BibTex RIS Kaynak Göster

A Perspective On The Potential Health Risks Of Dioxin In Human Food

Yıl 2009, Cilt: 28 Sayı: 2, 43 - 48, 01.06.2009

Öz

A Perspective On The Potential Health Risks Of Dioxin In Human Food

Yıl 2009, Cilt: 28 Sayı: 2, 43 - 48, 01.06.2009

Öz

Bu derleme gıdalarda kirletici olarak bulunan dioksinlerin insanlarda oluşturduğu sağlık risklerini ortaya koymak üzere yapılmıştır. Toksik kimyasalların toprak, sediment, bitki ve suda varlığı çok iyi bilinmektedir. Dioksinler poliklorodibenzo-p-dioksin (PCDD/F) ve dibenzofuranların (PCB) türevleridir. Dioksinler, poliklorlu aromatik bileşiklerle benzer yapı, kimyasal ve fiziksel özeliklere sahip bir grup kimyasaldır. Bunlar yanardağ patlamaları ve orman yangınları gibi doğal olaylar sonucu veya kimyasallar, pestisitler, çelik ve boya üretimi, kağıt beyazlatılması, eksoz gazları ve atıkların yakılması gibi insan kaynaklı olaylar sonucu oluşmakta ve kimyasal işlemlerin yan ürünü olarak karşımıza çıkarlar. Örneğin klorlu atıkların yakılması ile dioksin açığa çıkmakta ve havaya karışmaktadır. PCDD/F ve PCB, klorlu organik maddelerin üretimi, endüstriyel emisyonlar, kentsel atıkların yakılması ve pirozilin meydana getiren tüm işlemlerde ortaya çıkmaktadır. Bu toksik kimyasallar çevreye dağılarak birikmektedir. Özellikle balık, deniz kabukluları ve süt ürünleri gibi besin zincirine dahil olmak suretiyle bu gıdalarla beslenen insanlara geçmektedir. Bunlardan dioksinler, insanlarda hiperpigmentasyon, bağışıklık sisteminin baskılanması, karaciğer hasarı, karsinojenik etkiler ve üreme bozuklukları meydana getirmesi ile erken bebek ölümlerine neden olduğu son yıllarda yapılan araştırmalarla belirtilmiştir. Gıda kontrol analizlerinin yanında besinlerdeki toksik kimyasalların düzenli olarak incelenmesi oldukça önem kazanmaktadır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özen Kurşun Bu kişi benim

Firdevs Mor Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 28 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kurşun, Ö., & Mor, F. (2009). A Perspective On The Potential Health Risks Of Dioxin In Human Food. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(2), 43-48.
AMA Kurşun Ö, Mor F. A Perspective On The Potential Health Risks Of Dioxin In Human Food. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. Haziran 2009;28(2):43-48.
Chicago Kurşun, Özen, ve Firdevs Mor. “A Perspective On The Potential Health Risks Of Dioxin In Human Food”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 28, sy. 2 (Haziran 2009): 43-48.
EndNote Kurşun Ö, Mor F (01 Haziran 2009) A Perspective On The Potential Health Risks Of Dioxin In Human Food. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 28 2 43–48.
IEEE Ö. Kurşun ve F. Mor, “A Perspective On The Potential Health Risks Of Dioxin In Human Food”, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 2, ss. 43–48, 2009.
ISNAD Kurşun, Özen - Mor, Firdevs. “A Perspective On The Potential Health Risks Of Dioxin In Human Food”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 28/2 (Haziran 2009), 43-48.
JAMA Kurşun Ö, Mor F. A Perspective On The Potential Health Risks Of Dioxin In Human Food. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2009;28:43–48.
MLA Kurşun, Özen ve Firdevs Mor. “A Perspective On The Potential Health Risks Of Dioxin In Human Food”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 2, 2009, ss. 43-48.
Vancouver Kurşun Ö, Mor F. A Perspective On The Potential Health Risks Of Dioxin In Human Food. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2009;28(2):43-8.