Araştırma Makalesi

DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞEN PARADİGMA: TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ

Cilt: 6 Sayı: 11 5 Haziran 2021
PDF İndir

DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞEN PARADİGMA: TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ

Öz

Türkiye’nin dış politikası incelendiğinde, dönemlere göre değişiklikler arz ettiği söylenebilir. NATO’nun bir üyesi olan Türkiye’nin, Özal Dönemi ile başlayan aktif dış politikasının, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) iktidarı ile birlikte yeni bir sürece girdiği görülmektedir. Bu dış politika yaklaşımının sadece Avrupa ve Soğuk Savaş sonrası Orta Asya da değil aynı zamanda Orta Doğu’da da izlerini görmek mümkündür. İki binli yıllardan itibaren Türkiye-Mısır ilişkilerinin gelişiminde Türkiye’nin bölgeye dönük politikalarının yanı sıra Mısır’daki gelişmelerin de önemli etkisi olmuştur. Aslında bu ilişkilerin Hüsnü Mübarek Dönemi’nde gelişmeye başladığı gözlenmiştir. İki ülke arasındaki ilişkiler, Devrim sonrasında yapılan seçim sonuçlarına göre İhvan-ı Müslimin/Müslüman Kardeşler Teşkilatına yakın Özgürlük ve Adalet Partisi’nin iktidara gelmesiyle de ivme kazanmıştır. Ancak Mısır’ın demokratik yoldan seçilmiş hükümetine yapılan askeri darbe ve Türkiye’nin buna sert tepkisi iki ülke ilişkilerini durma noktasına getirmiştir. Son günlerde Doğu Akdeniz’de meydana gelen sıcak gelişmeler ise yaklaşık sekiz yıl aradan sonra Türkiye-Mısır ilişkilerinin yeniden geliştirilmesini her iki ülke açısından tercihten ziyade zorunluluk olduğu kanaatini pekiştirmiştir. Bununla birlikte iki ülke ilişkilerinin gelişim seyrinde Türkiye ve Mısır taraflarının atacağı adımların yanı sıra her zaman olduğu gibi bölgesel ve küresel güçlerin de etkin olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler

Dış politika, Ortadoğu, Mısır, Müslüman Kardeşler.

Kaynakça

  1. Akdoğan, Y.(2010), “Muhafazakâr - Demokrat Siyasal Kimliğin Önemi ve Siyasal İslamcılıktan Farkı” AK Parti, Toplumsal Değişimin Yeni Aktörleri, H. Yavuz (Edt.), İstanbul, Kitap Yayınevi.
  2. Akgün, M. Perçinoğlu, G.& Gündoğar, S.(2010), “Ortadoğu’da Türkiye Algısı”, Dış Politika Analizi Serisi 10, İstanbul, TESEV Yayınları.
  3. Akgün, M. &Gündoğar, S.S. (2014), “Mısır-Türkiye İlişkilerinde Daha İyi Bir Geleceğe Doğru” TESEV Dış Politika Raporu, https://www.tesev.org.tr, Erişim:20.01.2021.
  4. Aktaş, M. (2012), “Arap Baharı ve Ortadoğu’da Demokrasi Sorunu”, Arap Baharı, Ortadoğu’da Demokrasi Arayışı ve Türkiye Modeli, Ed. M. Aktaş, (Sh.7-76), Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık.
  5. Arı, T. (2001), Uluslararası İlişkiler ve dış Politika, İstanbul, Alfa yayınları.
  6. Arı, T. (2005), Geçmişten Günümüze Orta Doğu Siyaset, Savaş ve Diplomasi, İstanbul, Alfa Yayınları.
  7. Baharçiçek, A. (2011), “Arap Dünyasındaki Değişimin Anlamı”, Birey ve Toplum, Cilt 1, Sayı: 1.SH. 19-30, http://dergipark.gov.tr/download/article-file/40702, (Erişim Tarihi:10.10.2017)
  8. Baş, A. (2015), “Atatürk Dönemi Türkiye-Mısır İlişkileri ve Günümüze Etkileri”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 31 (92), ss. 31-76. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/675255, Erişim: 10.02.2021.
  9. bbc news/türkçe, 04.03.2021 Tarihli “Türkiye-Mısır ilişkileri: Doğu Akdeniz'de anlaşma mümkün mü, ilişkiler 8 yıl sonra normalleşebilir mi?” Başlıklı haber, https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56278844, Erişim: 15.03.2021.
  10. Bekaroğlu, A. Edip, (2016), “Justice and Development Party and Muslim Brotherhood in the “Arab Spring”: A Failed Post-Islamist Interaction to Transform the Middle East”, Pesa Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt 2, Sayı:1, http://sosyalarastirmalar.org/index.php/isrj/article/view/44. (Erişim Tarihi:15.11.2017)

Kaynak Göster

APA
Öztürk, Ş. (2021). DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞEN PARADİGMA: TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(11), 196-212. https://izlik.org/JA49TT95NA
AMA
1.Öztürk Ş. DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞEN PARADİGMA: TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ. VAN YYÜ İİBFD. 2021;6(11):196-212. https://izlik.org/JA49TT95NA
Chicago
Öztürk, Şaban. 2021. “DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞEN PARADİGMA: TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ”. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 (11): 196-212. https://izlik.org/JA49TT95NA.
EndNote
Öztürk Ş (01 Haziran 2021) DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞEN PARADİGMA: TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 11 196–212.
IEEE
[1]Ş. Öztürk, “DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞEN PARADİGMA: TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ”, VAN YYÜ İİBFD, c. 6, sy 11, ss. 196–212, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49TT95NA
ISNAD
Öztürk, Şaban. “DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞEN PARADİGMA: TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ”. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6/11 (01 Haziran 2021): 196-212. https://izlik.org/JA49TT95NA.
JAMA
1.Öztürk Ş. DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞEN PARADİGMA: TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ. VAN YYÜ İİBFD. 2021;6:196–212.
MLA
Öztürk, Şaban. “DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞEN PARADİGMA: TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ”. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy 11, Haziran 2021, ss. 196-12, https://izlik.org/JA49TT95NA.
Vancouver
1.Şaban Öztürk. DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞEN PARADİGMA: TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ. VAN YYÜ İİBFD [Internet]. 01 Haziran 2021;6(11):196-212. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49TT95NA