BibTex RIS Kaynak Göster

Yumurta Tavuğu Rasyonlarına İlave Edilen Organik Ve İnorganik Kromun Vitamin E İle Kombine Edilmesinin Performans, Yumurta Verimi Ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2009, Cilt: 28 Sayı: 2, 21 - 26, 01.06.2009

Öz

Kaynakça

  • AOAC. 1984. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemist 14th ed., Arlington, Virginia.
  • Barceloux, D.G. 1999. Chromium. Clin.Toxicol. 37 (2): 173-194.
  • Card, L.E., Nesheim, M.C. 1972. Poultry Production.11th Ed. Lea and Febiger, Phidelphia.
  • Cupon, M.A., Donaldson, W.E. 1987. Chromium and vanadium effects on glucose metabolism and lipid synthesis in the chick. Poultry Sci. 66, (1): 120-126.
  • Duncan, D.B. 1955. Multiple Range and Multiple F tests. Biometrics. 11: 1-42.
  • Ensminger, M.E., Oldfield, J.E., Hienemann, W.W. 1990. Feeds and Nutrition. 2nd Ed. The Ensminger Publishing, California.
  • Kim, J.D., Han, I.K., Chae, B.J., Lee, J.H., Park, J.H., Yang, C.J. 1997. Effect of dietary chromium picolinate on performance, egg quality, serum traits and mortality rate brown layers. Asian Aust. J. Anim. Sci. 10: 1-7.
  • Lin, X.L., Lin F.P. 1999. Effects of chromium on the production performance and yolk cholesterol of laying hens. J. Fujian Agric. Univ. 28: 483-487.
  • Mcdowell, L.R. 1992. Newly discovered and other trace elements. In: Minerals in Animal and Human Nutrition. Acedemic Press Inc., London. pp.366-379.
  • Mooney, K.W., Cromwell, G.L. 1995. Effect of dietary chromium picolinate supplementation on growth,carcass characteristics, and accretion rates of carcass tissue in growing-finishing swine. J. Anim. Sci. 73: 3351.
  • Piva, A., Meola, E., Gatta, P.P., Biagi, G., Castellani, G., Mordenti, A.L., Luchansky, J.B., Silva, S., Mordenti, A. 2003. The effect of dietary supplementation with trivalent chromium on production performance of laying hens and chromium content in the yolk. Anim. Feed Sci. Technol. 106: 149-163.
  • Pollard, G.V., Montgomery, J.L., Bramble, T.C., Morrow, K.J., Richardson, C.R., Jackson, S.P., Blanton, J.R. 2001. Effects of organic chromium on protein synthesis and glucose uptake in ruminants. The Prof.Anim. Scientist. 17: 261- 266.
  • Rosebrough, R.W., Steele, N.C. 1981. Effect of supplemental dietary chromium or nicotinic acid on carbohydrate metabolism during basal, starvation, and refeeding periods in poults. Poultry Sci. 60, (2): 407-417.
  • Snedecor G.W., Cochran W.G. 1980. Statistical Methods. 7th Ed, The Iowa State University Press, Ames, Iowa, USA.
  • Steele N.C., Althe, T.G., Frobish, L.T. 1977. Biological activity of glucose tolerance factor in swine. J.Anim.Sci. 45: 1341-1345.
  • Şahin, K., Ertaş, O.N., Güler, T., Çiftçi, M. 2001. Düşük çevre sıcaklığında yetiştirilen yumurta ta- vuklarında rasyona katılan kromun verim ve ham besin maddelerinin sindirilme derecesi üzerine et- kisi. Türk J. Anim. Sci. 25: 823-830.
  • Şahin, K., Küçük, O., Şahin, N. 2001. Effects of dietary chromium picolinate supplementation on performance and plasma concentrations of insulin and corticosterone in laying hens low ambient temperature. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 85: 142-147.
  • Şahin, K., Özbey, M., Önderci, M., Cikim, G., Aysondu, M.H. 2002. Chromium supplementation can alleviate negative effects of heat stress on egg production, egg quality and some serum metabolites laying japanese quail. J. Nutr. 132: 1265-1268.
  • Şahin, N., Şahin, K., Önderci, M., Özçelik, M., Smith, M.O. 2003. In vivo antioxidants properties of vitamin E and chromium in cold-stressed Japanese quails. Arch. Tieremahr. 57, (3): 207- 215.
  • TSE. 1991.Hayvan yemleri- metabolik (çevrilebi- lir) enerji tayini (kimyasal metot). TSE No: 9610. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara.
  • Uyanık, F., Kaya, Ş., Kolsuz, A.H., Eren, M., Şahin, N. 2002. The effects of chromium supplementation on egg production, egg quality and some serum parameters in laying hens. Türk J. Vet. Anim. Sci. 26: 379-387.

