Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

UYGUR HALK HEKİMLİĞİ UYGULAMALARINDA ÇAY VE İŞLEVLERİ

Yıl 2018, Sayı: 11, 68 - 74, 28.06.2018

Öz

Geçmişi
Şamanizm dönemi sağaltma pratiklerine kadar uzanan Uygur halk hekimliği, Uygur
mutfak kültürü ile yakından ilişkili olup kişinin beslenme düzeni ve şeklinin
esas alındığı “kuvvet nazariyesi” temelinde gelişmiştir. Bu amaçla  
hastalıklardan korunmak ya
da tedavi olmak için çeşitli macunlar, şuruplar, şerbetler ve çaylar hazırlanmakta
ve bu yiyecekler “davayi ğiza” olarak adlandırılmaktadır. Çalışmamızda Uygur
Türklerinin halk hekimliği uygulamalarında koruyucu ve tedavi edici işlevleriyle
sıklıkla kullanılmakta olan çaylar tanıtılıp değerlendirilmeye çalışılmaktadır. 

Kaynakça

  • Abral, Mihriay Abdilim (2005). “Uyğurlarda Yémek-İçmek Adetliri ve Sağlamlik Éni”. Şiñcan Pédagogika Ünivérsitéti İlmiy Jurnili, 3, s. 84-89.
  • Batmaz, Macidegül (2013). Eski Uygur Türkçesinde Tıp Terimleri. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı. Ankara: Yüksek Lisans Tezi.
  • Derviş, Ehmed (2004). “Kedimki Uygurlarda Tébabetçilik, Dorigerlik Medeniyiti”. Keşker Pédagogika İnstitüti İlmiy Jurnili, 5, s. 29-37.
  • Ezizi, Köktap (2010). Hasiyetlik Yémeklirimiz. Pekin: Milletler Neşriyatı.
  • Habibulla, Abdurehim (2000). Uğur Etnograpiyisi. Urumçi: Şiñcan Halk Neşriyatı.
  • Haci, Ablikim Nurmuhemmet (2003). Uyğur Tébabiti Yémek-İçmek Rétsipliri. Urumçi: Şiñcan Halk Sehiye Neşriyatı.
  • Haci, Ablikim Nurmuhemmet (2009). Uyğurlarda Yémek-İçmek Bilen Késel Davalaş. Urumçi: Şiñcan Halk Neşriyatı.
  • Öger, Adem; Gönel, Tugba (2011). “Uygur Türkleri Arasında Şamanlar ve Tedavi Yöntemleri”. Turkish Studies, 6/4, s. 233-248.
  • Öger, Adem; Tek, Recep (2016). Risāle-i Aşfezlik (Aşçılık Risalesi). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Rahman, Abdukerim vd., (1996.) Uyğur Örp Adetliri, Urumçi: Şiñcan Yaşlar Ösmürler Neşriyatı.
  • Udmiş, Tursuncan Savut (2008a). “Uyğurlarniñ Çay Medeniyiti”. Bulak, 2, s. 83-93.
  • Udmiş, Tursuncan Savut (2008b). “Uyğurlarniñ Çay Medeniyiti”. Bulak, 3, s. 73-82.
Yıl 2018, Sayı: 11, 68 - 74, 28.06.2018

Öz

Kaynakça

  • Abral, Mihriay Abdilim (2005). “Uyğurlarda Yémek-İçmek Adetliri ve Sağlamlik Éni”. Şiñcan Pédagogika Ünivérsitéti İlmiy Jurnili, 3, s. 84-89.
  • Batmaz, Macidegül (2013). Eski Uygur Türkçesinde Tıp Terimleri. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı. Ankara: Yüksek Lisans Tezi.
  • Derviş, Ehmed (2004). “Kedimki Uygurlarda Tébabetçilik, Dorigerlik Medeniyiti”. Keşker Pédagogika İnstitüti İlmiy Jurnili, 5, s. 29-37.
  • Ezizi, Köktap (2010). Hasiyetlik Yémeklirimiz. Pekin: Milletler Neşriyatı.
  • Habibulla, Abdurehim (2000). Uğur Etnograpiyisi. Urumçi: Şiñcan Halk Neşriyatı.
  • Haci, Ablikim Nurmuhemmet (2003). Uyğur Tébabiti Yémek-İçmek Rétsipliri. Urumçi: Şiñcan Halk Sehiye Neşriyatı.
  • Haci, Ablikim Nurmuhemmet (2009). Uyğurlarda Yémek-İçmek Bilen Késel Davalaş. Urumçi: Şiñcan Halk Neşriyatı.
  • Öger, Adem; Gönel, Tugba (2011). “Uygur Türkleri Arasında Şamanlar ve Tedavi Yöntemleri”. Turkish Studies, 6/4, s. 233-248.
  • Öger, Adem; Tek, Recep (2016). Risāle-i Aşfezlik (Aşçılık Risalesi). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Rahman, Abdukerim vd., (1996.) Uyğur Örp Adetliri, Urumçi: Şiñcan Yaşlar Ösmürler Neşriyatı.
  • Udmiş, Tursuncan Savut (2008a). “Uyğurlarniñ Çay Medeniyiti”. Bulak, 2, s. 83-93.
  • Udmiş, Tursuncan Savut (2008b). “Uyğurlarniñ Çay Medeniyiti”. Bulak, 3, s. 73-82.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Tugba Gönel Sönmez

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 21 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA Gönel Sönmez, T. (2018). UYGUR HALK HEKİMLİĞİ UYGULAMALARINDA ÇAY VE İŞLEVLERİ. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi(11), 68-74.
AMA Gönel Sönmez T. UYGUR HALK HEKİMLİĞİ UYGULAMALARINDA ÇAY VE İŞLEVLERİ. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi. Haziran 2018;(11):68-74.
Chicago Gönel Sönmez, Tugba. “UYGUR HALK HEKİMLİĞİ UYGULAMALARINDA ÇAY VE İŞLEVLERİ”. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, sy. 11 (Haziran 2018): 68-74.
EndNote Gönel Sönmez T (01 Haziran 2018) UYGUR HALK HEKİMLİĞİ UYGULAMALARINDA ÇAY VE İŞLEVLERİ. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi 11 68–74.
IEEE T. Gönel Sönmez, “UYGUR HALK HEKİMLİĞİ UYGULAMALARINDA ÇAY VE İŞLEVLERİ”, Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, sy. 11, ss. 68–74, Haziran 2018.
ISNAD Gönel Sönmez, Tugba. “UYGUR HALK HEKİMLİĞİ UYGULAMALARINDA ÇAY VE İŞLEVLERİ”. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi 11 (Haziran 2018), 68-74.
JAMA Gönel Sönmez T. UYGUR HALK HEKİMLİĞİ UYGULAMALARINDA ÇAY VE İŞLEVLERİ. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi. 2018;:68–74.
MLA Gönel Sönmez, Tugba. “UYGUR HALK HEKİMLİĞİ UYGULAMALARINDA ÇAY VE İŞLEVLERİ”. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, sy. 11, 2018, ss. 68-74.
Vancouver Gönel Sönmez T. UYGUR HALK HEKİMLİĞİ UYGULAMALARINDA ÇAY VE İŞLEVLERİ. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi. 2018(11):68-74.