Araştırma Makalesi

CAMP DAVID ANTLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE MISIR – İSRAİL İLİŞKİLERİ VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI

Cilt: 1 Sayı: 1 30 Haziran 2021
Elif Miray Yazıcı
PDF İndir
EN TR

CAMP DAVID ANTLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE MISIR – İSRAİL İLİŞKİLERİ VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI

Öz

Mısır – İsrail arasında imzalanan Camp David Antlaşmaları, Ortadoğu’da yeni bir dönemin başlamasına neden olmuştur. Bu antlaşmaların etkileri sadece imzalandığı dönem için değil, bugün dahi etkisini sürdürmektedir. Arap Birliği’nin lider ülkesi Mısır’ın Enver Sedat iktidarıyla birlikte İsrail’i tanıması ve imzalanan barış antlaşmaları, Filistin davası etrafında birleşen Arap Birliği’nin gücünü ve birliğini kırmıştır. Günümüzde de temeli Camp David’e uzanan parçalanmanın yansımalarını ve yine bölgede başat aktör olarak ABD’yi görmek mümkündür. Bu çalışmanın amacı, 1978 yılında Mısır-İsrail arasında imzalanan Camp David Antlaşmaları’nın ne olduğunu, nasıl oluştuğunu anlamak ve bu antlaşmanın ardından bölgede oluşan yeni dengelerin günümüze nasıl yansıdığını tespit etmektir. ABD’nin arabuluculuğu çerçevesinde imzalan Camp David Antlaşmaları, ABD’nin bölgedeki hedefini gerçekleştirmek için uyguladığı girişimlerden sadece birisidir. Bu nedenle bu çalışmada, ABD’nin Ortadoğu Politikaları nezdinde İsrail’in bölgedeki hedefleri hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Makalenin hazırlık sürecinde literatür çalışması yapılarak yerli ve yabancı kaynaklardan yararlanılmıştır. Bilimsel makaleler ve alana özgü kitaplar öncelikli olarak taranarak çalışmaya dâhil edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

İsrail, Ortadoğu, ABD, Mısır, Filistin

Kaynakça

  1. Acar, N. (2019). “Körfez-İsrail İttifakı”, Ortadoğu Analiz, Cilt:10, Sayı: 86, ss. 36-39.
  2. Ahren, R. (2018, 26 Ekim). “In dramatic sign of warming ties, Netanyahu makes secret visit to Oman”, The Times Of Israel, https://www.timesofisrael.com/in-dramatic-sign-of-warming-ties-netanyahu-makes-secret-visit-to-oman/, (Erişim Tarihi: 21.04.2021).
  3. Akgün, M. (2010). “Camp David Düzeni Sarılırken Türkiye”, TESEV Raporu, https://www.tesev.org.tr/wp-content/uploads/rapor_Camp_David_Duzeni_Sarsilirken_Turkiye.pdf, (Erişim Tarihi: 17.04.2021).
  4. Akşin, S. (2020). Kısa 20. Yüzyıl Tarihi, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  5. Arab News (2018, 30 Ekim). “Israeli minister on Dubai visit calls for ‘peace’”, https://www.arabnews.com/node/1396386/middle-east, (Erişim Tarihi: 21.04.2021).
  6. Arı, T. (2017). Geçmişten Günümüze Orta Doğu: Siyaset, Savaş ve Diplomasi, Cilt I, Bursa: Alfa Akademi Yayınları.
  7. Armaoğlu, F. (2019). Filistin Meselesi ve Arap-İsrail Savaşları (1948-1988), İstanbul: Kronik Kitap.
  8. Armaoğlu, F. (2020). 20. Yüzyıl Siyasi Tarihi (1914-1995), İstanbul: Kronik Kitap.
  9. Best, A. , Hanhimaki, J. M. , Maiolo, J. A. , Schulze, K. E. (2020). 20. Yüzyılın Uluslararası Tarihi, (Çev. Taciser Ulaş Belge), Ankara: Siyasal Kitabevi.
  10. Beyaz, F. (2020). “Arap-İsrail Anlaşmazlığının Dönüm Noktası: Camp David Antlaşması”, Uluslararası Gözlem ve Stratejik Araştırmalar Merkezi, Dosya No 93.

Kaynak Göster

APA
Yazıcı, E. M. (2021). CAMP DAVID ANTLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE MISIR – İSRAİL İLİŞKİLERİ VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI. Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi, 1(1), 1-19. https://izlik.org/JA72YB63NU
AMA
1.Yazıcı EM. CAMP DAVID ANTLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE MISIR – İSRAİL İLİŞKİLERİ VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI. ULİPOD. 2021;1(1):1-19. https://izlik.org/JA72YB63NU
Chicago
Yazıcı, Elif Miray. 2021. “CAMP DAVID ANTLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE MISIR – İSRAİL İLİŞKİLERİ VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI”. Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi 1 (1): 1-19. https://izlik.org/JA72YB63NU.
EndNote
Yazıcı EM (01 Haziran 2021) CAMP DAVID ANTLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE MISIR – İSRAİL İLİŞKİLERİ VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI. Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi 1 1 1–19.
IEEE
[1]E. M. Yazıcı, “CAMP DAVID ANTLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE MISIR – İSRAİL İLİŞKİLERİ VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI”, ULİPOD, c. 1, sy 1, ss. 1–19, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72YB63NU
ISNAD
Yazıcı, Elif Miray. “CAMP DAVID ANTLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE MISIR – İSRAİL İLİŞKİLERİ VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI”. Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi 1/1 (01 Haziran 2021): 1-19. https://izlik.org/JA72YB63NU.
JAMA
1.Yazıcı EM. CAMP DAVID ANTLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE MISIR – İSRAİL İLİŞKİLERİ VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI. ULİPOD. 2021;1:1–19.
MLA
Yazıcı, Elif Miray. “CAMP DAVID ANTLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE MISIR – İSRAİL İLİŞKİLERİ VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI”. Uluslararası İlişkiler ve Politika Dergisi, c. 1, sy 1, Haziran 2021, ss. 1-19, https://izlik.org/JA72YB63NU.
Vancouver
1.Elif Miray Yazıcı. CAMP DAVID ANTLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE MISIR – İSRAİL İLİŞKİLERİ VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI. ULİPOD [Internet]. 01 Haziran 2021;1(1):1-19. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72YB63NU