Cilt: 7 Sayı: 2, 31.12.2023

Yıl: 2023

Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, bir tarih dergisi olarak kurulmuş olmakla birlikte Sosyal Bilimlerin her alanından Tarih alanı ile ilgili makaleler yayınlayan bir dergidir. Bu kapsamda özgün bilimsel makaleler, çeviriler, çeviri-makaleler, söyleşiler, kapsamlı bir kritiğe tabi tutulmak suretiyle yapılan kitap değerlendirmeleri ile nekroloji metinleri yayınlamaktadır. Ayrıca sunulduğu yer ve tarihin belirtilmesi, daha önce hiçbir yerde yayımlanmaması ve yayın faaliyetinden yazarın sorumlu olması şartıyla sempozyum bildirileri de yayımlanabilmektedir.

Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi (UTAD), uluslararası hakemli bir dergi olup yılda iki kez yayımlanır. Gerekli durumlarda özel ya da ek sayılar da yayımlanabilir. Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen yazıların önceden başka bir yerde yayımlanmamış olması ve sisteme eklendiği tarihte bir başka yayın organının yayın değerlendirme sürecinde bulunmaması gerekir.

2023 yılı itibariyle Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri tarafından tez çalışmalarından yararlanılarak üretilen makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır. Ancak Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin tez çalışma konusu dışındaki özgün makaleleri bu kapsamın dışında tutulacaktır. Yüksek Lisans ve Doktora tezlerinden yararlanılarak üretilen makaleler, tez ile ilgili gerekli bilgilerin dipnot ile belirtilmesi şartıyla değerlendirmeye alınabilir. Bu madde kapsamındaki makalelerin her türlü sorumluluğu yazarına aittir.

1. Makalenin başlangıcında, Türkçe ve İngilizce başlıkları ile en az 80 kelime ve en fazla 150 kelime ile oluşturulacak Türkçe "özet" ve İngilizce "abstract" bulunmalıdır. Özet ve abstract sonuna en az beş adet anahtar kelime (Key words) eklenmelidir.
2. Makalelerdeki referanslar için yazarların tercihlerine göre CMS, MLA veya APA sistemlerinden biri metin içinde bütünlüğü koruyarak kullanılabilir.
3. Metnin sonunda makalede kullanılan kaynakların listesi "Kaynakça" başlığı altında verilmelidir. Çalışmada kullanılan kaynakların listelendiği bu kaynakça, yazarın soyad sırasına göre, alfabetik olarak hazırlanmalıdır.
4. Makalelere üstbilgi, altbilgi ve sayfa numarası verilmemelidir.
5. Yazım ve noktalama kuralları konusunda, metnin içeriğiyle ilgili farklılıklar dışında, Türk Dil Kurumu İmla Kılavuzu esas alınır.
6. Sisteme eklenecek makalelerin sayfa düzeni yazar tarafından ve aşağıdaki değerlere uygun olarak yapılmalıdır:
- Microsoft Word
- Kağıt Boyutu: A4 dikey
- Üst Kenar Boşluğu : 3 cm
- Alt Kenar Boşluğu  : 3 cm
- Sol Kenar Boşluğu : 3 cm
- Sağ Kenar Boşluk  : 3 cm
- Yazı tipi: Palatino Linotype
- Yazı boyutu: Başlık (14 punto, kalın), İngilizce başlık (10 punto, kalın), alt başlıklar (12 punto, kalın), metin (12 punto), özet (10 punto), dipnot (10 punto)
- Paragraf Aralığı: metinde önce 6 nk, sonra 0 nk, dipnotlarda önce ve sonra 0 nk..
- Girinti: Metindeki ilk satır 1.25 cm; dipnotlarda girinti yok
- Satır Aralığı: Metin ve dipnotlarda tek
7. Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi'nin yayın ilkelerine hiçbir şekilde uymayan makaleler değerlendirmeye alınmaz.

Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi'ne ulaşan çalışmaların değerlendirme ve yayım süreçlerinde, Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics-COPE) tarafından hazırlanan rehber ve politikalar dikkate alınmaktadır.

https://publicationethics.org/guidance/Guidelines

Dergimiz tarafından herhangi bir ücret talep edilmemektedir.