Araştırma Makalesi

Petrol fiyatlarının zaman serileri ve LSTM modeli kullanılarak tahminlenmesi

Cilt: 13 Sayı: 1 30 Nisan 2021
PDF İndir
EN TR

Petrol fiyatlarının zaman serileri ve LSTM modeli kullanılarak tahminlenmesi

Öz

Veri depoloma altyapılarının kapasitelerinin artması ile uzun yıllar boyunca elde edilen verilerin çeşitliliği de artış göstermiştir. Bu verilerin zaman verisi ile birleştirilmesi sayesinde büyük verileri üzerinde zaman serisi analizi yapılması sağlanmaktadır. Dünya ekonomisinde çok önemli yeri olan ve “siyah altın” olarak kabul edilen ham petrol; sanayi, ulaşım, otomobil, kozmetik, enerji, kimya, ilaç sektörleri gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Çalışamada açık erişimli internet sitesinden alınan Brent Petrol fiyatlarına ait 1987 ile 2020 yıllarına ait toplam 8267 veri alınmıştır. Kullanılan veri setindendeki veri sayısının yüksek ve zamana bağlı olmasından dolayı istatistiksel yöntem olan ARIMA ile derin öğrenme yöntemi olan LSTM modelleri çalışmada kullanılmıştır. Mevcut veri seti kullanılarak ARIMA ve LSTM modelleri ile eğitilerek ileriye dönük olarak petrol fiyatlarının 180 günlük olası fiyatları tahmin edilmiştir. Elde edilen sonuçların zaman serisi analizleri ve LSTM modelinin Brent Petrolün ileriye dönük fiyat tahminlemesinde önemli bir başarı sağladığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Sezer ÖB. Zaman serisi verilerinin derin yapay sinir agları ile analizi ve eniyilemesi: finansal tahmin algoritmaları. PHd Thesis, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Ankara, Turkey, 2018.
  2. Tsay RS. Analysis of Financial Time Series. Third Edition, A John Wıley & Sons, Inc., Publıcatıon, Chicago, 2010.
  3. Sulistiyo, MD., Dayawati, RN. Evolution strategies for weight optimization of Artificial Neural Network in time series prediction. International Conference on Robotics, Biomimetics, Intelligent Computational Systems, 143-147. 2013.
  4. Saab S, Badr E, Nasr G. Univariate modeling and forecasting of energy consumption: the case of electricity in Lebanon. Energy, 26(1), 1-14, 2001.
  5. Kaytez F, Taplamacioglu MC, Cam E, Hardalac F. Forecasting electricity consumption: A comparison of regression analysis, neural networks and least squares support vector machines. International Journal of Electrical Power & Energy Systems, 67, 431-438, 2015.
  6. Kankal M, Akpınar A, Kömürcü Mİ, Özşahin TŞ. Modeling and forecasting of Turkey’s energy consumption using socio-economic and demographic variables. Applied Energy, 88(5), 1927-1939, 2011.
  7. Şimşek O, Gümüş V, Soydan NG, Yenigün K, Kavşut ME, Topçu E. Hatay İlinde Bazı Meteorolojik Verilerin Gidiş Analizi. Uluslararası Teknolojik Bilimler Dergisi, 5(2), 132-144, 2013.
  8. Sen PK. Estimates of the Regression Coefficient Based on Kendall's Tau. Journal of the American Statistical Association, 63(324), 1379 – 1389, 1968.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Elektrik Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

25 Kasım 2020

Kabul Tarihi

26 Mayıs 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yiğit, T., Aksoy, B., Ersoy, M., Şenol, R., & Salman, O. K. M. (2021). Petrol fiyatlarının zaman serileri ve LSTM modeli kullanılarak tahminlenmesi. Uluslararası Teknolojik Bilimler Dergisi, 13(1), 34-38. https://izlik.org/JA66EC85JE
AMA
1.Yiğit T, Aksoy B, Ersoy M, Şenol R, Salman OKM. Petrol fiyatlarının zaman serileri ve LSTM modeli kullanılarak tahminlenmesi. UTBD. 2021;13(1):34-38. https://izlik.org/JA66EC85JE
Chicago
Yiğit, Tuncay, Bekir Aksoy, Mevlüt Ersoy, Ramazan Şenol, ve Osamah Khaled Musleh Salman. 2021. “Petrol fiyatlarının zaman serileri ve LSTM modeli kullanılarak tahminlenmesi”. Uluslararası Teknolojik Bilimler Dergisi 13 (1): 34-38. https://izlik.org/JA66EC85JE.
EndNote
Yiğit T, Aksoy B, Ersoy M, Şenol R, Salman OKM (01 Nisan 2021) Petrol fiyatlarının zaman serileri ve LSTM modeli kullanılarak tahminlenmesi. Uluslararası Teknolojik Bilimler Dergisi 13 1 34–38.
IEEE
[1]T. Yiğit, B. Aksoy, M. Ersoy, R. Şenol, ve O. K. M. Salman, “Petrol fiyatlarının zaman serileri ve LSTM modeli kullanılarak tahminlenmesi”, UTBD, c. 13, sy 1, ss. 34–38, Nis. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66EC85JE
ISNAD
Yiğit, Tuncay - Aksoy, Bekir - Ersoy, Mevlüt - Şenol, Ramazan - Salman, Osamah Khaled Musleh. “Petrol fiyatlarının zaman serileri ve LSTM modeli kullanılarak tahminlenmesi”. Uluslararası Teknolojik Bilimler Dergisi 13/1 (01 Nisan 2021): 34-38. https://izlik.org/JA66EC85JE.
JAMA
1.Yiğit T, Aksoy B, Ersoy M, Şenol R, Salman OKM. Petrol fiyatlarının zaman serileri ve LSTM modeli kullanılarak tahminlenmesi. UTBD. 2021;13:34–38.
MLA
Yiğit, Tuncay, vd. “Petrol fiyatlarının zaman serileri ve LSTM modeli kullanılarak tahminlenmesi”. Uluslararası Teknolojik Bilimler Dergisi, c. 13, sy 1, Nisan 2021, ss. 34-38, https://izlik.org/JA66EC85JE.
Vancouver
1.Tuncay Yiğit, Bekir Aksoy, Mevlüt Ersoy, Ramazan Şenol, Osamah Khaled Musleh Salman. Petrol fiyatlarının zaman serileri ve LSTM modeli kullanılarak tahminlenmesi. UTBD [Internet]. 01 Nisan 2021;13(1):34-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66EC85JE

Dergi isminin Türkçe kısaltması "UTBD" ingilizce kısaltması "IJTS" şeklindedir.

Dergimizde yayınlanan makalelerin tüm bilimsel sorumluluğu yazar(lar)a aittir. Editör, yardımcı editör ve yayıncı dergide yayınlanan yazılar için herhangi bir sorumluluk kabul etmez.