Ulusal meclislerin insan haklarının korunmasında ve gerçekleştirilmesinde önemi konusunda artan bir küresel anlayış ve yönelim bulunmaktadır. Ulusal meclisler, özellikle yürütmeyi sorumlu tutabildikleri konularla ve yaptıkları yasalarla insan haklarını çeşitli şekillerde yorumlayabilmekte ve uygulayabilmektedirler. Bu nedenlerden ötürü, ulusal parlamentolar yurtiçi insan hakları sistemlerinde önemli kurumsal unsurlar olarak görülmelidirler. Günümüzün ulusal meclis yapılarında meclis çalışmaları esas olarak meclis komisyonlarında yürütülmektedir. Insan hakları bağlamında, çoğunlukla, belirli bir insan hakları yetkisine sahip bir meclis komisyonu kurulmakta veya varolan bir komisyonun görev alanına böyle bir insan hakları yetkisi eklenmektedir. Birleşmiş Milletler ve organları da bir dizi sonuç belgelerinde ulusal meclislerin önemini kabul etmekte ve potansiyel katkılarını vurgulamıştır. Münhasır insan hakları yetkilerine sahip bir meclis komisyonu kurulmasının teşvik edilmesi ve bir meclis insan hakları komisyonun görev, sorumluluk, işlev ve birleşenlerini kapsayan standartları içermesi gerektiğinin altını çizmişlerdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi 1990 yılında 3686 sayılı Kanun ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu kurmuştur ve Komisyon bu Kanuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğüne uygun olarak faaliyet göstermektedir. Ihtisaslaşmış bir meclis insan hakları komisyonunun varlığı önemli olmakla beraber ulusal meclis insan hakları komisyonlarının, bu vakada İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun, insan haklarını etkin bir şekilde gerçekleştirebilmeleri ve yaygınlaştırabilmeleri için yeterli sorumluluk, güç, işlev, yetki ve çalışma yöntemlerine sahip olmalarını sağlama gerekliliği de vardır.
Tüm bu açıklamalar doğrultusunda bu çalışmada, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun gerekli ve yeterli yetki ve olanaklara sahip olup olmadığı ve insan haklarının korunup gerçekleştirilmesinde etkin bir rol üstlenip üstlenmediğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada ilk önce genel olarak ulusal meclislerin ve ulusal meclis insan hakları komisyonlarının insan hakları bağlamındaki öneminden bahsedilmiş, ardından bu konuda Birleşmiş Milletler nezdinde yaşanan uluslararası gelişmeler açıklanmış, sonrasındaysa İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu yetki, güç, sorumluluk ve çalışma yöntemleri gibi farklı yönlerden tartışılmıştır. Çalışma sonucunda İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun daha etkin ve işlevsel olması yönünden çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Ulusal meclisler İnsan hakları Ulusal meclis insan hakları komisyonları Birleşmiş Milletler Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu
There has been a growing international consensus on the importance of national parliaments in the protection and realisation of human rights. National parliaments may interpret and apply human rights especially when holding the executive to account and in the laws they make. Therefore, they should be seen as a key institutional element of domestic human rights systems. In today’s national parliament structures, parliamentary work is carried out mainly in parliamentary committees. In the context of human rights, mostly, a parliamentary committee with a specific human rights mandate is set up or such a human rights mandate is added to an existing committee’s remit. The United Nations and its organs have also recognized the importance and emphasised the potential contribution of national parliaments in a number of outcome documents. They underlined that the establishment of a parliamentary committee with an exclusive human rights mandate should be encouraged and included set of standards that cover the mandate, responsibilities, functions and composition of a parliamentary human rights committee. The Grand National Assembly of Turkey have established the Committee on Human Rights Inquiry with the Law No. 3686 in 1990 and it functions in accordance with this Law and the Rules of Procedure of the Grand National Assembly of Turkey. It is true that the existence of a specialised parliamentary human rights committee is important. However, there is also a need to ensure that national parliamentary human rights committees, in this case the Committee on Human Rights Inquiry, have adequate responsibilities, power, functions, mandate and working methods to realise and mainstream human rights in an effective way.
Accordingly, with all these explanations, in this study it is aimed to examine whether the Committee on Human Rights Inquiry has necessary and sufficient powers and opportunities and whether it plays an active role in protecting and realising human rights. In the study, first, the importance of national parliaments and national parliamentary human rights committees in the context of human rights has been mentioned, then international developments at the United Nations level have been explained, and the Committee on Human Rights Inquiry has been discussed from different aspects such as authority, power, responsibility and working methods. As a result of the study, various suggestions have been made to make the Committee on Human Rights Inquiry more effective and functional.
National parliaments Human rights National parliamentary human rights committees United Nations Grand National Assembly of Turkey Committee on Human Rights Inquiry
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hukuk, Uluslararası İlişkiler |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 8 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Sayı: 41 |