WHEAT STUDIES DERGİSİ MAKALE YAZIM KURALLARI
Wheat Studies Dergisi hakemli olarak yayın konusu ile ilgili bilimsel nitelikli Makale ve Derlemeleri Türkçe ya da İngilizce olarak 6 ayda bir yayınlar.
Journal of Bahri Dagdas Animal Research publish in Turkish or English, all relevant scientific articles and rewievs that one consulted by referees, periodically in every 6 months
Dergimize gönderilen makalelerin Turnitin programı ile İntihal oranları belirlenir. Benzerlik oranı %15’den yüksek olan makaleler yazara iade edilir.
Makalede yapılan çalışma son 10 yılda gerçekleştirilmiş olmalıdır.
Aynı sayıda ilk isim olarak bir yazarın en çok iki makalesi yayınlanır.
Makalede isimleri bulunan bütün yazarlara ait ORCID Numaralarının yazılması gerekir.
Makalelerde, hakemler tarafından istenilen değişiklikler yapılmadan çalışmalar yayınlanmaz.
Makaleler, "Arial" yazı karakteri ile 12 punto olarak tek satır aralıklı ve iki yana yaslanmış olarak yazılmalıdır. Sayfa boşlukları sol: 3 cm sağ, alt ve üst boşluklar 2.5 cm olmalı ve makale toplam 15 sayfayı geçmemelidir. Dipnotlar 10 punto ve tek aralıklı yazılmalıdır.
Makale adı kısa, açıklayıcı ve 20 kelimeyi geçmemelidir. Makale adındaki tüm kelimeler koyu, ortalı ve Calibri 18 punto büyüklüğünde ve bağlaçlar hariç büyük harf ile başlamalıdır.
Yazar isim(ler)i başlıktan bir satır sonra başlamalı, isimler küçük soyadı büyük harfle Arial 11 punto olmalı, unvan yazılmamalıdır. İsimler numaralandırılarak bir satır aralıktan sonra ortalanmış olarak 9 punto ile görev yaptığı kurum ve sorumlu yazarın elektronik posta adresi belirtilmelidir.
İngilizce yazılan makalelerde, makalenin Türkçe İsmi ve Türkçe olarak Öz ve Anahtar Kelimeler verilmelidir.
Makalelerde Bölümler ve Alt bölümler; Öz ve Abstract, Giriş, Materyal ve Metot, Araştırma Bulguları, Tartışma ve Sonuç ile Kaynakça bölümlerinden oluşmalıdır. Bulgular ve Tartışma bölümleri birleştirilebilir. Bu durumda Sonuç bölümü verilmelidir.
Derlemelerde Öz, Abstract, Giriş ve Kaynakça bölümleri olmalı, bunların dışında yazar tarafından konuya uygun başlıklar verilebilir. Giriş 1 ve diğer başlıklar 2, 2.1, 2.2, 2.2.1, 2.2.2, 3, 3.1, 3.1.1 vb şeklinde numaralandırılmalıdır. Tüm başlıklar koyu olmalı ve yalnızca ana bölüm başlıkları büyük harfle başlamalı alt bölüm başlıkları küçük harflerle italik yazılmalıdır. Tüm başlıklar ve metin arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır. Paragraflar başlatılırken metinlerde sol taraftan 1 cm girinti boşluğu bırakılmalı, başlıklarda girinti bırakılmamalıdır.
Çizelge ve metin içerisindeki ondalık sayıları ayırmada nokta (.) kullanılmalı, rakamlarda binlik basamaklar arasında boşluk bırakılmalıdır (3.45 kg; 2 365 485 da gibi).
Separating for the decimals, dot (.) for the thousands a space ( ) should be used (e.g. 3.45 kg; 2 365 485 da).
İngilizce ve Türkçe özet 300 kelimeden fazla olmamalıdır. Özetler, adreslerden bir satır boşluk bırakıldıktan sonra 10 punto ile yazılmalıdır. İngilizce özetten önce makalenin İngilizce ismi koyu ve 12 punto olarak yazılmalıdır. Ayrıca özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3, en çok 5 kelimeden oluşan anahtar kelimeler özetin yazıldığı dilde verilmelidir.
Makalede şekil ve grafikler "Şekil" olarak belirtilmeli, çizelge başlıkları üstte, şekil ve resim başlıkları alta yazılmalıdır. Çizelge ve şekiller ayrı olarak numaralandırılmalı, metin içinde ait oldukları yerlerde yazılmalıdır. Çizelge ve Şekil başlıkları Arial 11 punto, içerikler ilk kelime hariç küçük harfle başlamalı ve 10 punto olmalıdır. Çizelgelerde, zorunlu olmadıkça dikey çizgi kullanılmamalıdır.
Makalede geçen kaynaklar veya alıntılar metin içerisinde (Demir ve ark., 2011), (Jackson ve ark., 2013), (Ayyıldız, 2013) veya Çelik (2012)’ye göre şeklinde verilmeli, makale sonunda "Kaynakça" başlığı altında alfabetik sıraya göre Arial 9 punto olarak yazılmalıdır.
