In Turkey, the use of robotic milking technology is
still very new. The scientific data showing the effects on animal health are
important as well as the studies related to the economic performance of milking
robots. The aim of this study was to evaluate the hoof diseases encountered on
dairy cattle farms working with robotic milking system and to determine the
causes and to provide the necessary precautions to prevent and control hoof
health problems. In the study, 93 Holstein dairy cattle aged between
35-54 months were evaluated in a dairy farm with two robotic milking system
(system capacity of 120 cows/day). The locomotion scores were recorded and the
cows’ feet were examined in hoof trimming chute and claws of all cows were
trimmed according to biomechanical characteristics of foot. The treatment
method was determined according to the condition of the lesion in cases of hoof
disease and the results of recovery were followed. In the herd, cases of claw
deformation (6.4%; n=6), sole ulcer (4.3%; n=4), white line disease (3.2%;
n=3), digital dermatitis (8.6%; n=8), heel lesion (6.4%; n=6), foot rot (1.0%;
n=1), limax (2.1%; n=2), hoof crack (2.1%; n=2) and coroner inflammation (1.0%;
n=1) were recorded. Evaluated etiologically, it has been found that mistakes in
the application of bath solutions used in the single footbath at the exit of
the robotic milking unit in the formation of infectious foot diseases, feeding
mistakes made without regard to cow traffic in the case of non infectious foot
diseases and exposure of the foot to traumas due to not paying attention to
comfort in the feeding areas are effective. As a result, to prevent management
malfunctions causing metabolic problems, stress and traumas in animal, the use
of senseless technology should be avoided in order to ensure sustainable hoof
health on robotic milking farms.
Türkiye’de
robotlu sağım teknolojilerinin kullanımı henüz çok yenidir. Sağım robotlarının
ekonomik performansı ile ilgili yapılmış çalışmaların yanı sıra hayvan
sağlığına olan etkilerini gösteren bilimsel veriler önem taşımaktadır. Bu
kapsamda sunulan çalışmanın amacı, robotlu sağım sistemine sahip bir işletmede
karşılaşılan ayak hastalıklarını değerlendirmek, nedenlerini tespit etmek ve
kontrol altına alabilmek için gereken stratejileri belirlemektir. Çalışmada,
iki adet robotlu sağım sistemine (120 inek/gün kapasiteli) sahip bir işletmede bulunan
35-54 aylık yaş aralığındaki 93 baş Siyah-Alaca ırkı süt sığırı
değerlendirildi. Lokomosyon skorları kaydedilen hayvanların travayda ayak
muayeneleri yapıldıktan sonra ayak mihanikiyeti ve biyomekaniği dikkate
alınarak tüm tırnakların kesim işlemi gerçekleştirildi. Ayak hastalığı bulunan
olgularda sağaltım yöntemi lezyonun durumuna göre belirlendi ve iyileşme
sonuçları takip edildi. Sürüde deforme tırnak yapısı (% 6.4; n=6), taban ülseri
(% 4.3; n=4), beyaz çizgi hastalığı (% 3.2; n=3), digital dermatitis (% 8.6;
n=8), ökçe lezyonu (% 6.4; n=6), parmaklar arası dokunun enfeksiyonu (% 1.0;
n=1), parmaklar arası derinin
hiperplazisi (% 2.1; n=2), tırnak çatlağı (% 2.1; n=2) ve koroner yangı (% 1.0;
n=1) olguları kaydedildi. Etiyolojik olarak değerlendirildiğinde, enfeksiyöz
olmayan ayak hastalıklarının oluşumunda inek trafiği gözetilmeksizin yapılan
besleme hataları ile yemleme alanlarında konfora dikkat edilmemesine bağlı
ayağın travmalara maruz kalmasının, enfeksiyöz ayak hastalıklarının oluşumunda
ise robotlu sağım ünitesinin çıkışında bulunan tek ayak havuzunda kullanılan
banyo solusyonlarının uygulanmasında yapılan yanlışların etkili olduğu
görülmüştür. Sonuç olarak, robotlu sağım yapılan çiftliklerde sürdürülebilir
ayak sağlığı açısından, hayvanda metabolik sorunlara, travmalara ve strese yol
açacak yönetimsel hatalara neden olmamak için bilinçsiz teknoloji kullanımının
önüne geçilmesi gerekmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2018 |
Kabul Tarihi | 12 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 37 Sayı: 1 |