Araştırma Makalesi

SON DÖNEM OSMANLI TOPLUMUNDA ESKİ MEKTEPTEN YENİ MEKTEBE GEÇİŞ SÜRECİ

Cilt: 9 Sayı: 1 30 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

SON DÖNEM OSMANLI TOPLUMUNDA ESKİ MEKTEPTEN YENİ MEKTEBE GEÇİŞ SÜRECİ

Öz

XIX. yüzyıl Osmanlı eğitiminde yenileşme süreci, geleneksel mahalle mektepleri ile yeni usul (usûl-i cedîd) denilen ibtidâî mekteplerin arasında yaşanan bir dizi reform süreci ve çabalarıyla geçmiştir. Bu çalışmada dönemin yasal düzenlemeleri ve öne çıkan isimlerin hâtıraları ışığında, Osmanlı ilköğretim mekteplerinin dönüşümü incelenmiştir. Tanzimat bürokratlarına göre, ilköğretim kademesi düzeltilmeden üst düzey okulların açılması, sistem genelinde büyük bir nitelik kaybına yol açabilirdi. Dönemin tanıklıkları; geleneksel sıbyan mekteplerinin mahalle kültürünü koruma ve sosyal dayanışmayı sağlama gibi olumlu yönlerine rağmen; ezberci eğitim modeli, pozitif bilimler ile gündelik dil eğitiminden uzak yapısı ve falaka gibi sert disiplin araçları nedeniyle temel eğitimde yapısal bir kriz yaşandığını göstermektedir. Bu sorunu çözmek amacıyla devlet; muallimlere liyakat ve ehliyet şartı getirirken, dersleri çağa uygun dinî ve pozitif ilim ağırlıkta sınıf usulüne göre yapılandırmıştır. Müfredata Türkçe, Hat ve Kitâbet gibi uygulamalı dersleri dahil etmiştir. Ancak tüm bu reformlar gerçekleştirilirken, XIX. yüzyıl yenileşme hareketlerinin karakteristik bir özelliği olan “eski ve yeni kurumların bir aradalığı”, yapısal dönüşümlerin toplumsal tabana nüfuz etmesi ve içselleştirilmesi için uzun vadeli bir zamana ihtiyaç duyulduğunu açıkça ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler

Osmanlı Maarifi, Sıbyan Mektebi, Usûl-i Cedîd, Eğitim Tarihi, Hatırat

Kaynakça

  1. Abdülaziz Bey, Osmanlı Âdet Merasim ve Tabirleri, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 1995.
  2. Adıvar, Halide Edip, Mor Salkımlı Ev, Can Yayınları, İstanbul 2011.
  3. Ahmed Rasim, Falaka, İstanbul Hamidiye Matbaası, 1927.
  4. Akyüz, Yahya, Türk Eğitim Tarihi (M.Ö. 1000-M.S. 2013), Pegem Akademi Yayınları, İstanbul 2013.
  5. Balıkhane Nâzırı Ali Rıza Bey(Yy.), Bir Zamanlar İstanbul, Hazırlayan Niyazi Ahmet Banoğlu, Tercüman 1001 Temel Eser, Kervan Kitapçılık.
  6. Baltacıoğlu, Ismayıl Hakkı, Hayatım, Dünya Yayınları, İstanbul 1998.
  7. Bozkurt, Nebi, “Mektep”, TDV İslâm Ansiklopedisi, Cilt 29, Ankara 2004, ss.5-6.
  8. Çiydem, Erol, “Son Dönem Osmanlı İmparatorluğu’nda İlköğretim Alanındaki Dönüşümü “Usul-i Cedid” Kavramı Üzerinden Anlamak(1839-1913)”, History Studies, 15/2, 2023, ss.383-400.
  9. Devellioğlu, Ferit, Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat, Aydın Kitabevi, Ankara 2010.
  10. Düstûr, “Nezaret-i İdare-i Maarif”, “Maarif-i Umûmiye Nizamnâmesidir”, I. Tertip, C.2, 24 Cemaziyülevvel 1286, Matbaa-i Amire, Dersaâdet 1289, ss.184-219.

Kaynak Göster

APA
Göktaş Cengiz, G. H. (2026). SON DÖNEM OSMANLI TOPLUMUNDA ESKİ MEKTEPTEN YENİ MEKTEBE GEÇİŞ SÜRECİ. Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 9(1), 1-18. https://izlik.org/JA34JE52EX
AMA
1.Göktaş Cengiz GH. SON DÖNEM OSMANLI TOPLUMUNDA ESKİ MEKTEPTEN YENİ MEKTEBE GEÇİŞ SÜRECİ. AUSBD. 2026;9(1):1-18. https://izlik.org/JA34JE52EX
Chicago
Göktaş Cengiz, Gül Hanım. 2026. “SON DÖNEM OSMANLI TOPLUMUNDA ESKİ MEKTEPTEN YENİ MEKTEBE GEÇİŞ SÜRECİ”. Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 9 (1): 1-18. https://izlik.org/JA34JE52EX.
EndNote
Göktaş Cengiz GH (01 Haziran 2026) SON DÖNEM OSMANLI TOPLUMUNDA ESKİ MEKTEPTEN YENİ MEKTEBE GEÇİŞ SÜRECİ. Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 9 1 1–18.
IEEE
[1]G. H. Göktaş Cengiz, “SON DÖNEM OSMANLI TOPLUMUNDA ESKİ MEKTEPTEN YENİ MEKTEBE GEÇİŞ SÜRECİ”, AUSBD, c. 9, sy 1, ss. 1–18, Haz. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34JE52EX
ISNAD
Göktaş Cengiz, Gül Hanım. “SON DÖNEM OSMANLI TOPLUMUNDA ESKİ MEKTEPTEN YENİ MEKTEBE GEÇİŞ SÜRECİ”. Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 9/1 (01 Haziran 2026): 1-18. https://izlik.org/JA34JE52EX.
JAMA
1.Göktaş Cengiz GH. SON DÖNEM OSMANLI TOPLUMUNDA ESKİ MEKTEPTEN YENİ MEKTEBE GEÇİŞ SÜRECİ. AUSBD. 2026;9:1–18.
MLA
Göktaş Cengiz, Gül Hanım. “SON DÖNEM OSMANLI TOPLUMUNDA ESKİ MEKTEPTEN YENİ MEKTEBE GEÇİŞ SÜRECİ”. Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, c. 9, sy 1, Haziran 2026, ss. 1-18, https://izlik.org/JA34JE52EX.
Vancouver
1.Gül Hanım Göktaş Cengiz. SON DÖNEM OSMANLI TOPLUMUNDA ESKİ MEKTEPTEN YENİ MEKTEBE GEÇİŞ SÜRECİ. AUSBD [Internet]. 01 Haziran 2026;9(1):1-18. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34JE52EX