Turkey is the world's largest honey producer after China. Honey is one of Turkey's most important
agricultural export products. Due to uncontrolled antibiotic sale and unconscious use, antibiotic
residues in Turkish honey cause important problems in exports. The presence of antibiotic residues
in honey can be harmful to human health. Antibiotic residue in honey is still a major problem
worldwide. Antibiotic residues in honey were mostly caused by incorrect beekeeping practices,
not from the environment. The aim of this study was to determine the neomycin and tetracycline
residues in honey collected from the Erzurum province. For this purpose, 79 honey samples were
analyzed by the enzyme-linked immunoassay method. Tetracycline residues were found to be
between 2.1 and 47.08 ppb in 37 of 79 honey samples (46.8%) and had an average of 9.33 ppb,
while 22 of the samples were below the minimum detection limit (<2 ppb). Neomycin residues
could not be detected in 79 honey samples (minimum detection limit 15.63 ng/mL). There are no
maximum residue limits established for antibiotics in honey according to the Turkish Food Codex
regulations, which means honey should not contain antibiotics. As a result, it is believed that
honey producers should be informed that it is not legal to use antibiotics in honey production.
Türkiye, Çin'den sonra dünyanın en büyük bal üreticisidir. Bal, Türkiye'nin en önemli tarımsal
ihracat ürünlerinden birisidir. Kontrolsüz antibiyotik satışı ve bilinçsiz kullanımı nedeniyle,
Türk balındaki antibiyotik kalıntıları ihracatta önemli sorunlara neden olmaktadır. Balda antibiyotik
kalıntılarının varlığı insan sağlığına zararlı olabilir. Baldaki antibiyotik kalıntısı hala dünya
çapında önemli bir sorundur. Baldaki antibiyotik kalıntılarının çoğunlukla çevre kaynaklı değil,
yanlış arıcılık uygulamalarından kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı, Erzurum
ilinden toplanan ballardaki neomisin ve tetrasiklin kalıntılarının belirlenmesidir. Bu amaçla, 79 bal
numunesi, ELISA 9 metodu ile analiz edilmiş, 79 bal örneğinin 37’sinde (%46,8) 2,1-47,08 ppb arasında
ortalama 9,33 ppb düzeyinde tetrasiklin kalıntısı belirlenmiş, kalan 22 örnekte ise tetrasiklin
kalıntısının minimum belirleme limitinin altında kaldığı saptanmıştır (<2 ppb). Yetmiş dokuz
bal örneğinde neomisin kalıntısı belirlenemedi (minimum tespit limiti 15,63 ng/mL). Türk Gıda
Kodeksi yönetmeliğinde bal için belirlenmiş maksimum kalıntı sınırı yoktur; bu ise balın antibiyotik
içermemesi gerektiği anlamına gelmektedir. Sonuç olarak; bal üreticilerinin bal üretiminde
antibiyotik kullanımının yasal olmadığı konusunda bilgilendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Antibiyotik ELISA Erzurum bal neomisin kalıntı tetrasiklin Antibiyotik, ELISA, Erzurum, bal, neomisin, kalıntı, tetrasiklin
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 17 Sayı: 3 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License