Kitap İncelemesi

Süreli Akidlere Etkisi Açısından İslam Borçlar Hukukunda Özür

Cilt: 7 Sayı: 10 15 Haziran 2019
PDF İndir

Süreli Akidlere Etkisi Açısından İslam Borçlar Hukukunda Özür

Öz

İslam hukukçusu olan Mehmet Selim Aslan, “Süreli Akitlere Etkisi Açısından İslam Borçlar Hukukunda Özür” adlı eserinde icâre, müzâraa, müsâkât, tevrid ve mukavele gibi süreli sözleşmeleri yapan tarafların sözleşme akdedilirken ön göremedikleri durumların vukuu bulması halinde nasıl hareket edebileceklerini mezhepler bazında ele almış bulunmaktadır. İslam hukukunda özür kavramı malın korunması ve zararın izale edilmesi açısından insanlar için büyük önem taşımaktadır. Nitekim özür durumunun vukuu bulması şartları değiştirmiş olup taraflardan birinin ek bir zarar yüklenmesine sebebiyet vererek İslam’ın gözettiği adalet kavramını devre dışı bırakmış olmaktadır.  Yazar konunun önemine binaen kaynak eserlerde dağınık bir şekilde işlenen özür kavramını müstakil olarak çalışmıştır. Yazar konuyu kavramsal olarak ele almanın yanında özür kavramını örneklerle zenginleştirerek pratikteki tezahürlerine de değinmiştir. Değerlendirmesini yaptığımız çalışmada câiha durumunu da ayrı bir başlık altında incelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma yazarın doçentlik tezi olup 2018 yılı mayıs ayında basımı gerçekleştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Mehmet Selim Aslan, Süreli Akidlere Etkisi Açısından İSLAM BORÇLAR HUKUKUNDA ÖZÜR, Bursa: Emin Yayınları, 2018, 317 s.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Kitap İncelemesi

Yayımlanma Tarihi

15 Haziran 2019

Gönderilme Tarihi

15 Mayıs 2019

Kabul Tarihi

9 Haziran 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 10

Kaynak Göster

ISNAD
Sinoğlu, Ümmüebiha. “Süreli Akidlere Etkisi Açısından İslam Borçlar Hukukunda Özür”. Van İlahiyat Dergisi 7/10 (01 Haziran 2019): 138-143. https://doi.org/10.5281/zenodo.3250326.

Creative Commons Lisansı
Van İlahiyat Dergisi - Van Journal of Divinity Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.