Yazım Kuralları

1-Yazının İncelenme ve Kabul Süreci
Uluslararası, Sterilizasyon, Cerrahi, Enfeksiyon Hemşireliği (uscehdergisi) hakemli bir bilimsel dergidir. Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, yayın kurulu ve en az iki hakem tarafından incelenir. Eğer gerekli ise hakemlerin önerilerine uygun olarak yazarlar tarafından düzeltmeler yapılıp tüm yazarların onayı alındıktan sonra yayınlanır.
2. Dergiye gönderilen tüm makaleler ilk aşamada yayın kurulu tarafından incelenir. Bu aşamada makale konusunun güncelliği ve kapsama uygunluğu, makalenin hemşirelik uygulamalarına katkısı ve dergi yazım kurallarına uygunluğu değerlendirilir. Makale yazım kurallarına uymayan yazılar, daha ileri bir incelemeye gerek görülmeksizin yazara iade edilir.
3. Yayınlanmaya aday bulunan makaleler hakemlere gönderilir. Hakemler ve yayın kurulunun önerdiği düzeltmeler yazar(lar)a iletilir; yazar(lar) tarafından gerekli düzeltmeler yapılır. Yayınlanmasına onay verilen makalenin basılabilmesi için son şekli üzerinden yazar(lar)ın onayı alınır.


2-Yazarın Sorumluluğu
1. Makale Telif Hakkı Devir Forumu’nun doldurulması varsa diğer yazarların imzalamasından sonra dergi sistemine yüklenmelidir.
2. İntihal raporu dergi sistemine yüklenmelidir.
3. Etik kurul onayı dergi sistemine yüklenmelidir.

3-Makalenin Hazırlanması

Makaleler Vancouver yazım kurallarına göre hazırlanır. Makaleler minimum 3000, maksimum 4000 kelimeyi geçmemelidir(Kaynak hariç). Gönderilen makalelerde tablo/grafik/şekil sayısı toplamda 4'ü geçmemelidir. Tüm dokümanlar sisteme “Microsft Word ®” formatında yüklenmelidir.

4-Yazının Hazırlanmasına Yönelik Genel Kurallar (Format)

Makale ayrı dosyalar halinde sisteme yüklenmelidir:
Başlık sayfasında; yazarların isim, unvan, kurum, e-posta ve adresleri ve ana metin dosyasında; tablo, şekiller veya resimler ilgili yerlerde bulunmalıdır.
Makale, Microsoft Word programında A4 kağıt boyutunda, üst, alt ve yan kenarlardan 25 mm olacak şekilde düzenlenmelidir.
Başlık 16 punto ve Ana metin 11 punto 1,5 satır aralığı, özet, tablo ve kaynakça 9 punto ve Times New Roman yazı stilinde yazılmalıdır.
Başlıkta kısaltma kullanılmamalıdır.
Anahtar kelimeler birbirinden virgül (,) ile ayrılmalı, sayısı en az 3, en fazla 5 olmalı, kelimelerin “Türkiye Bilim Terimleri”nden seçilmesi gerekmektedir. Bilgi için http://www.bilimterimleri.com adresinden yararlanılabilir. İngilizce anahtar kelimeler “Medical subject Headings (MESH)’e uygun olarak verilmelidir. (http://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html). Randomize deneysel çalışmalar için CONSORT (www.consort-statement.org), gözlemsel çalışmalar için STROBE (http://strobe-statement.org/), sistematik incelemeler ve meta-analizler için PRISMA (http://www.prisma-statement.org/) ve tanı doğruluğu çalışmaları için STARD (https://www.equator-network.org/reporting-guidelines/stard/) kurallarına uyulmalıdır. Yazım kuralları için EQUATOR Network (www.equator-network.org/home/) NLM Araştırma Raporlama Yönergelerinden (www.nlm.nih.gov/services/research_report_guide.html) yararlanılabilir.
Cümle sonunda noktadan önce boşluk bırakılmamalı ve noktadan sonra bir boşluk bırakarak cümleye başlanmalıdır.
Virgülden önce boşluk bırakılmamalı ve cümle içinde kelimeler arasında bir boşluk bırakılmalıdır.
Ondalıklı sayılar ayrılırken Türkçe ve İngilizce makalelerde “.” kullanılmalıdır.
Yüzde (%) işareti ile rakamlar arasında boşluk bırakılmadan yazılmalıdır. Yüzde işareti Türkçe makalelerde rakamın önünde, İngilizce makalelerde rakamdan sonra yazılmalıdır.
( ), “ ” ve / işareti kullanılan yerlerde cümle/kelime öncesi ve sonrası boşluk bırakılmadan yazılmalıdır.
Kullanılan bütün birimler “Systeme Internationale” (SI) birimleri olmalı ve ilaçların jenerik adları kullanılmalıdır.
Özet bölümünde kaynak verilmemelidir.
Tablo, grafik, şekil ve resimler makale tam metin dosyası içerisine eklenmeli, metindeki görünümlerine göre sırayla numaralandırılmalıdır. Her tablonun üstünde, grafik, şekil ve resimlerin ise altında sıra numarası ve kısaca açıklayan bir başlık bulunmalıdır.
Bütün tablo ve şekil/grafiklerin başlıklarının yazılması ve metinde kullanılış sırasına göre numaralandırılması gerekir. Şekiller dijital formatlı, jpeg kayıtlı ve 300 dpi çözünürlüğünde olmalıdır. Kullanılan kısaltmalar tablo, şekil/grafiklerin altındaki açıklamada belirtilmelidir. Kullanılan tüm kısaltmalar dipnotlarda tanımlanmalıdır. Dipnot sembolleri: †, ‡, §, ¶, (bu sırayla) kullanılmalı ve *, **, *** p-değerleri için ayrılmalıdır.
Tablo başlıkları, tablonun üst kısmında, bold (koyu) yazılmalı ve kelimelerin ilk harfi büyük olmalıdır (Örn: Tablo 1. Hasta Güvenliği Kültürünü Etkileyen Faktörler).
Şekil/grafik başlıkları şekil/grafiklerin alt kısmına, bold (koyu) yazılmalı ve kelimelerin ilk harfi büyük olmalıdır ve tümce düzeninde yazılmalıdır (Örn: Şekil 1. Lewin’in Değişim Süreci).


