Zeytinyağı
üretiminde kullanılan üç fazlı üretim yöntemi, oluşan atıksuyun bertarafındaki
zorluklar nedeniyle, iki fazlı üretim yönüne kaymaktadır. İki fazlı işletmede
oluşan pirina neminin, üç fazlı sistemde oluşan pirinaya kıyasla yüksek olması,
pirinayı işleyen tesisleri etkilemektedir. Oluşan iki fazlı pirinanın nem
oranı, miktarı ve özellikleri, zeytin çeşidine göre değişmektedir. Bu
çalışmada, iki fazlı pirina karakterizasyonu incelenmiş, daha sonra zeytin
çeşidine göre oluşan pirina miktarı ve nem oranı içeriği, kütlenin korunumunun
esas alındığı hesap yöntemi kullanılarak tahmin edilmiştir. Oluşacak pirina
miktarı, zeytinin yağ, nem ve katı madde içeriğine ve malakasyon aşamasında
eklenen su miktarına bağlıdır. 1000 ton zeytin işlenmesi durumunda, oluşacak
pirina miktarının, incelenen zeytin çeşitleri için yaklaşık 630 ile 790 ton
arasında olacağı, pirinanın nem değerinin %48-71 aralığında olacağı; malaksöre
su ilave edilmesi ve seperatör sularının da pirinaya eklenmesi durumunda ise
pirina miktarının, 730-890 ton aralığına yükseleceği, pirinanın nem değerinin
ise %55-74 aralığında olacağı tahmin edilmiştir. Pirinaların kuru madde oranı
değerlendirildiğinde ise, 1000 ton zeytin işlenmesi ve oluşan pirinanın
kurutulması durumunda, yakıt olarak kullanılabilecek pirina miktarının en düşük
225 ton ile Gemlik zeytininin, en yüksek 330 ton değeri ile Kilis zeytininin
işlenmesi durumunda elde edileceği tahmin edilmiştir.
İki fazlı zeytinyağı üretimi Zeytin çeşidi Pirina miktarı Pirina nem oranı Pirina karakterizasyonu
Production method of olive oil is shifting to the two-phase production due to the difficulties of treatment of wastewater occurred in three-phase production. On the other hand, the fact that humidity of pomace produced in two-phase system is higher than that of pomace in three-phase system, affects pomace facilities. Moisture rate, quantity and properties of pomace generated in two-phase production vary according to olive cultivar. In this study, Gemlik, Uslu, Kilis, Ayvalık, Memcik and Erkence olives, which are widely grown in Turkey, characterization of pomace generated in two-phase production is investigated. Furthermore, variation of humidity content and amount of pomace generated according to olive cultivar is estimated by a method based on conservation of mass. Amount of generated pomace depends on oil, humidity and solids content of olive and amount of water added during malaxer stage. When 1000 tons of olives are processed, it is predicted that about 630 to 790 tons of pomace will be generated having the humidity rate of 48%-71% for the olive cultivars examined in this study. In case of mixing separator wastewater with pomace, it is estimated that amount of generated pomace will rise up to 730-890 tonnes having the humidity rate of 55%-74%. Generally, dried pomace is used as biofuels; therefore yield of dry pomace is also an important parameter. When amount of dry matter pomace is evaluated, it is estimated that the lowest amount will be obtained from Gemlik olive cultivar with 225 tons and the highest amount will be obtained from Kilis olive cultivar with 330 tons.
Two-phase olive oil production Olive cultivar Pomace amount Pomace humidity ratio Pomace characterization
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 24 Temmuz 2017 |
Kabul Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: 3 |
DUYURU:
30.03.2021- Nisan 2021 (26/1) sayımızdan itibaren TR-Dizin yeni kuralları gereği, dergimizde basılacak makalelerde, ilk gönderim aşamasında Telif Hakkı Formu yanısıra, Çıkar Çatışması Bildirim Formu ve Yazar Katkısı Bildirim Formu da tüm yazarlarca imzalanarak gönderilmelidir. Yayınlanacak makalelerde de makale metni içinde "Çıkar Çatışması" ve "Yazar Katkısı" bölümleri yer alacaktır. İlk gönderim aşamasında doldurulması gereken yeni formlara "Yazım Kuralları" ve "Makale Gönderim Süreci" sayfalarımızdan ulaşılabilir. (Değerlendirme süreci bu tarihten önce tamamlanıp basımı bekleyen makalelerin yanısıra değerlendirme süreci devam eden makaleler için, yazarlar tarafından ilgili formlar doldurularak sisteme yüklenmelidir). Makale şablonları da, bu değişiklik doğrultusunda güncellenmiştir. Tüm yazarlarımıza önemle duyurulur.
Bursa Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Görükle Kampüsü, Nilüfer, 16059 Bursa. Tel: (224) 294 1907, Faks: (224) 294 1903, e-posta: mmfd@uludag.edu.tr