Cilt: 14 Sayı: 2, 30.12.2021

Yıl: 2021
İç Mimarlık , Ergonomi Tasarımı, İç Dekorasyon Tasarımı, Mühendislik, Ahşap Esaslı Kompozitler, Ahşap Yapılar ve Konstrüksiyonları, Ergonomi ve İnsan Faktörleri Yönetimi, Ahşap İşleme
Ev Ekonomisi
Geriatri ve Gerontoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi, Rehabilitasyon
Eğitim, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Aile Danışmanlığı
Prof. Dr. Ayfer AYDINER BOYLU HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
Ev Ekonomisi, Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Antropolojisi, Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset, Aile Kaynakları Eğitimi, Aile Sosyolojisi, Aile ve İlişkiler Sosyolojisi, İktisat Sosyolojisi, Kadın Araştırmaları, Tüketici Davranışı
Prof. Dr. Fatma ARPACI Gazi University,Ankara,Turkey
Sosyal Hizmetler, Aile Kaynakları Eğitimi, Dezavantajlı Gruplar
Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Antropolojisi, Sosyal Hizmetler, Sosyal Politika
Prof. Dr. Ufuk YAĞCI PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
Müzik, Müzik Eğitimi, Müzikoloji ve Etnomüzikoloji
Geriatri ve Gerontoloji, Antropometri, Beslenme Antropolojisi , Ergonomi, Yaşlı Bakımı
Doç. Gülay TAŞDEMİR Pamukkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı
Hemşirelik, Ruh Sağlığı Hemşireliği
Öğretim Görevlisi İsmail SARI PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
Algoritmalar ve Hesaplama Kuramı

Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, yaşlılık ve yaşlanma alanındaki bilimsel araştırmalara zemin hazırlamak amacıyla kurulmuş olan Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği (kuruluş 1998-YASAD) resmi yayın organıdır. İlk sayıları 2001 yılında basılı olarak çıkmaya başlayan dergi 2008 yılından beri e-dergi formunda yayınlanmaktadır. Dergimiz 8. ciltten itibaren (2015 yılı) TÜBİTAK-DERGİPARK ev sahipliğinde yayın hayatını sürdürmektedir.  Bu tarihten itibaren dergi arşivi, Dergipark tarafından kayıt altında tutulmaktadır.

Dergide yaşlı sorunlarını ele alan orijinal araştırma ve makaleler yayımlanır. Yaşlanma ve yaşlılığı biyolojik boyutundan çok sosyal, kültürel, ekonomik, politik, psikolojik, ergonomik ve mimari yönlerden inceleyip çözümler üreten bilimsel çalışmalara ait makaleler kabul edilir. Yazım kurallarına sağ menudeki "Yazarlara (yazım kuralları)" seçeneğinden ulaşabilirsiniz.

YAŞLI SORUNLARI ARAŞTIRMA DERGİSİ (YSAD)
“ELDERLY ISSUES RESEARCH JOURNAL (EIRJ)”

YAZIM İLKELERİ

Genel Özellikler


• Metin, A4 boyutlarındaki kağıda üst, alt, sağ ve sol boşluk 2,5 cm bırakılarak, iki yana dayalı, satır sonu tirelemesiz şekilde olmalıdır.

• Paragraflarda ve başlıklarda girinti olmamalıdır.

• Paragraf sekmesinde aralık bölümünde önce alanı 6 nk ve sonra alanı 0 nk, satır aralığı ise 1,15 olmalıdır.

• Makale başlığı 14 punto, Times New Roman, kalın (bold) ve sola yaslanarak yazılmalıdır.

• Çalışma daha önce bir kongre/sempozyum vb’de sunulmuşsa, bir projeden veya tezden üretilmişse başlığın sonuna * dipnotu konularak açıklama yapılmalıdır.