Kısaltmalar ve/veya Semboller
Kısaltma ve semboller metin içinde ilk kez kullanıldığı yerde açıklanmalıdır. Uluslararası geçerliliği olan ve yerleşik kısaltmalar tercih edilmelidir. Birimler, Uluslararası Birimler Sistemi (SI: International System of Units)’e göre verilmelidir.
Kaynakça
Kaynak gösterimi APA stilinde hazırlanmalıdır.
Kitap
İnal, Ş. (2005). Biyometri (3. Baskı). Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Basım Ünitesi, Konya.
Editörlü Kitap
Misdorp, W. (2002). Tumors of the Mammary Gland. Meuten, D. J. (Ed). Tumors in Domesric Animal (4th ed.). 575-578, Iowa State Press, A Blackwell Publishing Company.
Trent, A., Ducharme, N., Fubini, S. ve Steiner, A. (2017). Surgery of the Calf Gastrointestinal System. Fubini, S. L., Ducharme, N. (Eds). Farm Animal Surgery. 2nd ed., 505-518, Elsevier Health Sciences, St. Louis.
Elektronik Kitap
Georgievski, V. I., Annenkov, B. N., Samokhin, V. T. (1982). Mineral nutrition of animals. 475, Butterworth-Heinemann, London, Boston. https://www.worldcat.org/title/mineral-nutrition-of-animals/oclc/881853591
Basılı Dergiden Makale
Varsa DOI numarası belirtilmeli
Marino, L., Allen, K, (2017). The psychology of cows. Animal Behavior and Cognition, 4(4), 474-498. https://dx.doi.org/10.26451/abc.04.04.06.2017.
Teke, B. E., Özüdoğru, Z., Özdemir, D., Balkaya, H. (2017). Hasak koyunlarında kalp kas köprüleri ve koroner arterler. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 6(1), 1-12.
Elektronik Makale
Varsa DOI numarası belirtilmeli, erişim tarihi yazılmalıdır
Fanatico, A. (2009). Raising dairy heifers on pasture. National Sustainable Agriculture Information Service. https://attra.ncat.org/product/raising-dairy-heifers-on-pasture/. Erişim Tarihi: 11.07.2020.
Godden, S. M., Hazel, A. (2011). Relationship between milking fraction and immunoglobulin G concentration in first milking colostrum from holstein cows. The Bovine Practitioner. DOI: 10.21423/bovine-vol45no1p64-69.
Elektronik Dergiden Makale
Varsa makalenin DOI numarası, yoksa URL verilmelidir
Güngör, A., Kara, D. (2020). Investigation of seasonal and cooking effects on the bioaccessibility of elements in most consumed fish in Turkey. Turk. J. Fish.& Aquat. Sci., 20(5), 375-386, DOI: 10.4194/1303-2712-v20_5_06.
Karabacak, A., Altay, Y., Aytekin, İ. (2019). Akkaraman ve İvesi kuzularının besi sonundaki bazı vücut ölçüleri ile ultrason ölçüleri arasındaki ilişkiler. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 8(2), 56-64, https://dergipark.org.tr/tr/pub/bdhad
Tezler, Bildiriler, Posterler
Conner, S. (2002). Characterization of guar meal for use in poultry ration. (PhD Thesis). Texas A&M Univ., College Station, Texas.
Çalış, E. (1999). Çanakkale ili merkez ilçe köylerinde Holstein ırkı ithal damızlık süt sığırı yetiştiriciliği yapan işletmelerinin mevcut durum ve sorunları. (Yüksek lisans tezi). Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
Kongre ve Sempozyum
Keskin, A., Dağdemir, V., Yavuz, F. (2010). Türkiye et sığırcılığında ıslah ve destekleme politikalarının bölgesel etkileri üzerine bir çalışma. Türkiye IX. Tarım Ekonomisi Kongresi, 22-24 Eylül 2010, 175-182, Şanlıurfa.
Akman, N., Özder, M. (1992). Tekirdağ ilinde ithal ineklerle çalışan işletmelerin durumu ve sorunları. Trakya Bölgesi 1. Hayvancılık Sempozyumu, 8-9 Ocak-1992, 51-61,Tekirdağ.
Elektronik adreslerde yararlanılan kaynaklarda, Kaynağın erişilebileceği URL verilmelidir.
Makaleler, https://dergipark.org.tr/tr/pub/bdbad adresindeki Makale Gönder menüsü kullanılarak gönderilmelidir.
Dergimiz ekinde ya da Dergipark web sayfasından temin edilecek “Makale Başvuru ve Telif Hakkı Devir Sözleşmesi” imzalı olarak doldurulup tarandıktan sonra Makale ile birlikte gönderilmelidir.
Yayınlanan dergi ve makalelere; https://dergipark.org.tr/tr/pub/wsj adreslerinden ulaşılabilir.