Gıda ürünlerinin düşük sıcaklıklarda kurutulmasında ısı pompaları yaygın olarak kullanılmaktadır. Kurutma işleminde kurutma yapılan hacmin düşük basınçta olması buharlaşmaya olumlu etki sağlamaktadır. Bu çalışmada, ekonomizerli ve ekonomizersiz vakumlu ısı pompalı bir kurutucu tasarımı yapılmıştır. Kurutma havası ve ısı pompası sisteminin termodinamik davranışı sayısal olarak modellenmiştir. Sonuç olarak, ekonomizerli vakumlu ısı pompalı kurutma sistem elemanlarının kapasitelerinin ekonomizersiz sistem elemanlarının kapasitelerinden yaklaşık % 20 daha küçük olduğu tespit edilmiştir.
Heat pumps are commonly used for drying operation in the low temperature of food products. Low pressures in
the drying operation provide positive effect to evaporation. In this study, vacuum heat pump dryer with
economizer and without economizer was designed. Thermodynamic behavior of heat pump system and drying
air was numerically modeled. As a result, it is determined that component capacities of vacuum heat pump dryer
with economizer are about less % 20 than component capacities of system without economizer.
Diğer ID | JA72MV74KT |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 1 |
Dergi isminin Türkçe kısaltması "UTBD" ingilizce kısaltması "IJTS" şeklindedir.
Dergimizde yayınlanan makalelerin tüm bilimsel sorumluluğu yazar(lar)a aittir. Editör, yardımcı editör ve yayıncı dergide yayınlanan yazılar için herhangi bir sorumluluk kabul etmez.