• Yazar isimleri 11 punto, Times New Roman ve düz olmalıdır. Yazarın/yazarların tam adları, çalıştıkları kurumlar (üniversite, fakülte ve bölüm adları), kent ve ülke isimleri, ORCID ID ile dip notta sorumlu yazarın e-posta adresi belirtilmelidir.

• Öz ve Abstract 10 punto, 1,0 satır aralığı, Times New Roman yazı karakteri kullanılarak hazırlanmalı ve 200-250 kelime arasında olmalıdır.

• Özde atıf kullanılmamalıdır.

• Türkçe tam metin olarak yazılmış çalışmalarda mutlaka İngilizce başlık ve “Abstract”, İngilizce tam metin olarak yazılmış çalışmalarda ise mutlaka Türkçe başlık ve “Öz” bulunmalıdır.

• Anahtar kelimeler ve Keywords 4-8 kelime arasında olmalıdır.

• Metinde 11 punto Times New Roman yazı karakteri kullanılır.

• Nicel ve nitel çalışmalar “Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç” bölümlerini içermelidir.

• Yöntem kısmında mutlaka Örneklem/Çalışma Grubu, Veri Toplama Araçları ve İşlem alt bölümleri bulunmalıdır.

• Araştırma niteliğindeki çalışmalarda “Etik Kurul Onam Belgesi” mutlaka eklenmelidir.

• Yazarlar arasında “çıkar çatışması” olup olmadığı beyan edilmelidir.

• Derleme niteliğindeki çalışmalar sorunu ortaya koymalı, ilgili literatürü yetkin bir biçimde incelemeli, literatürdeki eksiklikler, boşluklar ve çelişkilerin üzerinde durmalı ve çözüm için önemli adımlardan söz etmelidir.

• Hem metin içinde hem de kaynakçada Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayımlanan “Publication Manual of American Psychological Association (APA)” (6. baskı) adlı kitapta belirtilen yazım kuralları uygulanmalıdır.

• Tablo, şekil, resim, grafik vb. unsurlar metin içerisinde yer almalı, çalışmanın sonunda ayrıca verilmemelidir. Tablo ve şekillerde genel şablonun dışında 9 veya 10 punto (Tablonun büyüklüğüne bağlı olarak) Times New Roman yazı karakteri kullanılır.

• Tablo ve şekiller sola dayalı olmalı ve metin kaydırma özelliği kapalı olmalıdır.

• Her bir ek (varsa) kaynakçadan sonra ayrı bir sayfada verilmelidir.


Başlık Sistemi

• Her düzeydeki başlığı oluşturan kelimelerin ilk harfleri büyük yazılmalıdır (ve, ile, de, mi ve benzeri ekler her zaman küçük harfle yazılmalıdır – Tüm dillerde).

• Çalışmanın ana başlığında her kelimenin ilk harfi büyük (bağlaçlar küçük), sola dayalı ve kalın (bold) yazılmalıdır. Giriş bölümüne mümkünse “GİRİŞ” başlığı konulmalıdır.

• ÖZ ve ABSTRACT sola dayalı, kalın ve büyük harflerle yazılmalıdır.

• Öz ve Abstract arasında Türkçe makalelerde İngilizce Başlık (ilk harf büyük olacak şekilde, 11 punto); İngilizce makalelerde Türkçe başlık bulunmalıdır.

• İkinci Düzey Başlıklar (GİRİŞ, YÖNTEM, BULGULAR, TARTIŞMA, vb.) ortalı, kalın ve her sözcük büyük harfle yazılmalıdır. Kendinden önceki paragraftan bir satır boşluk ile ayrılmalıdır.

• Üçüncü Düzey Başlıklar (Çalışma Grubu, Veri Toplama Araçları, vb.) sola hizalı, kalın ve tümce kullanımı şeklinde yalnızca ilk harfler büyük yazılmalıdır.

• Dördüncü Düzey Başlıklar bir paragraf içeride, kalın, italik, başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük olmalı ve sonuna nokta konulmalıdır.