Yumurta Tavuğu Rasyonlarına İlave Edilen Organik Ve İnorganik Kromun Vitamin E İle Kombine Edilmesinin Performans, Yumurta Verimi Ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2009, Cilt: 28 Sayı: 2, 21 - 26, 01.06.2009

Öz

Bu araştırmada yumurta tavuğu rasyonlarına ilave edilen organik ve inorganik kromun (Cr) tek başına ve Vitamin E ile kombine kullanımının canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma, yumurta ağırlığı, yumurta verimi ve yumurta kalitesi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla toplam 240 adet 40 haftalık Lohmann LSL tipi beyaz yumurtacı tavuk 40’ar hayvandan oluşan 1 kontrol ve 5 deneme grubuna ayrıldı. I. deneme grubuna 20 mg/kg organik Cr (chromium picolinate); II. deneme grubuna 20 mg/kg organik Cr ve 250 mg/kg vitamin E; III. deneme grubuna 800 mg/g inorganik Cr (chromium chlorür); IV. deneme grubuna 800 mg/g inorganik Cr ve 250 mg/kg vitamin E; V. deneme grubuna ise sadece 250 mg/kg vitamin E ilavesi yapıldı. Kısıtlamasız (ad libitum) yemleme yapılan ve 3 ay devam eden araştırma sonunda kontrol ve deneme grupları arasında canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve yumurta verimi değişkenleri yönünden istatistiksel farklılık tespit edilmedi (p>0.05). Organik Cr ve Vitamin E kombinasyonunun (Grup II) kontrol ve diğer deneme gruplarıyla kıyaslandığında yumurta ağırlığı (p

Kaynakça

  • AOAC. 1984. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemist 14th ed., Arlington, Virginia.
  • Barceloux, D.G. 1999. Chromium. Clin.Toxicol. 37 (2): 173-194.
  • Card, L.E., Nesheim, M.C. 1972. Poultry Production.11th Ed. Lea and Febiger, Phidelphia.
  • Cupon, M.A., Donaldson, W.E. 1987. Chromium and vanadium effects on glucose metabolism and lipid synthesis in the chick. Poultry Sci. 66, (1): 120-126.
  • Duncan, D.B. 1955. Multiple Range and Multiple F tests. Biometrics. 11: 1-42.
  • Ensminger, M.E., Oldfield, J.E., Hienemann, W.W. 1990. Feeds and Nutrition. 2nd Ed. The Ensminger Publishing, California.
  • Kim, J.D., Han, I.K., Chae, B.J., Lee, J.H., Park, J.H., Yang, C.J. 1997. Effect of dietary chromium picolinate on performance, egg quality, serum traits and mortality rate brown layers. Asian Aust. J. Anim. Sci. 10: 1-7.
  • Lin, X.L., Lin F.P. 1999. Effects of chromium on the production performance and yolk cholesterol of laying hens. J. Fujian Agric. Univ. 28: 483-487.
  • Mcdowell, L.R. 1992. Newly discovered and other trace elements. In: Minerals in Animal and Human Nutrition. Acedemic Press Inc., London. pp.366-379.
  • Mooney, K.W., Cromwell, G.L. 1995. Effect of dietary chromium picolinate supplementation on growth,carcass characteristics, and accretion rates of carcass tissue in growing-finishing swine. J. Anim. Sci. 73: 3351.
  • Piva, A., Meola, E., Gatta, P.P., Biagi, G., Castellani, G., Mordenti, A.L., Luchansky, J.B., Silva, S., Mordenti, A. 2003. The effect of dietary supplementation with trivalent chromium on production performance of laying hens and chromium content in the yolk. Anim. Feed Sci. Technol. 106: 149-163.
  • Pollard, G.V., Montgomery, J.L., Bramble, T.C., Morrow, K.J., Richardson, C.R., Jackson, S.P., Blanton, J.R. 2001. Effects of organic chromium on protein synthesis and glucose uptake in ruminants. The Prof.Anim. Scientist. 17: 261- 266.
  • Rosebrough, R.W., Steele, N.C. 1981. Effect of supplemental dietary chromium or nicotinic acid on carbohydrate metabolism during basal, starvation, and refeeding periods in poults. Poultry Sci. 60, (2): 407-417.
  • Snedecor G.W., Cochran W.G. 1980. Statistical Methods. 7th Ed, The Iowa State University Press, Ames, Iowa, USA.
  • Steele N.C., Althe, T.G., Frobish, L.T. 1977. Biological activity of glucose tolerance factor in swine. J.Anim.Sci. 45: 1341-1345.
  • Şahin, K., Ertaş, O.N., Güler, T., Çiftçi, M. 2001. Düşük çevre sıcaklığında yetiştirilen yumurta ta- vuklarında rasyona katılan kromun verim ve ham besin maddelerinin sindirilme derecesi üzerine et- kisi. Türk J. Anim. Sci. 25: 823-830.
  • Şahin, K., Küçük, O., Şahin, N. 2001. Effects of dietary chromium picolinate supplementation on performance and plasma concentrations of insulin and corticosterone in laying hens low ambient temperature. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 85: 142-147.
  • Şahin, K., Özbey, M., Önderci, M., Cikim, G., Aysondu, M.H. 2002. Chromium supplementation can alleviate negative effects of heat stress on egg production, egg quality and some serum metabolites laying japanese quail. J. Nutr. 132: 1265-1268.
  • Şahin, N., Şahin, K., Önderci, M., Özçelik, M., Smith, M.O. 2003. In vivo antioxidants properties of vitamin E and chromium in cold-stressed Japanese quails. Arch. Tieremahr. 57, (3): 207- 215.
  • TSE. 1991.Hayvan yemleri- metabolik (çevrilebi- lir) enerji tayini (kimyasal metot). TSE No: 9610. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara.
  • Uyanık, F., Kaya, Ş., Kolsuz, A.H., Eren, M., Şahin, N. 2002. The effects of chromium supplementation on egg production, egg quality and some serum parameters in laying hens. Türk J. Vet. Anim. Sci. 26: 379-387.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Seher Küçükersan Bu kişi benim