5-Başlık ve Yazar(lar) Bilgi Sayfası
Başlık ve yazar bilgi sayfası tek bir sayfada ana metinden ayrı olarak hazırlanmalıdır. Her bir yazarın makalede yer alan isim sırasına göre adı ve soyadı, unvanı, görevi, çalıştığı kurum bilgisi (kurum adı ve adresi), ORCID numarası, iletişim (tel ve e-posta) bilgilerine yer verilmelidir. Gönderilen makale daha önce herhangi bir kongre ya da sempozyumda sunulmuş, teşekkür (varsa), çıkar çatışması bildirimi, destek veya finansman kaynakları, herhangi bir kurumdan fon desteği alınarak yapılmış ya da tez çalışmasından üretilmiş ise bu durum yazar bilgilerinin altında belirtilmelidir. Sorumlu yazarın e-posta adresi ve telefon numarası belirtilmelidir.

5.1-Başlık: Makalenin tam ve kısa başlığı olmalı, bu başlıklar Türkçe ve İngilizce olarak verilmelidir. Makalenin tam başlığı kısaltmalar içermemeli, kısa başlığı 6 kelimeyi geçmemelidir.
5.2-Özet: Türkçe ve İngilizce özet ayrı sayfalarda yer almalıdır. Özetlerin her biri en fazla 250 kelime olmalıdır. Araştırma yazılarında Türkçe özet “Giriş, Amaç, Yöntem, Bulgular, Sonuç”, İngilizce özet ise “Introduction, Aim, Methods, Results, Conclusion” bölümlerinden oluşmalıdır. Özetin sonunda Türkçe ve İngilizce olarak Index Medicus’a göre seçilmiş 3-5 tane anahtar kelime verilmelidir. İlk anahtar kelime büyük harfle başlamalı, diğer kelimelerin ilk harfi küçük yazılmalı, kelimeler arasında virgül (,) olmalı, alfabetik sıraya göre dizilmeli ve son kelimenin bitiminde (.) nokta konulmalıdır.
5.3-Ana Metin: Ana metin dosyası yazarları tanımlayabilecek herhangi bir bilgiyi içermemelidir.
5.4-Araştırma makalesi: Türkçe araştırma makalesi giriş, amaç, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç, İngilizce araştırma makalesi ise Introduction, Aim, Methods, Results, Discussion ve Conclusion bölümlerinden oluşmalıdır.
5.4.1-Giriş: Makalenin dayandığı bilimsel görüşler ve düşünceler açık olarak ifade edilmeli; ortaya konan sorun hemşirelik ile ilişkilendirilmeli, güncel kaynaklar kullanılmalı, ortaya konan sorun ile ilgili literatürde var olan bilgi özet olarak verilmelidir.
5.4.2-Amaç: Araştırmanın amacı ve ardından hipotezi ya da araştırma soruları yazılmalıdır.
5.4.3-Yöntem: Bu bölümde, araştırmanın türü (tasarımı), yapıldığı yer, araştırma evreni ve örneklemi, veri toplama araçları, araştırmanın etik yönü (etik kurul onayı, kurum izni, bilgilendirilmiş olur), verilerin toplanması (ön uygulama (varsa) ve uygulamanın nasıl ve ne zaman yapıldığı) ve verilerin değerlendirilmesi bölümleri yer almalıdır.
5.4.4-Bulgular: Bulgular, araştırma sorularına yanıt verecek şekilde ve sistematik biçimde sunulmalıdır.
5.4.5-Tartışma: Tartışma, araştırma sorularına yanıt verecek şekilde ve sistematik biçimde sunulmalıdır. Bu bölümün sonunda araştırmanın sınırlılıklarına yer verilmelidir.
5.4.6-Sonuç: Bu bölümde konunun önemi vurgulanmalı; araştırma sonuçlarının hemşirelik uygulamalarına katkısı ile birlikte öneriler verilmelidir.


