Araştırma Makalesi

Uzay Hukuku ve Uluslararası Hukuk İlişkisinde Mevcut Sorunlara Dair Bir Analiz

Cilt: 1 Sayı: 1 21 Aralık 2023
PDF İndir
EN TR

Uzay Hukuku ve Uluslararası Hukuk İlişkisinde Mevcut Sorunlara Dair Bir Analiz

Öz

Ekim 1957’de ilk yapay uydu olan Sputnik I’in Sovyetler Birliği tarafından uzaya fırlatılması, uluslararası alanda var olan rekabeti bu kez farklı bir alanda, uzayda, daha fazla kızıştırmıştır. Sovyetler Birliği’nin Sputnik II’yi uzaya göndermesinin ardından ABD 1958’de Explorer-I’i uzaya göndermiş, Yuri Gagarin 1961’de uzaya giden ilk insan olarak kayıtlara geçmiş, 1969’da Ay’da ilk insan yürüyüşü gerçekleşmiştir. Böylece uzay yarışı başlamış, konunun getirebileceği muhtemel risk ve tehditler anlaşılmış, uzayı ve uzaydaki faaliyetleri düzenleme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyaç doğrultusunda Birleşmiş Milletler’in uzmanlığı altında uzay ve uzay faaliyetleri ile ilgili genel düzenlemeler üzerinde çalışılmış ve uzay hukuku oluşturulmuştur. Ancak, uzay hukukuna yönelik düzenlemelerdeki mevcut eksiklikler uluslararası hukuk ile uzay hukuku ilişkisini etkilemiş, farklı tartışma noktalarının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Özellikle, uzay hukukunun birincil kaynakları olan antlaşma, sözleşme ve genel ilkelerde muğlakta kalmış konuların varlığı, uluslararası alanda ortaya çıkacak muhtemel risk ve tehditler düşünüldüğünde, çözüme ulaştırılması gereken önceliklerdir. Çalışmada, uzay hukukunun birincil kaynakları üzerinden karşılaştırmalı bir analiz ile uzay hukukunun mevcut sorunları ele alınacak, uluslararası hukuk ile uzay hukuku ilişkisi bu sorunlar üzerinden değerlendirilecektir. Çalışmanın amacı, uluslararası hukuk açısından uzay hukukunun getirdiği sorunları incelemek ve bu sorunların ivedilikle çözülmesinin gerekliliğini ortaya koymaktır.

Anahtar Kelimeler

Uzay Hukuku, Uluslararası Hukuk, Uzay Güvenliği

Kaynakça

  1. Bal, A. (2013). Hava-Uzay Araçlarının (Aerospacecraft) Hukuki Rejimi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 15: 1465-1528.
  2. Balcı, Z. S. (2020). Uzay Hukuku ve Uluslararası İnsancıl Hukuk İlişkisi. İstanbul Hukuk Mecmuası. 78(4): 2079-2109.
  3. Baslar, K. (1997). The Concept of the Common Heritage of Mankind in International Law. London: Martinus Nijhoff Publishers.
  4. Blount, P. J. (2011). Renovating Space: The Future of International Space Law. Denver Journal of International Law & Policy. 40(1): 515-532.
  5. Bratu, I., Lodder, A. R. ve Van Der Linden, T. (2021). Autonomous Space Objects and International Space Law: Navigating the Liability Gap. Indonesian Journal of International Law. 18(3): 423– 446.
  6. Cheng, B. (2000). Properly Speaking, Only Celestial Bodies Have Been Reserved for Use Exclusively for Peaceful (non-military) Purposes, but Not Outer Void Space (M. N. Schmitt, Ed.). International Law Across The Spectrum of Conflict, Newport: Naval War College.
  7. Çakır, T. (2022). Uzay Hukuku Bağlamında “İnsanlık” ve Uluslararası Hukuk Kişiliği Meselesi. SÜHFD. 30(1): 371-398.
  8. De Leon, P. M. (2017). Introduction to Air Law. Netherlands: Wolters Kluwer.
  9. De Man, P. (2017). State Practice, Domestic Legislation and the Interpretation of Fundamental Principles of International Space Law. 42: 92-102.
  10. Dickson, P. (2009). A Dictionary of Space Age. Baltimore: Johns Hopkins University Press.

Kaynak Göster

APA
Akbay, B. (2023). Uzay Hukuku ve Uluslararası Hukuk İlişkisinde Mevcut Sorunlara Dair Bir Analiz. Uluslararası İktisadi ve İdari Çalışmalar Dergisi, 1(1), 1-18. https://izlik.org/JA32FM44ZX
AMA
1.Akbay B. Uzay Hukuku ve Uluslararası Hukuk İlişkisinde Mevcut Sorunlara Dair Bir Analiz. Uluslararası İktisadi ve İdari Çalışmalar Dergisi. 2023;1(1):1-18. https://izlik.org/JA32FM44ZX
Chicago
Akbay, Berna. 2023. “Uzay Hukuku ve Uluslararası Hukuk İlişkisinde Mevcut Sorunlara Dair Bir Analiz”. Uluslararası İktisadi ve İdari Çalışmalar Dergisi 1 (1): 1-18. https://izlik.org/JA32FM44ZX.
EndNote
Akbay B (01 Aralık 2023) Uzay Hukuku ve Uluslararası Hukuk İlişkisinde Mevcut Sorunlara Dair Bir Analiz. Uluslararası İktisadi ve İdari Çalışmalar Dergisi 1 1 1–18.
IEEE
[1]B. Akbay, “Uzay Hukuku ve Uluslararası Hukuk İlişkisinde Mevcut Sorunlara Dair Bir Analiz”, Uluslararası İktisadi ve İdari Çalışmalar Dergisi, c. 1, sy 1, ss. 1–18, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32FM44ZX
ISNAD
Akbay, Berna. “Uzay Hukuku ve Uluslararası Hukuk İlişkisinde Mevcut Sorunlara Dair Bir Analiz”. Uluslararası İktisadi ve İdari Çalışmalar Dergisi 1/1 (01 Aralık 2023): 1-18. https://izlik.org/JA32FM44ZX.
JAMA
1.Akbay B. Uzay Hukuku ve Uluslararası Hukuk İlişkisinde Mevcut Sorunlara Dair Bir Analiz. Uluslararası İktisadi ve İdari Çalışmalar Dergisi. 2023;1:1–18.
MLA
Akbay, Berna. “Uzay Hukuku ve Uluslararası Hukuk İlişkisinde Mevcut Sorunlara Dair Bir Analiz”. Uluslararası İktisadi ve İdari Çalışmalar Dergisi, c. 1, sy 1, Aralık 2023, ss. 1-18, https://izlik.org/JA32FM44ZX.
Vancouver
1.Berna Akbay. Uzay Hukuku ve Uluslararası Hukuk İlişkisinde Mevcut Sorunlara Dair Bir Analiz. Uluslararası İktisadi ve İdari Çalışmalar Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2023;1(1):1-18. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32FM44ZX