Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Uluslararası İktisadi ve İdari Çalışmalar Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler çift kör hakemlik süreci ile değerlendirilmektedir. Çift kör hakemlik, yansız, nesnel ve bağımsız bir değerlendirme sürecinin sağlanabilmesi için yazarların hakemlerden, hakemlerin de yazarlardan gizli tutulması anlamına gelmektedir.

Makaleler değerlendirilmek üzere dergi yönetim sistemi üzerinden hakemlere iletilmektedir. Bu sistem, Dergipark üzerinden gerçekleştirilmektedir. Hakemlerin, değerlendirdikleri makalenin iktisadi ve idari bilimler alanına katkısı ve makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ve bu kararlarına ilişkin gerekçelerini içeren bir form doldurmaları gerekmektedir.

Uluslararası İktisadi ve İdari Çalışmalar Dergisinde uygulanan yayın süreçleri bilginin tarafsız ve etik kurallara uygun bir biçimde dağıtılması ve geliştirilmesi ilkesine dayanmaktadır. Dergi bu doğrultuda, Yayın Etiği Komitesi (Comittee of Publication Ethics - COPE)’nin uygulama rehberini izlemeyi taahhüt etmektedir.

Etik dışı bir durumla karşılaşıldığında lütfen iibf.dergi@gop.edu.tr adresine bildiriniz.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
  • Hakemlerin yalnızca uzmanlık alanlarına ilişkin makalelere hakemlik yapmaları gerekmektedir.
  • Hakemlerden çıkar çatışmaları bulunmayan makalelere hakemlik yapmayı kabul etmeleri beklenmektedir. Hakemler herhangi bir çıkar çatışması fark ettiklerinde editörü bilgilendirmeli ve ilgili makalenin hakemliğini yapmayı reddetmelidirler.
  • Hakemler makaleleri yansız ve nesnel olarak değerlendirmelidirler.
  • Hakemlerin değerlendirdikleri makalelere ilişkin Makale Değerlendirme Formu’nu doldurmaları gerekmekte, çift kör hakemlik sürecine zarar vermemek için formlarda isimlerini belirtmemeleri beklenmektedir.
  • Hakemlerin değerlendirdikleri makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ile karar gerekçelerini de bu formda belirtmeleri gerekmektedir.
  • Hakemlerin önerilerinde kullandıkları üslubun kibar, saygılı ve bilimsel olması gerekmektedir.
  • Hakemler saldırgan, saygısız ve öznel kişisel yorumlardan kaçınmalıdırlar. Hakemlerin bu tür bilimsel olmayan yorumlarda bulundukları tespit edildiğinde yorumlarını yeniden gözden geçirmeleri ve düzeltmeleri için editör ya da editörler kurulu tarafından kendileriyle iletişime geçilebilmektedir.
  • Hakemlerin kendilerine verilen süre içerisinde değerlendirmelerini tamamlamaları gerekmekte ve burada belirtilen etik sorumluluklara uymaları beklenmektedir.
Editörün Etik Sorumlulukları
  • Editör, gönderilen çalışmaları özgünlüğü, bilime katkısı, derginin konusu ve kapsamına uygunluğu bakımından değerlendirmeli; araştırmacıların cinsiyet, din, ırk, etnik köken, dil ve siyasi düşünce gibi özelliklerinden bağımsız şekilde ele almalıdır.
  • Editör, gönderilen çalışmaların değerlendirme sürecini en kısa sürede başlatmalı ve bu hususta çift taraflı kör hakemlik sisteminin uygulanmasını sağlamalıdır.
  • Editör, gönderilen çalışmalarda yer alan tüm bilgilerin, sorumlu yazar, hakemler ve yayın kurulu dışında hiç kimse ile paylaşılmayacağını taahhüt etmektedir.
  • Editör, gönderilen çalışmalarda bilimse etik kurallara aykırı bir durum tespit ettiğinde Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne göre hareket etmelidir.
  • Editör, gönderilen çalışmaları kabul etmek, reddetmek veya değişiklik istemekte tam yetki/sorumluluğa sahiptir.
Yazarların Etik Sorumlulukları
  • Yazar(lar) tarafından gönderilen çalışma(lar) özgün olmalıdır. Başka çalışmalardan faydalanılması veya başka çalışmaların kullanılması halinde eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunulması ve/veya alıntı yapılması gerekmektedir.
  • Yazar(lar) tarafından gönderilen çalışma(lar)da, Ithenticate programında taranmış, benzerlik oranı kaynakça bölümü hariç %20 ve altında olan makaleler inceleme sürecine alınır. Benzerlik oranı %20'den fazla olan makaleler hakem süreci başlamadan reddedilir.
  • Yazar(lar) tarafından gönderilen çalışma(lar), daha önce başka bir yerde yayınlanmamış ve yayınlanmak üzere değerlendirme sürecine dâhil edilmemiş olmalıdır.
  • Değerlendirme süreci başlamış olan bir çalışmada yazar, sorumluluklarının değiştirilmesini (yazar ekleme/çıkarma, yazar sırası değiştirme vb.) teklif edemez.
  • Yazar(lar) tarafından gönderilen çalışma(lar)da “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; Etik Kurul Onayı’na ilişkin bilgiler (Etik Kurul Adı, onay belgesinin numarası ve tarihi) makalede (Materyal ve Yöntemi bölümü içerisinde) belirtilmelidir.
  • Bir çalışmanın kabulü üzerine yazar(lar)ın doldurması gereken “Telif Hakkı Devir Formu” çalışmanın özgünlüğünü teyit etmektedir. Bu formun yazar(lar) tarafından imzalanması ile birlikte çalışmaya ait telif hakkı kapsamındaki tüm hakların Uluslararası İktisadi ve İdari Çalışmalar Dergisi devredildiği beyan edilmiş olmaktadır. Ayrıca yazar(lar)a ait çalışmaların yayımlanması karşılığında, herhangi bir telif ücreti ödenmemektedir.
  • Dergide yer alan yazılardan doğacak her türlü sorumluluk, ilgili çalışmanın yazar(lar)ına aittir.