• Beşinci Düzey Başlıklar bir paragraf içeride, italik, başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük olmalı ve sonuna nokta konulmalıdır.

• Başlıklar 1., 1.1., 1.1.1, 2., 2.1., 2.1.2, … şeklinde numaralandırılmalıdır.

• Kaynakça başlığı ortalı, ilk harfi büyük ve kalın (bold) yazılmalıdır. Kaynakçada yer alan eserler ilk satır dışında 1,25 cm içeriden başlamalıdır. Paragraf sekmesinde aralık bölümünde önce alanı 6 nk ve sonra alanı 0 nk, satır aralığı ise 1,15 olmalıdır.

• Tablo ve Şekil Başlıkları: Tablo başlıkları tablonun üstünde, şekil başlıkları ise şeklin altında yer almalıdır. Tablo ve Şekil başlıklarında ise numaralar italik karakterlerle, başlıklar ise devamında düz yazı karakteri ile yalnızca ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır.

• Tablo ve şekil başlıklarında yalnızca cümlenin ilk harfi büyük (özel isimler hariç) olmalıdır. Örnek: Tablo 1. Öğretmenlerin eğitim durumlarına göre ön test puan ortalamaları / Şekil 1. Motivasyonu etkileyen faktörler


Referans Gösterimi

Metin içinde referans gösterimleri farklı şekillerde olabilir:

• Metin içinde eser gösterilirken, parantez içinde soy isim/ler, virgül, tarih biçiminde olmalıdır. Tek yazarlı olanlar; (Morrison, 2019); İki yazarlı olanlar; (Makadewi & Irwanti, 2016); İkiden çok yazarlı olanlar; (Vigolo, Simeoni, Cassia & Ugolini, 2017) şeklinde gösterilmelidir.

• Metin içinde ilk gösterimlerde yazarların tümü –yediye kadar olanlar- yazılır; aynı kaynağın sonraki gösterimlerinde tek ve iki yazarlı gösterimler değişmez; ancak yazar sayısı ikiden fazla olduğunda; (Vigolo vd., 2017) biçiminde gösterilir.

• Yazar sayısı yediden fazla ise ilk altı yazar yazılır ve sayı ne olursa olsun son yazar eklenir. Altıncı yazar ile en son yazar arasında üç nokta (…) ve & yer alır. Örneğin; (Illario, De Luca, Leonardini, Kucharczyk, Parent, Dantas, … & Bousquet, 2019).

• Metin içinde aynı parantez içinde birden fazla eser referans gösterilecekse kronolojik olarak, uzaktan yakına olacak şekilde, aynı tarihli çalışmalar ise kendi içlerinde alfabetik olarak sıralanır. Örnek: (Smith & Sylvestre, 2001; Cleaver & Muller, 2002; Fleischer & Pizam, 2002; Lee, 2005; Hsu, Cai & Won, 2007; Kim & Woo, 2014). Bir yazarın aynı yıl yayımlanmış birden fazla eseri kullanılacaksa hem metin içinde hem de kaynakçada eser adlarının alfabetik sırasına göre “2021a”, “2021b” şeklinde sıralanır.

• Alıntılar “aktaran” biçiminde gösterilecekse (akt. soyisim, yıl), örneğin; (akt. Kim, Woo & Uysal, 2015) olarak gösterilmelidir. Cümle içinde orijinal kaynağın yalnızca yazar ismine yer verilir. Cümle bitiminde ise birincil kaynaktan aktaran yazarın bilgilerine yer verilir. Kaynakçada alıntı yapılan birincil kaynak gösterilmez, birincil kaynaktan aktaran çalışma referans gösterilir.

• Metin tek veya iki yazar ile başlıyorsa;
Örnek: Norman’a (2001) göre … ;
Garcia ve Martorell'e (2007) göre …. diye devam eder.

• İkiden çok yazarla başlıyorsa;
Alen vd. (2012) göre … diye devam eder.

