Araştırma Makalesi

Slavoj Žižek’in İdeoloji Kavramının Lacancı Ön Temelleri

Cilt: 2 Sayı: 2 30 Aralık 2023
PDF İndir

Slavoj Žižek’in İdeoloji Kavramının Lacancı Ön Temelleri

Öz

Sloven Lacan okuluna mensup düşünürlerden olan Slavoj Žižek, ideoloji konusu üzerinde oldukça çarpıcı ve ses getiren kitaplar yayımlayarak bu konuda önemli bir isim haline gelmiştir. Felsefesinde, Jacques Lacan’ın görüşlerini benimseyen Žižek, onun psikoloji alanında ortaya attığı görüşleri felsefenin kavramlarına taşıyarak, insanların felsefeye farklı bir pencereden bakmasını sağlamıştır. Bu çalışmada da Žižek’in üzerine ciltlerce kitap yazdığı “İdeoloji” kavramı üzerine düşüncelerinin başlangıç noktası olan Lacancı perspektif sunulmaya çalışılacaktır. Başka bir şekilde ifade edecek olursak ideoloji hakkındaki düşüncelerinin ortaya çıktığı Lacancı kavramlar ele alınacak ve bir bakıma Lacan üzerinden Žižek’in ideolojiden ne anladığı ve ideolojiyi en temelde hangi Lacancı temel kavrama neden yerleştirdiği tartışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bernstein, J. W. (2007). “Love, desire, jouissance: Two out of three ain't bad”, Psychoanalytic Dialogues, 16: 6, 711-724.
  2. Braunstein, N. (2003). “Desire and jouissance in the teachings of Lacan”, Cambridge Companion to Lacan (ss. 102-116), J.-M. Rabatè (Edt.), New York: Cambridge University Press.
  3. Bogue, R. (2013). Deleuze ve Guattari. (İ. Öğretir-A.Utku, Çev.). İstanbul: Otonom Yayıncılık.
  4. Fink, B. (1997). The lacanian subject, between language and jouissance. Chichester, West Sussex: Princeton University Press.
  5. Freud, S. (2003). Yaşamım ve psikanaliz. (K. Şipal, Çev.). İstanbul: Say Yayınları
  6. Lacan, J. (2012). Benim öğrettiklerim. (M. Erşen, Çev.). İstanbul: Monokl Yayınları
  7. Marx, K. (2011). Kapital cilt 1. (M. Selik-N. Satlıgan, Çev.). İstanbul: Yordam Yayınları.
  8. Yıldırım, M. (2010). Jacques Lacan ve felsefesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

26 Aralık 2023

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

5 Temmuz 2023

Kabul Tarihi

4 Aralık 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Varolun, O. (2023). Slavoj Žižek’in İdeoloji Kavramının Lacancı Ön Temelleri. Yedi Aralık Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(2), 100-112. https://izlik.org/JA74KB62EB