5.5-Derleme Makale: Derleme makalelerde giriş ve sonuç bölümü dışındaki alt başlıklar yazarın/yazarların inisiyatifine bırakılmıştır. Buna karşın giriş bölümünde makalenin amacı ve dayandığı bilimsel düşünceler açık olarak ifade edilmelidir. Ele alınan konunun dünyadaki ve Türkiye’deki hemşirelik ile ilişkisine yer verilmelidir. Metin içinde yer alan alt başlıklar makalenin amacını ve kapsamını karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Sonuç bölümünde ise verilen bilgilerin bir özeti ve hemşirelikle ilişkisi sunulmalıdır.
5.6-Olgu Sunumu: Olgu sunumlar;ı giriş, olgu sunumu, tartışma ve sonuç bölümlerinden oluşur. Giriş bölümünde konunun hemşirelik hizmetlerindeki yeri ve önemi belirtilmelidir.


5.7-Kaynaklar: Kaynaklar dergi yazım kurallarına uygun olarak verilmelidir. Doğruluğundan yazarlar sorumludur.
Dergilerin başlıkları MEDLINE için kullanılan stile göre kısaltılmalıdır (https://www.nlm.nih.gov/medline/medline_new_titles.html). Metinde belirtilen her kaynakçanın listede bulunduğundan emin olunmalıdır. Kaynak yazımında AMA Manual of Style (The American Medical Association Manual of Style) kullanılmaktadır.
Alıntı yapılan eserler, metin içinde ilk kullanım sırasına göre numaralandırılır ve kaynakçada sayısal sırayla gösterilir. Kaynakça numaraları nokta ve virgüllerin dışında üst simge olarak kullanılır. Yazarların önce soyadları daha sonra, birden fazla isimleri varsa önce ilk isimlerinin, daha sonra ikinci isimlerinin yalnızca baş harfleri aralık bırakmadan yazılır. Altı yazar varsa, tümünün adları, yedi yazarlı bir makale için, ilk üç yazarın adı yazılmalı “ve ark.” olarak belirtilmelidir.
Makale başlıklarında, yalnızca ilk kelimeler büyük harfle yazılır. Dergi isimleri için kabul edilen Index Medicus’da gösterilen kısaltmalar veya derginin ilan ettiği kısaltma şekli kullanılır (bkz. Index Medicus'ta Endekslenen Dergiler Listesi). Dergi adı italik olarak yazılır. Eğer kısaltma kullanmayan bir dergi ise, kısaltma yapılmayıp, dergi adı aynen yazılmalıdır. Dergi ismi, kitap isimleri yazılırken, ilk kelimelerin baş harfi büyük, diğerleri küçük harfle yazılır.
Metin içinde kaynak gösterme: Kaynak aşağıdaki şekilde gösterilmelidir.
1. According to the National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III (NCEP-ATP III) criteria, metabolic syndrome (MetS) is defined as metabolic dysfunction involving abdominal obesity, elevated blood pressure (BP), low high-density lipoprotein (HDL), elevated serum triglycerides (TG), and elevated fasting glucose (1). The overall prevalence of MetS in the United States was reported to be 34.2% (2). MetS is a serious health problem with multiple metabolic risk factors and has been shown to reduce sleep quality and quality of life (QoL) (3–7). The role of pain in QoL impairment was also mentioned in patients with MetS (5,8).
Dergi Makalesi:
1. Andrews MM, Boyle JS. Transcultural concepts in nursing care. Journal of Transcultural Nursing. 2002 ;13(3):178-80.
Standart Dergi Makalesi (dergi eki içeren sayıda çıkmışsa):