Kaynakça Hazırlama

Kaynakça yazar soyadlarına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Aynı yazarın birden fazla çalışması kronolojik olarak eskiden yeniye doğru sıralanır. Aynı yazarın aynı yıl yapılan birden fazla çalışması varsa eser adları alfabetik olarak sıralanır.

Kaynakçada genel olarak yazarın soyadı (virgül) ilk adının baş harfi (nokta) parantez içinde yayın yılı (nokta) eserin adı (nokta) yayın bilgileri (nokta) şeklinde yazılır.

Eser adlarının tümü başlığın ilk harfinden sonra (özel adlar hariç) tamamen küçük harflerle yazılır. Kitap ve tez başlıkları italik, bağlaçlar dışında ilk harfler büyük; dergilerde yayımlanmış makale başlıkları düz, ilk harf ve özel isimler dışında tümü küçük, makalenin yayımlandığı derginin adı ve cilt numarası italik karakterlerle yazılır.

Dergiler; dergi adı (virgül) cilt no parantez içinde ve bitişik olarak sayı no (virgül) sayfa aralığı (nokta) şeklinde yazılır. Bu bilgiler ve özel olarak diğer gösterimler aşağıda örneklerle birlikte gösterilmiştir.

Tek yazarlı kitap;

• Soyisim, ismin ilk harfi/harfleri. (yıl). Kitabın Adı (İtalik). Basımevi: Basım yeri. Örnek: Gunter, B. (1998). Understanding the Older Consumer: The Grey Market. London: Routledge.

İki yazarlı kitap;

• Soyisim, ismin ilk harfi/harfleri., & Soyisim, ismin ilk harfi/harfleri. (yıl). Kitabın Adı (İtalik). Basımevi: Basım yeri. Örnek: Cumming, E., & Henry, W. (1961). Growing Old. New York: Basic Books.

Üç’ten yedi yazarlıya kadar olan çalışmalar;

• Son yazar dışındaki yazarların tamamının- Soyisim, ismin ilk harfi/ harfleri., & son yazarın Soyisim, ismin ilk harfi/harfleri (yıl). Kitabın Adı. Basım yeri: Basımevi. Örnek: Gay, L. R., Mills, G. E., & Airasian, P. (2006). Education Research: Competencies for Analysis and Applications. Columbus, Ohio: Pearson Education Inc.

Yediden fazla yazarlı çalışmalar;

• İlk altı yazardan sonra üç nokta konularak son yazar verilir. Örnek: Sezer, A., Şener, H., Akpınar, M. E., Bilgili, H., Sunar, İ., Ünal, V., … & Çetin, İ. (1995). Türk Eğitim Tarihi. Ankara: Nobel Yayınevi.

Kurumsal çalışmalar;

• Kurum Tam Adı (yıl). Kitabın Adı (İtalik). Basım yeri: Basımevi. Örnek: Milli Eğitim Bakanlığı (2005). İlköğretim 1-5. Sınıf Programları. Ankara: MEB Yayınları.

Yazarı belli olmayan çalışmalar;

• Çalışmanın tam adı. (yıl). Basım yeri: Basımevi. Örnek: Başbakanlık Osmanlı Arşiv Rehberi (2000). İstanbul: Devlet Arşivi Genel Müdürlüğü Yayınları.

Aynı yazarın birden fazla çalışması olduğunda;

• Eski tarihli çalışma önce verilir. Örnek: Horowitz, M. D. (2007). Medical tourism: Globalization of the healthcare marketplace. MedGenMed, 9(4), 1-33.
Horowitz, M. D. (2008). Medical tourism vs. traditional international medical travel: A tale of two models. IMTJ – International Medical Travel Journal, 1-14.

