011). Türk Mutfak Kültürü Tanıtım Sorunu: Mengen Mutfağı Örneği”. Düzce Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi.
  • Bekar, A. ve Kılınç, S. (2014). “Turistlerin Gelir Düzeylerine Göre Destinasyondaki Gastronomi Turizmi Etkinliklerine Katılımları”, International Journal of Social and Economic Sciences, C:4, No:1, ss. 19-26.
  • Birdir, K. ve Akgöl, Y. (2015). “Gastronomi turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi”, İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, C:3, No:2, ss.57-68.
  • Boyne S. Hall D. Williams F.(2003).“Policy Support and Promotion for Food Related Tourism Initiatives: A Marketing Approach to Regional Development”, Journal of Travel and Tourism Marketing, C:14, No:3-4, ss.131-154.
  • Chen, Q. (2013). “An Investigation of Food Tourism in Chongqing”, International Journal of Management Cases, No: 4, ss. 110-121.
  • Corigliano, A. (2002). The Route to Quality: Italian Gastronomy Networks in Operations. In A.M. Hjalager and G. Richards (Ed.), Tourism and Gastronomy, ss.166-185. London:Routledge.
  • Cömert, M. (2014). “Turizm Pazarlamasında Yöresel Mutfakların Önemi ve Hatay Mutfağı Örneği”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, C:2, No:1, ss.64-70.
  • Eren, R. (2016). “Türkiye’nin Gastronomi İmajı, Ziyaretçilerin Bilgi Kaynakları ve Harcamaları”, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
  • Everett, H. J. (2005). Class Acts: Culinary Tourism In New foundland And Labrador. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Memorial University of New Foundland, Kanada
  • Everett, S. ve Aitchison, C. (2008). “The Role of Food Tourism in Sustaining Regional İdentity: A case study of Cornwall, South West England”, Journal of Sustainable Tourism, C:16, No:2, ss. 150-16.
  • Fields, K. (2002). Demand for the Gastronomy Tourism Product: Motivational Factors. In A.- M. Hjalager & G. Richards (Ed.), Tourism and Gastronomy , ss. 36-50. London: Routledge.
  • Güler, A., Halıcıoğlu, M.B. ve Taşğın, S. (2013) “Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri”, 1. Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.

A QUALITATIVE RESEARCH ON THE VIEWS OF THE STEKHOLDER IN ORDER TO DEVELOP GASTRONOMY TOURISM IN TURKEY

Yıl 2020, Cilt: 9 Sayı: 17, 69 - 96, 01.01.2020

Öz

This study aims to determine the opinions and suggestions of experts in the field of gastronomy about the current situation of gastronomy and gastronomy tourism in Turkey. The sample of the study consists of 10 people selected by the snowball method. While determining the participants, attention was paid to have knowledge about culinary arts and gastronomy tourism. The data were gathered through an interview form with semi-structured. Participants were asked 10 questions. Descriptive analysis method, which is one of the qualitative data analysis methods, was used to evaluate the data. Examining the findings of the study, the participants emphasize that gastro diplomacy should be implemented as a priority. The need for gastronomy stakeholders to act as unity within the country is shared. It is emphasized that local food are served correctly in restaurants and accommodation establishments and preserving Turkish cuisine and culture is a priority

Kaynakça

  • Ajanovic, E ve Çizel, B. (2015). “UNESCO yaratıcı Kentler Ağı ile Antalya Kentinin Değerlendirilmesi”, Mediterranean Journal of Humanities, No:1, ss.1-16.
  • Akgöl, Y. (2012). Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi. T.C.Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, Mersin, Yüksek Lisans Tezi
  • Arman, A. (2011). Türk Mutfak Kültürü Tanıtım Sorunu: Mengen Mutfağı Örneği”. Düzce Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi.
  • Bekar, A. ve Kılınç, S. (2014). “Turistlerin Gelir Düzeylerine Göre Destinasyondaki Gastronomi Turizmi Etkinliklerine Katılımları”, International Journal of Social and Economic Sciences, C:4, No:1, ss. 19-26.
  • Birdir, K. ve Akgöl, Y. (2015). “Gastronomi turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi”, İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, C:3, No:2, ss.57-68.
  • Boyne S. Hall D. Williams F.(2003).“Policy Support and Promotion for Food Related Tourism Initiatives: A Marketing Approach to Regional Development”, Journal of Travel and Tourism Marketing, C:14, No:3-4, ss.131-154.
  • Chen, Q. (2013). “An Investigation of Food Tourism in Chongqing”, International Journal of Management Cases, No: 4, ss. 110-121.
  • Corigliano, A. (2002). The Route to Quality: Italian Gastronomy Networks in Operations. In A.M. Hjalager and G. Richards (Ed.), Tourism and Gastronomy, ss.166-185. London:Routledge.
  • Cömert, M. (2014). “Turizm Pazarlamasında Yöresel Mutfakların Önemi ve Hatay Mutfağı Örneği”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, C:2, No:1, ss.64-70.
  • Eren, R. (2016). “Türkiye’nin Gastronomi İmajı, Ziyaretçilerin Bilgi Kaynakları ve Harcamaları”, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
  • Everett, H. J. (2005). Class Acts: Culinary Tourism In New foundland And Labrador. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Memorial University of New Foundland, Kanada
  • Everett, S. ve Aitchison, C. (2008). “The Role of Food Tourism in Sustaining Regional İdentity: A case study of Cornwall, South West England”, Journal of Sustainable Tourism, C:16, No:2, ss. 150-16.
  • Fields, K. (2002). Demand for the Gastronomy Tourism Product: Motivational Factors. In A.- M. Hjalager & G. Richards (Ed.), Tourism and Gastronomy , ss. 36-50. London: Routledge.
  • Güler, A., Halıcıoğlu, M.B. ve Taşğın, S. (2013) “Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri”, 1. Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Cihan Seçilmiş Bu kişi benim

Esra Soydan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA Seçilmiş, C., & Soydan, E. (2020). Türkiye’de Gastronomi Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Paydaş Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(17), 69-96.
AMA Seçilmiş C, Soydan E. Türkiye’de Gastronomi Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Paydaş Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Ocak 2020;9(17):69-96.
Chicago Seçilmiş, Cihan, ve Esra Soydan. “Türkiye’de Gastronomi Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Paydaş Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma”. Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9, sy. 17 (Ocak 2020): 69-96.
EndNote Seçilmiş C, Soydan E (01 Ocak 2020) Türkiye’de Gastronomi Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Paydaş Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9 17 69–96.
IEEE C. Seçilmiş ve E. Soydan, “Türkiye’de Gastronomi Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Paydaş Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma”, Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 9, sy. 17, ss. 69–96, 2020.
ISNAD Seçilmiş, Cihan - Soydan, Esra. “Türkiye’de Gastronomi Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Paydaş Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma”. Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9/17 (Ocak 2020), 69-96.
JAMA Seçilmiş C, Soydan E. Türkiye’de Gastronomi Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Paydaş Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2020;9:69–96.
MLA Seçilmiş, Cihan ve Esra Soydan. “Türkiye’de Gastronomi Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Paydaş Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma”. Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 9, sy. 17, 2020, ss. 69-96.
Vancouver Seçilmiş C, Soydan E. Türkiye’de Gastronomi Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Paydaş Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2020;9(17):69-96.