Temel gıda ürünlerinde olan ekmek ve makarnanın hammeddesini oluşturan buğdayın üretim miktarı gıda güvenliğini doğrudan ilgilendiren konuların başında gelmektedir. Artan nüfus, ekonomik krizler, iklim değişikliği, savaşlar ve salgın hastalıklar gıda güvenliğinin önemini ortaya koymaktadır. Özellikle iklimin etkisinin son derece önemli olduğu tarımsal ürünlerin üretim miktarlarının önceden tahmin edilebilmesine yönelik çalışmalar son zamanlarda önem kazanmıştır. Nitekim veri madenciliği ile bilgiye ulaşım ve yapılan tahminlemeler ile devlet politikalarının yanı sıra şirketler de pazarlama stratejilerini belirlemektedir. Bu çalışma ile Türkiye’ nin 1961-2022 yılları arası buğday üretim miktarı verilerinden yararlanılarak önümüzdeki 12 yıllık üretim tahminlemesi Lineer Regresyon tekniği ve Yapar Sinir Ağı (YSA) tekniği kullanılarak yapılmıştır. Yapılan tahminler, Hata Kareler Ortalamasının Karekökü (Root Mean Square Error - RMSE), Ortalama Mutlak Hata (Mean Absolute Error - MAE), Korelasyon Katsayısının Karesi (R2 ) ve Ortalama Mutlak Yüzde Hata (Mean Absolute Percentage Error -MAPE) değerleri kullanılarak karşılaştırılmış ve bu sayede hangi tekniğin daha başarılı tahmin performansı gösterdiğine karar verilmiştir. Tüm bu sonuçlar doğrultusunda, yapay sinir ağı tekniğinin daha başarılı sonuçlar sağladığı açıkça ortaya konmuştur. YSA tekniği tahminleme sonucu Türkiye’nin buğdayın üretim miktarı 20 463 810 ton olarak belirlenmiştir.
buğday Lineer Regresyon Veri Madenciliği Yapay Sinir Ağı Yönetim Bilişim Sistemleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Tarım Ekonomisi, Uygulamalı Ekonomi (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Kasım 2024 |
Gönderilme Tarihi | 28 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 20 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 1 |