Bu çalışmada sağlık bilimleri fakültesinde okuyan 1. ve 4. sınıf öğrencilerinin iletişim tarzlarının akademik başarılarına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya 1. (438) ve 4. (539) sınıflara devam eden toplam 977 öğrenci katılmıştır. Veriler sosyodemografik özellikler formu ve Kişilerarası İletişim Tarzları Ölçeği (KİTÖ) ile toplanmış olup tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistikler kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %44.8'i 1. sınıfta, %55.2'si 4. sınıftadır. Birinci sınıf öğrencilerinin genel KİTÖ puanları ve açık iletişim puan ortalamaları 4. sınıf öğrencilerine göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Genel not ortalaması 3.00-4.00 arasında olan öğrencilerin açık iletişim puanları, düşük not ortalamasına sahip öğrencilere göre daha yüksektir. Bu çalışmada sağlık bilimleri fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin çoğunun açık ve saygılı (besleyici) iletişim biçimlerini kullandıkları, ayrıca açık ve saygılı iletişim biçimlerini kullanmalarının akademik başarılarını olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin dördüncü sınıfa kadar ilerleyebilmeleri açık iletişim tarzını kullanmalarında belirleyici olmamıştır.
Yok
In this study, it is aimed that the communication styles of the 1st and 4th grade students at the faculty of health sciences reach their academic achievement. A total of 977 students attending the 1st (438) and 4th (539) year classes were enrolled in this research. The data were collected using the sociodemographic characteristics form and the Interpersonal Communication Styles Scale (ICSS) and were evaluated using descriptive and inferential statistics. Among participating students, 44.8% were in the 1st year and 55.2% were in the 4th year. The overall ICSS scores and open communication score averages of the 1st year students were found to significantly higher than those of the 4th year students. The open communication scores of students with a grade point average of 3.00–4.00 were higher than those with a low grade point average. In this study, it was concluded that most of the 1st year students of the faculty of health sciences use open and respectful (nurturing) communication styles, and that their use of open and respectful communication styles positively affects their academic achievement. The ability of the students to progress towards the fourth grade was not a determining factor in their use of open communication style.
Academic Achievement Interpersonal Communication Learning Experience Style of Communication
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ekim 2021 |
Kabul Tarihi | 16 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİNE İLİŞKİN DERGİ POLİTİKAMIZ
Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ya da ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.
Diğer yandan, Araştırma Makalelerinde verisi 2020 yılından önce toplanmış makaleler için ETİK KURUL İZNİ istenmemektedir. Ancak yine bu makalelerde de yöntem kısmında verilerin toplanma tarihlerine ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.
Hakem değerlendirmelerinde olan araştırmalara ilişkin ham verilerin hakemler tarafından talep edildiğinde sunulması şarttır. Verilerin makalenin yayımı sonrasında da gerektiğinde sağlanması zorunludur.
MAKALE BENZERLİK RAPORU VE BENZERLİK ORANI HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ
Aday makaleler akademik intihal engelleme programından (Örneğin: Turnitin, Ithenticate, intihal.net vb.) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %20'ye kadar kabul edilmektedir. %20'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.
ISSN: 2149 - 5823