Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Osmanlı Mezar Taşlarına Nakşedilen Kültür, Medeniyet ve Sosyal Yaşam: Eyüp Örneği

Yıl 2019, Cilt: 4 Sayı: 1, 32 - 43, 30.06.2019

Öz

Toplumun yaşayış şekli, düşünce tarzı, sosyal yaşamı, sanatı ve geleneği bir araya gelerek milli kültür ve medeniyeti inşa etmektedir. Ölümün hiçbir şekilde bir son olmayıp kalıcı hayata giden bir yol olduğu inancında olan medeniyetimiz mezarlıklarını birbirinden farklı sembol, işaret, nesir ve simgelerle birleştirerek kültürel mirasın buluşma noktası haline getirmişlerdir. Eyüp ilçesi etrafında bulunan Osmanlı mezar taşları, gerek muhteva gerekse şekilsel açıdan incelendiğinde sadece mezarda yatan kişi hakkında malumat vermekle yetinmemiş, aynı zamanda döneminin sosyal hayatı, kültürü, toplum yapısı, kent yaşamı ve sanatı hakkında derin bilgi ve birikimi yansıttığından dolayı geçmişten günümüze gelen süreç içerisinde önemli birer kültürel hafıza vesikaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma kapsamında araştırma sahamız Eyüp Sultan bölgesinde yer alan, bizlere sunduğu tüm bu değerleri ile incelenmeyi gerektiren Osmanlı mezar taşlarına daha yakın bir çerçeveden bakılarak döneminin toplumsal zihniyeti, milli ve manevi değerleri ile inanç kültürü gibi temel sosyolojik unsurların gün yüzüne çıkarılması amaçlanmıştır. Böylelikle genel manada toplumsal bir tasvir ortaya çıkarılmış olup, Osmanlı’nın kültür ve medeniyet dünyası hakkında ortak bir çerçeve çizilerek yorumlamalarda bulunulacaktır.

Kaynakça

  • BAHAR, Hasan, (2013), “Avrasya’da Ölüm ve Türklerde Mezar Kültürü”, “Tarihçiliğe Adanmış Bir Ömür, Prof. Dr. Nejat Göyünç’e Armağan” Selçuk Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Selçuk Üniversite Matbaası, Sayfa: 267-305, Konya.
  • DERE, Ömer Faruk, (2011), “EyüpSultan’da Taşa İşlenen Medeniyet”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Yayınları, İstanbul.
  • GÖKALP, Ziya, (2012) “Hars ve Medeniyet”, Toker Yayınları, İstanbul.
  • KIVRAKOĞLU, Nazan, (2013), “İstanbul Çiçekçi Camii Haziresi Mezar Taşları”, Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat Tarihi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kayseri.
  • LAQUER, Hans Peter, (1997), “Hüve’l Baki İstanbul’da Osmanlı Mezarlıkları ve Mezar Taşları”, Türk Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul.
  • SAĞIR, Adem, (2014), “ Ölüm Sosyolojisi”, Phoenix Yayınları, Ankara.
  • SAMSAKÇI, Mehmet, (2017), “Ölüme Açılan Estetik Kapı Türk Mezar Taşı Edebiyatı”, Kitabevi Yayınları, İstanbul.
  • SEVİM, Nidayi, (2010), “Medeniyetimizin Sessiz Tanıkları”, Kitap Dostu Yayınları, İstanbul.
  • SEVİM, Nidayi, (2012), “Osmanlı Mezar Taşlarında Manzum Metinler”, Kitap Dostu Yayınları, İstanbul.
  • TANYU, Hikmet, (1968), ”Türklerde Taşla İlgili İnançlar” Anakara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları, Ankara.
  • YİĞİT, İrfan. ÜNLÜSOY, Ülkü, (2004), “Hıdırlık-Ulu Mezarlık Osmanlı Dönemi Mezar Taşları”, Çorum Belediyesi Kültür Yayınları, Çorum.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Onur Çetin Bu kişi benim 0000-0003-4691-5460

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çetin, O. (2019). Osmanlı Mezar Taşlarına Nakşedilen Kültür, Medeniyet ve Sosyal Yaşam: Eyüp Örneği. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Ve İncelemeleri Dergisi, 4(1), 32-43.