Geçmişi
Şamanizm dönemi sağaltma pratiklerine kadar uzanan Uygur halk hekimliği, Uygur
mutfak kültürü ile yakından ilişkili olup kişinin beslenme düzeni ve şeklinin
esas alındığı “kuvvet nazariyesi” temelinde gelişmiştir. Bu amaçla hastalıklardan korunmak ya
da tedavi olmak için çeşitli macunlar, şuruplar, şerbetler ve çaylar hazırlanmakta
ve bu yiyecekler “davayi ğiza” olarak adlandırılmaktadır. Çalışmamızda Uygur
Türklerinin halk hekimliği uygulamalarında koruyucu ve tedavi edici işlevleriyle
sıklıkla kullanılmakta olan çaylar tanıtılıp değerlendirilmeye çalışılmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 11 |