Covid-19 virüsü hızla dünyaya yayılmış ve dünyayı dolayısıyla da organizasyonları etkileyen tehditlerden biri haline gelmiştir. Covid-19 pandemisi hala devam etmekte ve kurumlar yeni normale uyum sağlamakta zorlanmaktadır. Çalışma ile, sağlık çalışanlarının Covid-19 pandemisi sürecinde çalıştıkları kuruma yönelik örgütsel dayanıklılık algılarını ölçmek amaçlanmıştır. Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmanın örneklemini bir üniversite hastanesinde çalışan 200 sağlık personeli oluşturmaktadır. Veriler, sağlık çalışanlarının sosyodemografik özelliklerini ve Örgütsel Dayanıklılık Ölçeğini içeren bir anketle toplanmıştır. Elde edilen veriler ortalamalar ve yüzde dağılımları, parametrik ve parametrik olmayan testler kullanılarak yorumlanmıştır. Covid-19 salgını sırasında iş organizasyonu ile ilgili yapılacak değişiklikler hakkında bilgilendirilme sorusuna cevap veren katılımcıların örgütsel dayanıklılık puanları ile diğerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p = 0,001). Benzer şekilde Covid-19 salgını nedeniyle hastane yönetiminden görevden ayrılma talebinde bulunan katılımcılarla bulunmayanların örgütsel dayanıklılık puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p = 0,005). Sağlık kurumları, salgının şiddetini azaltmak ve krize rağmen süreci iyileştirmek için büyük destek sağlamaktadır. Sağlıklı ve dayanıklı sağlık kurumları, kriz süreçlerini hızlı bir şekilde öğrenme fırsatlarına dönüştürmelidir.
Covid-19 virüsü Covid-19 virüsü Hastane Sağlık çalışanı Dayanıklılık Organizasyon
Covid-19 has spread all over the globe rapidly and has been one of the threats affecting the world thereby organizations. The covid-19 pandemic has still been going on, and institutions have struggled to adapt to the new normal. This study aims to measure organizational resilience perceptions of healthcare professionals towards the institution they work during the Covid-19 pandemic process. The sample of this descriptive study was consisted of 200 healthcare personnel working at a university hospital. Data were collected with a questionnaire including healthcare personnels’ sociodemographic characteristics and the Organizational Resilience Scale. The data were interpreted as numbers, means, and percentage distributions, parametric and nonparametric tests. There is a significant difference between the participants' organizational resilience scores who answered the question about being informed about the changes to be made regarding their work organization during the Covid-19 outbreak and the others (p=0.001). Similarly, there is a significant difference between organizational resilience scores of the participants who have requested to be dismissed due to the covid-19 outbreak from their duty from the management and the ones who have not (p=0.005). Healthcare institutions offer great support to reduce the severity of the epidemic and improve the process despite the crisis. Accordingly, healthy and resilient healthcare institutions must quickly turn crisis processes into learning opportunities.
Covid 19 virus Hospital Health personal, reseillience organization
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 27 Mayıs 2021 |
Kabul Tarihi | 16 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİNE İLİŞKİN DERGİ POLİTİKAMIZ
Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ya da ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.
Diğer yandan, Araştırma Makalelerinde verisi 2020 yılından önce toplanmış makaleler için ETİK KURUL İZNİ istenmemektedir. Ancak yine bu makalelerde de yöntem kısmında verilerin toplanma tarihlerine ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.
Hakem değerlendirmelerinde olan araştırmalara ilişkin ham verilerin hakemler tarafından talep edildiğinde sunulması şarttır. Verilerin makalenin yayımı sonrasında da gerektiğinde sağlanması zorunludur.
MAKALE BENZERLİK RAPORU VE BENZERLİK ORANI HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ
Aday makaleler akademik intihal engelleme programından (Örneğin: Turnitin, Ithenticate, intihal.net vb.) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %20'ye kadar kabul edilmektedir. %20'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.
ISSN: 2149 - 5823