Derya Yeşilbağ Bu kişi benim

Kemal Küçükersan Bu kişi benim

Ebru Göncüoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 28 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Küçükersan, S., Yeşilbağ, D., Küçükersan, K., Göncüoğlu, E. (2009). Yumurta Tavuğu Rasyonlarına İlave Edilen Organik Ve İnorganik Kromun Vitamin E İle Kombine Edilmesinin Performans, Yumurta Verimi Ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(2), 21-26.
AMA Küçükersan S, Yeşilbağ D, Küçükersan K, Göncüoğlu E. Yumurta Tavuğu Rasyonlarına İlave Edilen Organik Ve İnorganik Kromun Vitamin E İle Kombine Edilmesinin Performans, Yumurta Verimi Ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. Haziran 2009;28(2):21-26.
Chicago Küçükersan, Seher, Derya Yeşilbağ, Kemal Küçükersan, ve Ebru Göncüoğlu. “Yumurta Tavuğu Rasyonlarına İlave Edilen Organik Ve İnorganik Kromun Vitamin E İle Kombine Edilmesinin Performans, Yumurta Verimi Ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkileri”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 28, sy. 2 (Haziran 2009): 21-26.
EndNote Küçükersan S, Yeşilbağ D, Küçükersan K, Göncüoğlu E (01 Haziran 2009) Yumurta Tavuğu Rasyonlarına İlave Edilen Organik Ve İnorganik Kromun Vitamin E İle Kombine Edilmesinin Performans, Yumurta Verimi Ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 28 2 21–26.
IEEE S. Küçükersan, D. Yeşilbağ, K. Küçükersan, ve E. Göncüoğlu, “Yumurta Tavuğu Rasyonlarına İlave Edilen Organik Ve İnorganik Kromun Vitamin E İle Kombine Edilmesinin Performans, Yumurta Verimi Ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkileri”, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 2, ss. 21–26, 2009.
ISNAD Küçükersan, Seher vd. “Yumurta Tavuğu Rasyonlarına İlave Edilen Organik Ve İnorganik Kromun Vitamin E İle Kombine Edilmesinin Performans, Yumurta Verimi Ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkileri”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 28/2 (Haziran 2009), 21-26.
JAMA Küçükersan S, Yeşilbağ D, Küçükersan K, Göncüoğlu E. Yumurta Tavuğu Rasyonlarına İlave Edilen Organik Ve İnorganik Kromun Vitamin E İle Kombine Edilmesinin Performans, Yumurta Verimi Ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2009;28:21–26.
MLA Küçükersan, Seher vd. “Yumurta Tavuğu Rasyonlarına İlave Edilen Organik Ve İnorganik Kromun Vitamin E İle Kombine Edilmesinin Performans, Yumurta Verimi Ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkileri”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 2, 2009, ss. 21-26.
Vancouver Küçükersan S, Yeşilbağ D, Küçükersan K, Göncüoğlu E. Yumurta Tavuğu Rasyonlarına İlave Edilen Organik Ve İnorganik Kromun Vitamin E İle Kombine Edilmesinin Performans, Yumurta Verimi Ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2009;28(2):21-6.