Bu çalışmada, hayvan yemi ve yem hammaddesi olarak kullanılan 93 örnek aflatoksin B1 (AFB1) ve T-2 toksin yönünden incelendi. Bu örnekler, Bursa bölgesindeki dört yem fabrikası ve 17 süt üreticisi çiftçiden toplandı ve ELISA tekniği ile analiz edildi. AFB1 ve T-2 toxin, süt sığırı yemleri (bir numunede T-2 toksin tespit edilemedi), besi yemleri, buzağı yemleri, broiler yemleri, pirinç kepeği, tane pirinç, tane arpa-buğday, tane mısır ve dry distiller grain soluble (DDGS) (mısırdan elde edilen bir çeşit yem hammaddesi), soya küspesi ve ayçiçeği küspesi numunelerinin tamamında tespit edilmiştir. AFB1 ve T-2 toksin için tespit edilen en yüksek miktar sırayla 431.90 µg/kg (tane mısır) ve 131.00 µg/kg’dır (pirinç kepeği). Yem ve yem hammaddelerindeki AFB1, besi sığırları, etlik piliçler, buzağılar ve süt sığırları üzerinde toksik etkiye neden olabilecek düzeylerdedir. Süt sığırı yem ve hammaddelerindeki AFB1’in aflatoksin M1’e dönüşerek sütle atılmasıyla insanlarda toksik etkilere neden olabilecektir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 26 Sayı: 1-2 |