Bir yazarlı çalışma ve aynı yazarın bir grup halinde yayımladığı çalışmalarda;

• İlk önce tek yazarlı çalışma verilir. Örnek: Kim, H. (2014). An examination of missing links between quality of life and tourist motivation. Tourism Analysis, 19(5), 629-636. doi:10.3727/ 108354214X14116690098016
Kim, H., Woo, E., & Uysal, M. (2015). Tourism experience and quality of life among elderly tourists. Tourism Management, 46, 465-476. doi:10.1016/j.tourman.2014.08.002

Aynı yazarla başlayan grup yazarlı çalışmalarda;

• Çalışmalar alfabetik sıraya göre verilir. Örnek;

Alen, E., Dominguez, T., & Losada, N. (2012). New opportunities for the tourism market: Senior tourism and accessible tourism. Murat Kasimoglu (ed.), In: Visions for Global Tourism Industry - Creating and Sustaining Competitive Strategies. IntechOpen. doi:10.5772/ 38092
Alen, E., Losada, N., & Dominguez Villa, T. (2012). The impact of ageing on the tourism industry: An approach to the senior tourist profile. Social Indicators Research, 127(1), 303-322. doi:10.1007/s11205-015-0966-x

Aynı yazarın aynı yıl yayınlanmış birden fazla çalışması olduğunda;

• Alfabetik sıralamaya uygun olmak üzere; Soyisim, İsim ilk harf. (yıla). Soyisim, İsim ilk harf. (yılb). Örnek Alım, M. (2007a). Coğrafya dersi için materyal tasarımı. Doğu Coğrafya Dergisi, 17(27), 73-84.
Alım, M. (2007b). Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme (ÖTMG) dersinin önemi ve öğretim sürecine ilişkin öneriler. Doğu Coğrafya Dergisi, 12(17), 243-262.

Editörlü kitap bölümünde;

• Bölüm yazarının- Soyisim, isim ilk harf. (yıl). Kitap bölümünün adı. -Kitap editörünün isim ilk harf. Soyisim (Ed.), Kitabın adı (sayfa aralığı ..-..). Basım yeri: Basımevi. Örnek: Kalınkara, V., Tezel, H. E., & Zorlu, T. (2016). Gero(n)teknoloji: Yaşlı ve teknoloji. V. Kalınkara (Ed.). Yaşlılık: Disiplinler Arası Yaklaşım, Sorunlar, Çözümler 2. (s.511-542). Ankara: Nobel Yayınevi.

Makale;

• Soyisim, isim ilk harf. (yıl). Makalenin başlığı. Dergi Adı (İtalik), cilt no (sayı no), sayfa aralığı. Örnek: Burnett, J., & Baker, H. B. (2001). Assessing the travel-related behaviors of the mobility-disabled consumer. Journal of Travel Research, 40(1), 4-11. doi:10.1177/0047 28750104000102

Cilt numarası olmayan sayılar halinde yayınlanan süreli yayınlarda;

• Soyisim, isim ilk harf. (yıl). Makalenin başlığı. Dergi Adı (İtalik),, sayı no, sayfalar. Örnek: Hanton, S., Mellalieu, S. D., & Hall, R. (2003). Self-confidence and anxiety interpretation. Psychology of Sport and Exercise, 5(4), 477-495. doi:10.1016/S1469-0292(03)00040-2

Tarihli basılan süreli yayınlarda;

• Soyisim, isim ilk harf. (yıl, ay-yazıyla- gün). Makalenin başlığı. Dergi Adı (İtalik), sayfalar. Örnek: Genç, M. (2014, Nisan 8). Klasik Osmanlı sosyal-iktisadi sistemi ve vakıflar. Vakıflar Dergisi, 28-31.

Kitap özeti;

• Soyisim, isim ilk harf. (yıl). Özetin adı [isim ilk harf. Soyisim tarafından yazılan, Kitabın adı adlı kitabın özeti]. Dergi Adı (İtalik), sayı no, sayfalar. Örnek: Soysal, B. (2005). Bölgelere göre kadın ve aile yapımız [Neziha. S. tarafından yazılan Türklerde kadın ve aile adlı kitabın özeti]. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 3, 12-15.

