Zihinsel Yorgunluğun Amatör Genç Tenis Oyuncularının Psikofizyolojik ve Kinematik Performans Cevapları Üzerindeki Etkileri
Öz
Amaç: Bu çalışmanın amacı, zihinsel yorgunluğun amatör genç erkek tenis oyuncularının psikofizyolojik ve kinematik performans cevapları üzerine etkilerini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya 20 genç amatör erkek tenis oyuncusu (yaş: 14,9±0,8 yıl; boy: 170,1±3,4 cm; kilo: 61,5±4,8 kg; antrenman yaşı: 3,7±1,2 yıl) katılmıştır. Antropometrik ölçümler yapıldıktan sonra, rastgele yöntem ile belirlenen şekilde maç öncesinde oyunculara 30 dakika süreyle Encephalapp Stroop mobil uygulaması kullanılarak zihinsel yorgunluk oluşturulmuştur. Oyunlar sırasında sporcuların kalp atım hızları ve katedilen mesafe değerleri kalp atım hızı monitörü aracılığı ile kaydedilmiştir. Sporcuların psikofizyolojik cevapları olan algılanan zorluk seviyesi, egzersizden keyif alma ve zihinsel yorgunluk düzeyleri oyun sonrasında belirlenmiştir. Bulgular: Zihinsel yorgunluğun oyuncuların algılanan zorluk seviyesi, egzersizden keyif alma ve zihinsel yorgunluk düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etki oluşturduğu bulunmuştur (p<0,05). Bu cevaplara karşın tenis maçı sırasında elde edilen maksimum ve ortalama kalp atım hızı, katedilen mesafe ve maç süresinde ise gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Zihinsel yorgunluğun amatör olarak tenis oynayan oyuncuların tenis maçı performanslarında yalnızca psikofizyolojik cevapları etkilediği performans cevapları üzerine bir etkisinin olmadığı bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akdeniz, Y., & Ardahan, F. (2020). Bireyleri rekreasyonel tenise başlamaya motive eden faktörler ölçeğinin geliştirilmesi ve geçerlilik güvenirlilik çalışmasının yapılması. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(4), 188-207.
- Borg, G. (1998). Borg’s perceived exertion and pain scales. Champaign, IL: Human Kinetics.
- Cordes, K. (2012). Applications in recreation and leisure. McGraw-Hill Book Company Europe.
- Díaz-García, J., Habay, J., Rubio-Morales, A., De Wachter, J., García-Calvo, T., Roelands, B., & Van Cutsem, J. (2024). Mental fatigue impairs padel-specific psychomotor performance in youth-elite male players. European Journal of Sport Science, 24(4), 508-517. https://doi.org/10.1002/ejsc.12039
- Doğaner, S., & Balcı, V. (2017). Ankara Üniversitesi öğrencilerinin serbest zamanlarında egzersize katılma sıklıkları ve nedenleri. SPORMETRE, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 15(3), 119-128.
- Engeström, Y. (1999). Activity theory and individual and social transformation. Perspectives on Activity Theory, 19(38).
- Fernandez, J., Mendez-Villanueva, A., & Pluim, B. M. (2006). Intensity of tennis match play. British Journal of Sports Medicine, 40(5), 387-391. https://doi.org/10.1136/bjsm.2005.023168
- Filipas, L., Rossi, C., Codella, R., & Bonato, M. (2024). Mental fatigue impairs second serve accuracy in tennis players. Research Quarterly for Exercise and Sport, 95(1), 190-196. https://doi.org/10.1080/02701367.2023.2174488
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Spor ve Egzersiz Psikolojisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
29 Mart 2026
Gönderilme Tarihi
13 Ocak 2026
Kabul Tarihi
29 Mart 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 12 Sayı: 1