Kar Yönetiminin Kavramsal Çerçevesi
Öz
Finansal raporlamanın amaçlarından biri bir firmanın finansal performansı hakkındaki bilgileri periyodik olarak özetlemektir. Kar yönetimi uygulamaları finansal raporlama sürecinde yöneticilerin Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri kapsamında takdir yetkisini kullanarak karı manipüle etmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Yöneticilerin firmanın finansal performansını olduğundan farklı göstermek amacıyla yönelmiş olduğu kar yönetimi uygulamaları firmanın finansal tablolarından yararlanan yatırımcı, çalışanlar ve kredi verenler gibi bilgi kullanıcılarının kararlarında yanılmalarına neden olmaktadır. Farklı yöntemler kullanılarak karın yönetilmesine olanak veren kar yönetimi uygulamaları finansal raporların kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle bir işletmede kar yönetimi uygulamaları ne kadar az sayıda ise, işletmenin finansal raporlarının o denli kaliteli olduğu varsayılmaktadır. Bu çalışmanın amacı muhasebe manipülasyon türlerinden biri olan kar yönetimi hakkında bilgi vermektedir. Bu amaçla çalışmada kar yönetimi, kar yönetimi güdüleyicileri ve kar yönetimi tekniklerine ilişkin bilgiler verilmeye çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ağca, A. ve Önder, Ş. (2016), “İşletmelerde Kar Yönetimi ve Kurumsal Yönetim Yapıları Arasındaki İlişki: Bist Üzerine Bir Uygulama”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, s.23- 42.
- Altuk Özden, E. ve Ataman, B. (2014), “Kar Yönetimi ve Yöntemleri”, Öneri Dergisi, Sayı: 42, Cilt: 11, s.13-25
- Ayarlıoğlu, M.A. (2007), Kar Yönetimi Uygulamaları ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda Test Edilmesi. Yayınlanmamış DRTezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, SBE.
- Burgstahler, D. ve Eames, M. (1998), Management of Earnings and Analysts Forecast. Working Paper. University of Washington.
- Bülbül, D. (2003), “Kar Ortaklara Dağıtılmayıp Sermayeye İlave Edilirse Vergilendirilir mi?”, Mali Çözüm Dergisi, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yayın Organı. Sayı; 65, Erişim Tarihi: 13 Ekim 2006,http://www.istanbulsmmmodasi.org.tr/yayinlar.asp?Gid-1&Y id-65
- Cahan, S. F. (1992), “The Effect of Antitrust İnvestigations on Discretionary Accruals: A Refined Test of The Political-Cost Hypothesis”, 7he Accounting Review, 67(1), s.77 - 95.
- Cohen, D., Aiyesha, D. ve Lys, T. (2008), “Real and Accrual Based Farnings Management in The Pre- and —Post Sarbanes Oxley Periods”, 7he Accounting Review, 83 (3), s.757-187.
- DeAngelo (1986), “Accounting Numbers as Market Valuation Substitutes: A Study of Management Buyouts of Public Stockholders”, The Accounting Review, 61(3), s.400-420.
- Dechow, P.M. ve Skinner, D.J. (2000), “Earnings Management: Reconciling the Views of Accounting Academics, Practitioners and Regulators”, Accounting Horizons, 14(2), s.235-250.
- Degeorge, F., Patel, J., Zeckhauser, R. (1999), “Earnings Management to Exceed Thresholds”, 77e Jounals of Business, The University of Chicago Press Journals, 72(1), s.1-33.