Yazarı olmayan editörlü kitap;

• Soyisim, isim ilk harf., ve Soyisim, isim ilk harf. (Eds.). (yıl). Kitabın adı (İtalik). Basım yeri: Basımevi. Örnek: Akman, B. (Ed.). (2012). Okul Öncesi Matematik Eğitimi. Ankara: Pegem Yayınları.

Çeviri eserler;

• Soyisim, isim ilk harf. (yıl). Çeviri eserin adı. (-Çevirenin- isim ilk harf. Soyisim., çev.). Basımyeri: Basımevi (Orijinal çalışma … yayınlanmıştır). Metin içinde bu kaynağa atıf yapılacaksa her iki tarih de parantez içinde verilmeli Örn.(1814/1951) Örnek: Laplace, P. S. (1951). A Philosophical Essay on Probabilities. (F. W. Truscott & F. L. Emory, çev.). New York: Dover. (Orijinal çalışma 1814’te yayınlanmıştır).

Birden fazla baskısı olan kitaplar;

• Soyisim, isim ilk harf. (yıl). Kitabın adı (baskı no). Basım yeri: Basımevi. Örnek: Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (6. baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Birden fazla cildi olan çalışmalar;

• Soyisim, isim ilk harf. (yıl). Kitabın adı (İtalik) (cilt sayısı). Basım yeri: Basımevi. Örnek: Wiener, S. (Ed.). (1975). Tarih Fikirleri Sözlüğü (3. cilt). New York: Scribner’s.

Yayımlanmış tezler;

• Soyisim, isim ilk harf. (yıl). Tez başlığı (İtalik). (Tezin türü). Alınan veri tabanının adı. (erişim / sıra numarası). Örnek: Choi, J. Y. (2011). Teacher Qualifications and Preschoolers’ Math Outcomes: Mediation by Teacher Child Relationship? (Doktora Tezi). Dissertations and thesis veri tabanından alınmıştır. (7741A).

Yayımlanmamış tezler;

• Soyisim, isim ilk harf. (yıl). Tez Başlığı (İtalik). (Yayımlanmamış … Tezi). Üniversite Adı, Enstitü Adı, Kent. Örnek Seyhan, B. Ç. (2013). Sinir Sistemi Konusunun Öğretilmesinde Kullanılan Yansıtıcı Düşünme Stratejilerinin Öğrencilerin Başarısına, Tutumlarına ve Bilgilerinin Kalıcılığına Etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Atatürk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Kurumsal basılı eserler;

• Kurumun adı. (yıl). Kitabın adı (İtalik). (Kurum yayım numarası). Basım yeri: Basımevi. Örnek: Devlet Planlama Teşkilatı. (2008). Sekizinci Kalkınma Planı, Genel İlkeler. (DPT Yayınları No. 14). Ankara: DPT Yayınevi.

Özel kurumların raporları;

• Kurumun adı. (yıl). Raporun adı. Yer. Örnek: Türk Eğitim Derneği. (2015). Akademik Başarıyı Arttırma Stratejileri. Ankara.

Konferans / kongre bildiri kitabı;

• Soyisim, isim ilk harf. (Ed.). (yıl). … bildirileri: Kongrenin adı. Yer. Örnek: Çelik, H., Seren, R., & Uzun, K. (Eds.). (2015). UEBK ’15 bildirileri: 24. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi. Niğde.

Konferans / kongre bildiri kitabında tebliğ;

• Yazar soyismi, ismin ilk harfi. (yıl). Bildiri adı. Kongrenin adı (İtalik). Varsa Editör. (sayfa aralığı). Tarih, yapıldığı kent. Örnek: Kalınkara, V. & Arpacı, F. (2013). Yerinde yaşlanma. 7. Ulusal Yaşlılık Kongresi (Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma). (Eds. G. Günay, A. Oğuz & A. R. Karataş). (s.54-60). 23-25 Mayıs, Karabük.

