TR
EN
MAKEDON TÜRK TİYATROSUNDA ALİŞ OYUNUNUN FOLKLORİK UNSURLARI
Öz
Makedonya Türk tiyatrosunda “Aliş Oyunu” Türk tiyatrosu adına yeni bir dönemin başlangıcı olmuş bir eserdir. Hüseyin Süleyman (1903-1963) tarafından oluşturulan bu eser, “Alişimin Kaşleri Kare” adı altında, 1958 yılı Mayıs ayında, Üsküp Halklar Tiyatrosu, Türk Drama Ekibi tarafından oynanmış ve büyük bir ilgi görmüştür. Önceki tiyatro oyunlarına göre Türklerin halk dilini, edebiyatını ve folklorik özelliklerini daha fazla yansıtan bir eserdir. XVI. Asra ait bir Rumeli türküsünün hikâyesinden esinlenilerek yazılan oyunda, Balkan Türk sözlü geleneğine dair önemli unsurlar mevcuttur. Aliş Oyunu’nun Makedon Türklerinin mizaç, görüş ve hislerine göre yazılmış olması, ona olan ilginin asıl kaynağıdır ve bu nedenle de bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Aliş Oyunu’nda birbirine gönül vermiş Aliş ile Zeynep’in hasret dolu aşkları anlatılmaktadır. Hüseyin Süleyman, oyununda Rumeli Türk kültürünün adeta bütün güzelliklerine yer vermiştir. Aynı zamanda bir folklor derlemecisi olan Hüseyin Süleyman, bütün tecrübesini bu dört perdelik müzikli tiyatro oyununda sergilemeyi başarmıştır. Oyunda Türk sözlü kültürüne, müzikolojisine, halk danslarına ve geleneğine dair önemli ürünler bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- And, Metin (1970). 100 Soruda Türk Tiyatrosu Tarihi. İstanbul: Gerçek Yayınevi.
- Bektaş, Gönül (2015). “Üsküp’te Osmanlı Tiyatrosu”. Mimar.ist, Yıl 15, Sayı 54, s. 78-83, İstanbul.
- Cingöz, M. Emine. (1990). Tokat’ta Hıdrellez. Türk Halk Kültüründen Derlemeler 1990 Hıdrellez Özel Sayısı, Kültür Bakanlığı Halk Kültürünü Araştırma Dairesi Yayınları:143, Ankara s.47.
- Çelik, A. Çetin. (1990). Edirne ve Çevresi Hıdrellez Geleneği Türk Halk Kültüründen Derlemeler. 1990 Hıdrellez Özel Sayısı, Kültür Bakanlığı Halk Kültürünü Araştırma Dairesi Yayınları:143, Ankara. s.63.
- Elçin, Şükrü (2005). Halk Edebiyatına Giriş. Ankara: Akçağ Yayınları.
- Engüllü, Avni (1989). “Yazınımızda Tiyatro Türünde “Aliş”. Sesler Aylık Toplum Sanat Dergisi, Yıl: XXV, Sayı 236, s. 46-55, Makedonya-Üsküp.
- Kaya, Doğan (1999). Anonim Halk Şiiri. Ankara: Akçağ Yayınları.
- Kaya, Fahri (2008). Makedonya’da Türk Edebiyatı Bir Deste Oyun. Makedonya-Manastır: NİD MİKENA Yayınları.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Uygulamalı Tiyatro
Bölüm
İnceleme Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
30 Haziran 2023
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi
2 Haziran 2023
Kabul Tarihi
7 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 1
APA
Uğurlu, S., & Yılmaz, B. (2023). MAKEDON TÜRK TİYATROSUNDA ALİŞ OYUNUNUN FOLKLORİK UNSURLARI. UMAY Sanat ve Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 28-65. https://izlik.org/JA43HX99AE
AMA
1.Uğurlu S, Yılmaz B. MAKEDON TÜRK TİYATROSUNDA ALİŞ OYUNUNUN FOLKLORİK UNSURLARI. UMAY. 2023;1(1):28-65. https://izlik.org/JA43HX99AE
Chicago
Uğurlu, Serdar, ve Büşra Yılmaz. 2023. “MAKEDON TÜRK TİYATROSUNDA ALİŞ OYUNUNUN FOLKLORİK UNSURLARI”. UMAY Sanat ve Sosyal Bilimler Dergisi 1 (1): 28-65. https://izlik.org/JA43HX99AE.
EndNote
Uğurlu S, Yılmaz B (01 Haziran 2023) MAKEDON TÜRK TİYATROSUNDA ALİŞ OYUNUNUN FOLKLORİK UNSURLARI. UMAY Sanat ve Sosyal Bilimler Dergisi 1 1 28–65.
IEEE
[1]S. Uğurlu ve B. Yılmaz, “MAKEDON TÜRK TİYATROSUNDA ALİŞ OYUNUNUN FOLKLORİK UNSURLARI”, UMAY, c. 1, sy 1, ss. 28–65, Haz. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43HX99AE
ISNAD
Uğurlu, Serdar - Yılmaz, Büşra. “MAKEDON TÜRK TİYATROSUNDA ALİŞ OYUNUNUN FOLKLORİK UNSURLARI”. UMAY Sanat ve Sosyal Bilimler Dergisi 1/1 (01 Haziran 2023): 28-65. https://izlik.org/JA43HX99AE.
JAMA
1.Uğurlu S, Yılmaz B. MAKEDON TÜRK TİYATROSUNDA ALİŞ OYUNUNUN FOLKLORİK UNSURLARI. UMAY. 2023;1:28–65.
MLA
Uğurlu, Serdar, ve Büşra Yılmaz. “MAKEDON TÜRK TİYATROSUNDA ALİŞ OYUNUNUN FOLKLORİK UNSURLARI”. UMAY Sanat ve Sosyal Bilimler Dergisi, c. 1, sy 1, Haziran 2023, ss. 28-65, https://izlik.org/JA43HX99AE.
Vancouver
1.Serdar Uğurlu, Büşra Yılmaz. MAKEDON TÜRK TİYATROSUNDA ALİŞ OYUNUNUN FOLKLORİK UNSURLARI. UMAY [Internet]. 01 Haziran 2023;1(1):28-65. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43HX99AE