Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Cumhuriyet Arşiv Belgelerinde Türkiye İle Romanya Arasında Kültür ve Eğitim Alanındaki İlişkiler

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 1, 49 - 54, 30.06.2017

Öz

Bu çalışmada Türkiye ile Romanya arasında kültürel alanda ve eğitim alanındaki ilişkilerin betimlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünde konuya yönelik belgeler taranmış ve konuyla ilişkili arşiv belgeleri, resmî yazışmalar içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda bu iki ülke arasında kültür ve eğitim alanındaki ilişkilerin hemen her dönem devam ettiği, ancak en yoğun ve verimli gelişmelerin yaşandığı sürecin Atatürk dönemi olduğu yargısına ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Arkeş, K. E. (2005). 1990 sonrası Türkiye Romanya ilişkileri. Yayınlanmamış Yüksek lisans tezi. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul.
  • Bakanlar Kurulu Karar Belgesi (1979). Türkiye Cumhuriyeti ile Romanya Sosyalist Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kültürel ve Bilimsel Değişim Programını Hükümet Adına İmzalamaya Yıldırım Keskin’in Yetkili Kılınması. Ankara: TC Devlet Arşivleri.
  • Başvekâlet Kararlar Dairesi Müdürlüğü (1938). Gagavuz Türklerinden Romanya Uyruklu Petri Zavrak’ın Parasız Yatılı Olarak Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsüne Alınması. Ankara: TC Devlet Arşivleri.
  • Bozkurt, G. S. (2008). Geçmişten günümüze Romanya’da Türk varlığı. Karadeniz Araştırmaları, 1-31.
  • Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreterliği (1943). Türkiye’de Muhtelif Okullara Yerleştirilerek Tahsil Yapan Türkistanlı ve Romanyalı Talebelerin Durumları. Ankara: TC Devlet Arşivleri.
  • Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreterliği (1948). Tahsil Maksadıyla Türkiye’de Bulunan Romanyalı Öğrencilerin Masraf Cetvelleri. Ankara: TC Devlet Arşivleri.
  • Çelik, E. (2015). Romanya'da Okutulan Ve Rumen Eğitim Bakanlığı Tarafından Basılan İlköğretim Türkçe Ders Kitaplarının Yazım, Noktalama Yanlışlıkları Ve Anlatım Bozuklukları Bakımından İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Çanakkale.
  • Demir, N. (2009). Saltık-name ve Oğuz-name’ler ışığında Gagavuz Türkleri. Türkiye-Ukrayna Kültür İlişkileri-VII. Uluslararası Gagauz Kültürü Sempozyumu. Şevçenko Üniversitesi, 25-30 Haziran 2009. Kiev-UKRAYNA.
  • Dışişleri Bakanlığı (1976). Memleketimizle Romanya Arasında Kültür Mübadele Programı Konusunda Bükreş'te Yapılacak Müzakerelere Hükümetimizi Temsilen Katılacak Heyet. Ankara: TC Devlet Arşivleri.
  • Gökçel, R. (2012). Romen Türk kültürel etkileşiminin Romen diline yansımaları. Motif Akademi Halk Bilimi Dergisi, 67-82.
  • Hariciye Vekâleti (1933). Türk Dilinin Romen Diline Tesiri ve Avrupa Müziği Konularında Romanya Kralı ile Elçimiz ve Askeri Ataşemiz Arasındaki Konuşma. Ankara: TC Devlet Arşivleri.
  • Hariciye Vekâleti (1934). Romanya'daki Hıristiyan Türklerin Azınlık Olarak Kabul Edilmesi ve Oturdukları Yerlerde Türkçe Eğitim Yapılması için Romanya Hükümeti ile Yapılan Görüşmeler. Ankara: TC Devlet Arşivleri.
  • Hariciye Vekâleti (1935). Bükreş Elçimizin, Romanya'daki Türklerin İhtiyaçları ile Kültür Alanındaki Yenilikler Hakkında Romen Eğitim Bakanıyla Yaptığı Görüşme ve Besarabya’da Gagavuz Türklerinin Oturdukları Yerlere Yaptığı İnceleme Gezisi. Ankara: TC Devlet Arşivleri.
  • Hariciye Vekâleti (1935). Romanya Mecidiye Medresesinin Öğretmen Okulu Haline Getirildiği ve Hıristiyan Türklerin Oturduğu Yerlerdeki İlkokul ve Liselerde Türkçe Eğitim Yapılmaya Başlandığı. Ankara: TC Devlet Arşivleri.
  • Maliye Vekilliği (1940). Milli Eğitim Bakanlığı’nın Kırtasiye Siparişlerini Getirmek Üzere Romanya'ya Gönderilecek Faik Unat’a Döviz İzni Verildiği. Ankara: TC Devlet Arşivleri.
  • Metin, Ö. (2011). Atatürk Dönemi Türkiye Romanya İlişkileri (1923-1938). Yayınlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.
  • Murtazayeva, N. (2010). Kırım Türkçesi Romanya Köstence Ağzı – Ses Bilgisi, Metin, Sözlük-. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Sakarya.
  • Stefan, C. A. (2013). Romanya'da Türkçe Öğretimi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.
  • TC Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Tetkik Dairesi (1965). 1965 Yılında Türkiye ile Romanya Arasındaki Kültür Mübadelelerini Tanzim Eden Protokolü İmzaya Dışişleri Bakanlığının Yetkili Kılınması. Ankara: TC Devlet Arşivleri.
  • TC Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Tetkik Dairesi (1970). Milli Eğitim Bakanı Profesör Doktor Orhan Oğuz ve Eşinin Romanya Eğitim Bakanı M. Mircea Malita’nın Davetlisi Olarak Bu Ülkeyi Ziyaretleri. Ankara: TC Devlet Arşivleri.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Eğitim Üzerine Çalışmalar (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Tamer Okuç 0000-0003-2658-8060

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Okuç, T. (2017). Cumhuriyet Arşiv Belgelerinde Türkiye İle Romanya Arasında Kültür ve Eğitim Alanındaki İlişkiler. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Ve İncelemeleri Dergisi, 2(1), 49-54.