Online makaleler;

• Soyisim, isim ilk harf. (yıl). Makalenin adı. Online Derginin Adı (İtalik), cilt no(sayı no). …. adresinden erişilmiştir. Örnek: Öçal, T., Öçal, M. F., & Şimşek, M. (2015). Investigating mathematical concepts and skills in story books appropriate for pre-schoolers. Current Research in Education, 1(2), 58-69. http://dergipark.ulakbim.gov.tr/crd/article/viewFile/500 0144865/5000140192 adresinden erişilmiştir.

DOI numarası olan online makaleler;

• Soyisim, isim ilk harf. (yıl). Makalenin adı. Online Derginin Adı, cilt no(sayı no), sayfa aralığı. doi: …… Örnek: Uçar, T. & Duy, B. (2013). The relationship between locus of control and selfconfidence with problem solving skills of midwifery and nursing students. TAF Preventive Medicine Bulletin, 12(6), 689-698. doi:10.5455/pmb.1-1356300604

Veri tabanından erişilen online makaleler;

• Soyisim, isim ilk harf. (yıl). Makalenin adı. Online Derginin Adı, cilt no(sayı no), sayfa aralığı. ….. veri tabanından erişilmiştir. Örnek: McIntyre, D. (2004). Point of view in drama: A socio-pragmatic analyses of Dennis Potter’s Brimstone and Treacle. Language and Literature, 13(2), 139-160. Academic Search Complete veri tabanından erişilmiştir.

Makale özetleri;

• Soyisim, isim ilk harf. (yıl). Makalenin adı [Özet]. Derginin Adı, cilt no(sayı no), sayfa aralığı. Örnek: Latham, D. (2005). Speaking, listening and learning: A rationale for the speaking and listening profile [Özet]. English in Education, 39(1), 60-74.

Elektronik kitaplar;

• Soyisim, isim ilk harf. (ty.). Kitabın adı. …. adresinden erişilmiştir. Örnek: Tarnas, R. (ty.). Batı düşüncesi tarihi. http://e-books.com/816764763 adresinden erişilmiştir.


NOT: LÜTFEN BAŞVURUNUZU YAPMADAN ÖNCE ETİK KURUL İZNİ BİLGİLENDİRME SAYFAMIZI OKUYUNUZ.              

Sayın Yazar(lar),
Dergipark ve Ulakbim TR Dizin tarafından alınan kararlar doğrultusunda 2020 yılından itibaren yayımlanacak çalışmalar için Etik Kurul İzni gerekmektedir. Etik Kurul İzni gerektiren çalışmalar aşağıda belirtilmektedir. Dergimize çalışmanızı yüklerken, makale dosyanızla birlikte Etik Kurul belgenizi de yüklemeniz gerekmektedir. Çalışmanız etik kurul izni gerektiren çalışma grubunda yer almıyor ise bu durumu belirten beyan formunu imzalamanız ve ilgili durumu makale metninizde belirtmeniz gerekmektedir.

Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar
Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.

Bunların dışında;

Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi
Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi gerekmektedir.

Not : 2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir. Çalışmanızın bu durumu taşıdığını lütfen beyan formunda belirtiniz.

Çalışmanın Etik Kurul İzni gerektirmediğine dair beyan formuna ulaşmak için TIKLAYINIZ.


Etik Kurul İzni Gerektiren ve Yayına Kabul Edilen Çalışmalar
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.

Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

DERGİMİZ ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI DOSYASINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

Dergide hakem incelemesi ve yayım için ücret alınmaz.
Eserler yayımlanmak üzere kabul edildiği takdirde, elektronik ortamda yayınlamak da dâhil olmak üzere eserlerin tüm yayın/yayım hakları Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi (YSAD) Yayın Kurulu’na aittir. Bu hususta yazarlara telif ücreti ödenmez.
Başvuru yapılmadan önce “Etik İlkeler ve Yayın Politikası” sayfası mutlaka incelenmelidir.