2. Irzyk K, Bienias P, Kostrubiec M, et al. Six-minute walk test reflects neurohormonal activation and right ventricular function in systemic sclerosis patients. Clin Exp Rheumatol. 2013;31(2 Suppl 76):S18-S23.
Kitap:
1. Getzen TE. Health Economics: Fundamentals of Funds. New York: John Wiley & Sons; 1997.
Kitap Bölümü:
1. Porter RJ, Meldrum BS. Antiepileptic drugs. In: Katzung BG, editor. Basic and clinical pharmacology. 6th ed. Norwalk, CN: Appleton and Lange; 1995. p. 361-80.
Birden fazla editör varsa: editors
Tez:
1. Kaplan SI. Post-hospital home health care: the elderly access and utilization (thesis). St. Louis (MO): Washington Univ; 1995.
6- Değerlendirme Süreci
USCEH Dergisi’ ne başvuran aday makaleler için çift yönlü körleme değerlendirme süreci yürütmektedir. Başvurusu yapılan tüm makaleler orijinal olmalıdır. Başvurusu yapılan aday makalenin başka bir dergide devam eden değerlendirme süreci olmamalıdır. Ayrıca başvuru yapıldıktan sonra başka bir dergiye değerlendirme için başvurulmamalıdır. Bu tür başvuruların tespiti durumunda ilgili yazarın hiçbir şekilde başka başvurusu dergiye kabul edilmeyecektir. Daha önceden sadece özeti yayımlanmış bildiri, raporlar için başvuru kabul edilmektedir. Yazarlar, makalenin bir bilimsel toplantı veya sempozyum gibi etkinliklerde yayınlanmış özeti dışında, içeriğin başka bir yerde yayınlanmadığı veya yayınlanmayacağını belirtilmelidir.
Dergi yönetim sistemine gelen çalışmalar en geç 2 hafta içerisinde aşağıdaki kriterlerde Editörlerin ön değerlendirmesinden geçer. Değerlendirmeler aşağıda belirlenen kriterler ölçüsünde yapılır;
1. Derginin kapsam ve konu alanlarına uygunluğu
2. Benzerlik oranı değerlendirmesi
3. Dergi yazım kurallarına uygunluğu
4. Yayın dili (özet, anahtar kelimelerin yeterliliği, yapılandırılmış özet çevirisi vb.),
Editörler tarafından yukarıda belirtilen ön değerlendirme aşamasından geçen çalışmalar çalışmanın niteliğine göre alanında uzman 2 hakeme iletilir. Çalışma hakeme gönderildikten sonra en geç 2 hafta içerisinde değerlendirip değerlendiremeyeceğini yayın kuruluna belirtir. Belirtmeyen hakemler çalışmadan alınarak yeni hakem ataması gerçekleştirilir. Çalışma niteliğine göre Hakemler için Standart Değerlendirme Formu üzerinde çalışmayı değerlendirir. Ayrıca hakemler isterlerse tam metin üzerinde öneri ve görüşlerini belirten notları da yayın kuruluna sunabilir. Hakem değerlendirmeleri için süre 4 haftadır.
Çalışma için hakemler dört şekilde görüş belirtebilir:
1. Yayın Kabul edilebilir
2. Düzeltmelerden sonra yayına kabul edilebilir (düzeltmelerin yapılıp yapılmadığı yayın kurulu tarafından kontrol edilerek karar verilir)
3. Düzeltmelerden sonra yeniden görmek isterim (çalışma yazarları tarafından geldikten sonra 2. tur değerlendirmesine alınır)
4. Yayınlanamaz (red)
Hakem görüşleri doğrultusunda çalışmaya 3. veya 4. hakem atanabilir, bu süreç yukarıda belirtilen süre ile aynı şekilde işler. Hakem görüşleri doğrultusunda değerlendirmenin tamamlanmasının ardından Hakem görüşleri Editörler tarafından en az iki hafta içerisinde incelenir.