ÖZET: Bu araştırma; eğitim sektöründeki çalışanların lider-üye etkileşiminin tükenmişliğe etkisinde iş doyumunun aracılık rolünün eğitim sektöründe incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini eğitim sektörü çalışanlarından basit tesadüfî yöntem ile seçilen 382 katılımcı oluşturmaktadır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında AMOS ve SPSS istatiksel programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizi, t-testi, varyans analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; lider üye etkileşiminin çalışanların tükenmişlik düzeyleri üzerindeki etkisinde iş doyumunun aracılık rolü üstlendiği bulgusuna ulaşılmıştır. Lider üye etkileşiminin çalışanların iş doyumu ve tükenmişlik düzeyleri üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı etkilerinin olduğu, eğitim sektörü çalışanlarının lider üye etkileşimi algıları arttığında, iş doyumu düzeylerinin arttığı ve tükenmişlik düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir.
ABSTRACT: This research has been carried out to investigate the mediator role of job satisfaction in the influence of leader-member exchange of educators on their burnout. Sampling of this study consists of 382 participants who have been randomly selected from workers in the education sector. The data obtained from the questionnaires were analysed using the AMOS, SPSS statistical programs, being Statistical Software for Social Sciences. In the programs, the correlation analysis, t-test, variance analysis and regression analysis have been used to determine relationships among the variables. From the research, it was found that job satisfaction takes the mediator role in the effect of leader-member exchange on burnout levels. It was also found that the leader – member exchange has statistically significant effects on job satisfaction and the burnout level. As the perception of leader – member exchange increase for the educators, their job satisfaction increase and burnout levels decrease.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2017 |
Gönderilme Tarihi | 31 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 2 |
ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİNE İLİŞKİN DERGİ POLİTİKAMIZ
Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ya da ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.
Diğer yandan, Araştırma Makalelerinde verisi 2020 yılından önce toplanmış makaleler için ETİK KURUL İZNİ istenmemektedir. Ancak yine bu makalelerde de yöntem kısmında verilerin toplanma tarihlerine ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.
Hakem değerlendirmelerinde olan araştırmalara ilişkin ham verilerin hakemler tarafından talep edildiğinde sunulması şarttır. Verilerin makalenin yayımı sonrasında da gerektiğinde sağlanması zorunludur.
MAKALE BENZERLİK RAPORU VE BENZERLİK ORANI HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ
Aday makaleler akademik intihal engelleme programından (Örneğin: Turnitin, Ithenticate, intihal.net vb.) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %20'ye kadar kabul edilmektedir. %20'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.
ISSN: 2149 - 5823