Araştırma Makalesi

Küresel Ekonominin Yeni Ağirlik Merkezleri ve Gücün Ötekilere Geçişi

Cilt: 1 Sayı: 1 31 Aralık 2019
PDF İndir
TR EN

Küresel Ekonominin Yeni Ağirlik Merkezleri ve Gücün Ötekilere Geçişi

Öz

Günümüz küresel ekonomi düzeninin öncüsü ve uygulayıcısı konumunda olan Amerika Birleşik Devletleri öncülüğündeki Batı, küresel ekonomik sorunları çözmekte yeterli olamamaktadır. Avrupa Birliği birçok söz vermeye devam etmekte fakat kendi içerisindeki sorunlar ve dış siyasetindeki tutarsızlıklar, kararlılıkla eylemde bulunmasını zayıflatmaktadır. Ellerinde mevcut olan tüm olanaklara ve oldukça güçlü konumları ve geniş imkanları olan uluslararası kuruluşlara sahip olmalarına rağmen ‘Batı kulübü’ öncülük etme ve yönetme becerisini giderek artan bir biçimde kaybetmektedir. Bu olumsuzluklara son zamanlarda Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki çıkar çatışmaları da eklenmiştir. ‘Ötekiler’ yani yakaladıkları hızlı büyüme oranlarıyla küresel gelirdeki paylarını ciddi düzeylerde artıran bir grup gelişmekte olan ülke ve onların örneğini izlemeye koyulan, küresel gelirin %60’ını temsil eden hem az gelişmiş hem de gelişmekte olan diğer ülkeler küresel ekonominin yeni ağırlık merkezlerini oluşturma yolunda hızla ilerlemektedirler. İstatistikler incelendiğinde 2030’lara gelindiğinde dengelerin ne derece değişmiş olabileceği anlaşılmaktadır. Yazında, yakın zamanda bu konuyla ilgili olarak yapılan çalışmaların kayda değer bir artış gösterdiği gözlemlenmiştir. Bu çalışmada küresel ekonominin olası yeni ağırlık merkezleri mevcut olanlara ek olarak araştırılmış ve gücün batıdan veya kuzeyden, doğuya veya güneye geçiş süreci incelenmiştir. Elde edilen bulgular ve anlayışlar sonuç bölümünde paylaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arslan, G. E. (2013), ‘Euro Uygulaması Neden Krizde?’, Büyüteç, Ankara Sanayi Odası Yayın Organı, Ocak/Şubat 2013, sf. 53-62.
  2. Babb, S. & Kentikelenis, A. E. (2018). ‘International Financial Institutions as Agents of Neoliberalism’. The SAGE Handbook of Neoliberalism, edited by D. Cahill, M. Cooper, M. Konings, & D. Primrose, Thousand Oaks: SAGE Publications, p.16-27.
  3. Balcı, Z. (2018) ‘Çin’in Yeni ‘İpek Yolu’ Projesi’, İNSAMER, Araştırma 52, Ocak 2018, sf. 1-9.
  4. Contipelli, E.P. & Picciau, S. (2015). ‘BRICS Members’ Interests and Priorities for Cooperation’, International Organizations Research Journal, 10/2, p. 120-128
  5. Cox, R. W. (1981). ‘Social Forces, States and World Orders: Beyond International Relations Theory’, Millennium - Journal of International Studies, 10 (2), p. 126–155.
  6. Cukierman, A. (2015). ‘Will the Global Financial Crisis Have a Lasting Impact on the Position of Major Currencies vis-à-vis the Renminbi?’ Bretton Woods: The Next 70 years, Edited by Marc Uzan (Reinventing Bretton Woods Committee: New York, 2015), p. 93-98
  7. DCDC. (2010). Global Strategic Trends out to 2040- Fourth Edition, January, (Development, Concepts and Doctrine Centre: Wiltshire, U.K.)
  8. Hobsbawm, E. (2003). İmparatorluk Çağı: 1875-1914, (Dost Kitapevi Yayınları: Ankara, 2003)

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İş Sistemleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2019

Kabul Tarihi

25 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Tarakcıoğlu Altınay, A., & Akıncı, Ö. S. (2019). Küresel Ekonominin Yeni Ağirlik Merkezleri ve Gücün Ötekilere Geçişi. International Journal of Business and Economic Studies, 1(1), 12-24. https://izlik.org/JA52ZG87TX

23034



28007

BES JOURNAL- International Journal of Business and Economic Studies is licensed with Creavtive Commons (CC) Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0).