Araştırma Makalesi

Bir Kamu Binası İçin Hibrit Enerji Sistemi Fizibilitesi

Cilt: 11 Sayı: 1 31 Mayıs 2019
PDF İndir
EN TR

Bir Kamu Binası İçin Hibrit Enerji Sistemi Fizibilitesi

Öz

Günümüzde bir binanın elektrik enerjisi ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanabilirliğinin belirlenmesi sıcak bir çalışma alanıdır. Bu çalışmada, bir kamu binası olan Kozlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin (Kozlu EML) güneş ve rüzgâr yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik ihtiyacının karşılanması için bir fizibilite çalışması gerçekleştirilmiştir. İlk olarak seçilen kamu binasının yıllık elektrik enerjisi giderleri, maksimum ve minimum elektrik enerjisi harcanan aylar ve yıllık ortalama enerji harcaması hesaplanmıştır. Daha sonra da rüzgâr ve güneş hibrit şebeke bağlantılı yenilenebilir enerji kaynağı sisteminin kurulması için analizler yapılmıştır. Analizler normal hesaplamalar ile yapıldıktan sonra detaylı hesaplamalar için HOMER programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, 36 kW rüzgâr türbini ve 23 kW güneş panelli şebeke bağlantılı hibrit yenilenebilir enerji sisteminin Kozlu EML’nin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabileceği belirlenmiştir. Bu durumda Aralık ayında elektrik enerjisinin bir kısmı şebekeden satın alınırken, diğer aylarda şebekeye elektrik enerjisi verebileceği tespit edilmiştir. Bunların sonucunda da kurulan sistemin 7,8 yıl sonra kendini amorti edebileceği belirlenmiştir.



Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ata, R., Dolaşır, E., Ceylan, C. (2015). Celal Bayar Üniversitesi Muradiye KYK Kız Yurdu için Hibrid Enerji Sistemi Fizibilite Çalışması. EMO Dergisi.
  2. Balamurugan, P., Ashok, S., Jose, T. L. (2009). Optimal Operation of Biomass/Wind/PV Hybrid Energy System for Rural Areas, International Journal of Green Energy, 6(1), 104-116.
  3. Bauwens, T. (2016). Explaining the Diversity of Motivations Behind Community Renewable Energy, Energy Policy, 93, 278-290.
  4. Fathima, A. H., Palanisamy, K. (2015). Optimization in Microgrids with Hybrid Energy Systems-A Review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 45, 431-446.
  5. Güven, A. F. (2016). Bahçelievler Belediye Başkanlık Binasının Enerji İhtiyacının Güneş ve Rüzgâr Sistemi ile Karşılanması, Optimizasyonu ve Maliyet Analizi, Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2(1), 24-36.
  6. Harish, V. S. K. V., Kumar, A. (2016). A Review on Modeling and Simulation of Building Energy Systems, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 56, 1272-1292.
  7. Kabul, A., Yaşar, E. (2014). Isparta İlinde Fotovoltaik/Termal (PV/T) Hibrit Sistemin Performans Analizi, SDU International Journal of Technological Science, 6(1), 31-43.
  8. Kabul, A., Yaşar, E. (2017). Fotovoltaik/Termal (PV/T) Hibrit Sistemlerin Soğutma Tekniklerinin Deneysel Olarak İncelenmesi, SDU International Journal of Technological Science, 9(1), 17-32.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Elektrik Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mert Can Yakar Bu kişi benim

Atakan Zerafet Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2019

Gönderilme Tarihi

2 Aralık 2018

Kabul Tarihi

20 Mayıs 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Mamur, H., Yakar, M. C., & Zerafet, A. (2019). Bir Kamu Binası İçin Hibrit Enerji Sistemi Fizibilitesi. Uluslararası Teknolojik Bilimler Dergisi, 11(1), 51-58. https://izlik.org/JA47MJ57PU
AMA
1.Mamur H, Yakar MC, Zerafet A. Bir Kamu Binası İçin Hibrit Enerji Sistemi Fizibilitesi. UTBD. 2019;11(1):51-58. https://izlik.org/JA47MJ57PU
Chicago
Mamur, Hayati, Mert Can Yakar, ve Atakan Zerafet. 2019. “Bir Kamu Binası İçin Hibrit Enerji Sistemi Fizibilitesi”. Uluslararası Teknolojik Bilimler Dergisi 11 (1): 51-58. https://izlik.org/JA47MJ57PU.
EndNote
Mamur H, Yakar MC, Zerafet A (01 Mayıs 2019) Bir Kamu Binası İçin Hibrit Enerji Sistemi Fizibilitesi. Uluslararası Teknolojik Bilimler Dergisi 11 1 51–58.
IEEE
[1]H. Mamur, M. C. Yakar, ve A. Zerafet, “Bir Kamu Binası İçin Hibrit Enerji Sistemi Fizibilitesi”, UTBD, c. 11, sy 1, ss. 51–58, May. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47MJ57PU
ISNAD
Mamur, Hayati - Yakar, Mert Can - Zerafet, Atakan. “Bir Kamu Binası İçin Hibrit Enerji Sistemi Fizibilitesi”. Uluslararası Teknolojik Bilimler Dergisi 11/1 (01 Mayıs 2019): 51-58. https://izlik.org/JA47MJ57PU.
JAMA
1.Mamur H, Yakar MC, Zerafet A. Bir Kamu Binası İçin Hibrit Enerji Sistemi Fizibilitesi. UTBD. 2019;11:51–58.
MLA
Mamur, Hayati, vd. “Bir Kamu Binası İçin Hibrit Enerji Sistemi Fizibilitesi”. Uluslararası Teknolojik Bilimler Dergisi, c. 11, sy 1, Mayıs 2019, ss. 51-58, https://izlik.org/JA47MJ57PU.
Vancouver
1.Hayati Mamur, Mert Can Yakar, Atakan Zerafet. Bir Kamu Binası İçin Hibrit Enerji Sistemi Fizibilitesi. UTBD [Internet]. 01 Mayıs 2019;11(1):51-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47MJ57PU

Dergi isminin Türkçe kısaltması "UTBD" ingilizce kısaltması "IJTS" şeklindedir.

Dergimizde yayınlanan makalelerin tüm bilimsel sorumluluğu yazar(lar)a aittir. Editör, yardımcı editör ve yayıncı dergide yayınlanan yazılar için herhangi bir sorumluluk kabul etmez.