Öz
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Balıkesir il merkezindeki özel sektör çalışanlarında mutluluğun yaşam doyumuna etkisinin incelenmesidir.
Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini Balıkesir il merkezinde farklı iş kollarında çalışan bireyler oluştururken örneklemini ise yine aynı evren içerisinde gönüllü olarak araştırmaya dahil olan 385 çalışan oluşturmuştur. Çalışanların mutluluk algılarını ölçmek üzere Demirci (2017) tarafından geliştirilen mutluluk algısı ölçeği ve yaşam doyumunu ölçebilmek için Diener, Emmons, Larson ve Griffin (1985) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Dağlı ve Baysal (2016) Tarafından yapılan yaşam doyumu ölçeği kullanılmıştır. Ölçüm verilerine yönelik geçerlik ve güvenirlik analizlerinin ardından yapısal model AMOS aracılığıyla test edilmiştir.
Bulgular: Elde edilen bulgulara göre; çalışanlarda mutluluğun, yaşam doyumunu %51 açıkladığı saptanmıştır. Buna göre; çalışanlarda mutluluğun, yaşam doyumunun bir belirleyicisi olduğu söylenebilir.
Sonuç: Elde edilen bulgulardan hareketle özel sektörde çalışanların boş zamanlarının kısıtlı olduğu, egzersize ve kültürel gelişimlerine pek fazla vakit ayıramadıkları söylenebilir. Ayrıca çalışanların yaşama dair doyum düzeylerinin büyük oranda mutlulukları ile ilişkili olduğu anlaşılmıştır.