Küresel köy haline gelen dünya giderek artan iklim krizi, nüfus artışı, karbon emisyonu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Buna bir çözüm olarak görülen sürdürülebilirlik felsefesinin benimsenmesi, adeta bir zorunluluk haline gelmiştir. Farklı gelişmişlik seviyesindeki toplumlarda sürdürülebilir kalkınmada öne çıkan alanlardan biri de lojistik sektörüdür. Bu doğrultuda, Dünya Ticaretinde önemli bir yeri olan Avrupa Birliği ülkelerinin lojistik performansları ile sürdürülebilirliğin çevresel, ekonomik ve sosyal boyutları arasındaki ilişkinin tespit edilmesi ve bunların karşılaştırılması, araştırmanın temel motivasyonunu oluşturmaktadır. Bu kapsamda çalışmada öncelikle Avrupa Birliği ülkelerinin, sürdürülebilirlik düzeylerinin belirlenmesinde etkili olacağı değerlendirilen 14 kritere ait veriler Dünya Bankası web sitesinden derlenmiştir. Kriterlerin ağırlıklandırılmasında ROC tekniği kullanılmıştır. Daha sonra bu kriter ağırlıkları ve 2018 yılına ait kriter değerleri kullanılarak OCRA tekniği yardımıyla Avrupa Birliği ülkelerinin sürdürülebilirlik düzeylerine söre sıralaması yapılmıştır. Nihayet Lojistik Performans Endeksi ile sürdürülebilirlik düzeyleri arasında yapılan karşılaştırma sonucunda iki veri seti arasında pozitif ve düşük düzeyde bir korelasyon tespit edilmiştir.
Avrupa Birliği Ülkeleri Lojistik Sürdürülebilirlik Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri ROC OCRA.
The world, which has become a global village, has faced many problems such as the increasing climate crisis, population growth, and carbon emissions. Adopting the philosophy of sustainability, which is seen as a solution to these problems, has become a necessity. One of the prominent areas in sustainable development in societies with different levels of development is the logistics sector. So determining the relationship between the logistics performances of the European Union countries, which have an important place in World Trade, and the environmental, economic and social dimensions of sustainability, and comparing them constitute the main motivation of the research. In this context, in this study, first of all, the data of 14 criteria, which are considered to be effective in determining the sustainability levels of the European Union countries, were compiled from the World Bank website. ROC technique was used to weight the criteria. Then, using these criteria weights and the criteria values of 2018, the European Union countries were ranked according to their sustainability levels with the help of the OCRA technique. Finally, as a result of the comparison made between the Logistics Performance Index and the sustainability levels, a positive and low level correlation was determined between the two data sets.
European Union Countries Logistics Sustainability Multi-Criteria Decision-Making Techniques ROC OCRA.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 6 Haziran 2022 |
Kabul Tarihi | 14 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİNE İLİŞKİN DERGİ POLİTİKAMIZ
Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ya da ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.
Diğer yandan, Araştırma Makalelerinde verisi 2020 yılından önce toplanmış makaleler için ETİK KURUL İZNİ istenmemektedir. Ancak yine bu makalelerde de yöntem kısmında verilerin toplanma tarihlerine ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.
Hakem değerlendirmelerinde olan araştırmalara ilişkin ham verilerin hakemler tarafından talep edildiğinde sunulması şarttır. Verilerin makalenin yayımı sonrasında da gerektiğinde sağlanması zorunludur.
MAKALE BENZERLİK RAPORU VE BENZERLİK ORANI HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ
Aday makaleler akademik intihal engelleme programından (Örneğin: Turnitin, Ithenticate, intihal.net vb.) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %20'ye kadar kabul edilmektedir. %20'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.
ISSN: 2149 - 5823