Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hayreddin Karaman, Tasavvuf Şeriatsız Olmaz

Yıl 2021, Cilt: 35 Sayı: 35, 281 - 285, 19.05.2021

Öz

İslami İlimler arasında bir bilim olarak yerini almasına rağmen tasavvufun, sübjektif bir tecrübe, şeriatın dışında bir hareket olmakla itham edildiği görülmektedir. Tasavvufu, ilimlerin zirvesine çıkaranlar olduğu gibi onu ilimler arasında saymayanların da mevcut olduğu bilinmektedir. Hatta günümüzdeki tenkit ve savunuların onun kadar canlılığını devam ettirebildiği başka bir İslami ilim dalının olmadığı bile söylenebilir. Hayreddin Karaman tarafından kaleme alınan Tasavvuf Şeriatsız Olmaz başlıklı kitap, birçok tartışmaya dikkat çeken katkılarda bulunmaktadır. Hayreddin Karaman, eserinde, bir hukukçu olarak meseleleri kaynağından anlamaya odaklanan bakış açısı ile yüzeysellikten, ifrat ve tefritten uzak bir üslup benimsemiştir. Eseriyle öncelikli olarak halkı irşat etmeyi hedefler. Bu sebeple önce kendisine yöneltilen sorulara yer vermiş daha sonra bazı tasavvuf klasikleri üzerinden büyük mutasavvıfların şeriat hassasiyetlerini konu edinmiştir. Bu kitabı hastalığına şifa olması maksadıyla -tasavvufi bir tabir olan- tevessül edindiğini girişte belirtmesi de oldukça manidardır. Bu vesileyle hocamıza acil şifalar dilediğimizi de ayrıca belirtmek isteriz.

Kaynakça

  • Hayreddin Karaman, Tasavvuf Şeriatsız Olmaz, (İstanbul: İz Yayıncılık, 2. Baskı, 2019).
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Tanıtım ve Değerlendirmeler
Yazarlar

Kübra Ayvaz

Yayımlanma Tarihi 19 Mayıs 2021
Gönderilme Tarihi 30 Mart 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 35 Sayı: 35

Kaynak Göster

ISNAD Ayvaz, Kübra. “Hayreddin Karaman, Tasavvuf Şeriatsız Olmaz”. Usul İslam Araştırmaları 35/35 (Mayıs 2021), 281-285.
Usul İslam Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.