Bütüncül Yaklaşım: Yoğun Bakımda Hastası Olan Aile Üyeleri

Cilt: 13 Sayı: 1 1 Haziran 2009
  • Aysel Gürkan
PDF İndir
TR EN

Bütüncül Yaklaşım: Yoğun Bakımda Hastası Olan Aile Üyeleri

Öz

Yoğun bakım ünitesine yatan birey fiziksel ve duy- gusal bir kriz yaşarken aile de duygusal bir kriz yaşayabilmektedir. Hasta ailesinin, hastanın yaşa- dığı krizi aşabilmesi, sağlığını yeniden kazanması ve iyilik halini sürdürmesinde önemli rolü vardır. Ancak, bu kriz süresince ailenin de karşılanması gereken gereksinimleri söz konusudur. Hasta ve ailesini bir bütün olarak kabul eden görüş doğrul- tusunda, hastanın tedavi ve bakım sürecinde aile de ele alınmalıdır. Bununla birlikte yoğun bakım ünitelerinde tüm ilginin hasta üzerinde yoğunlaş- tığı, aile üyelerinin gereksinimlerine çok az yer verildiği ya da hiç verilmediği gözlenmektedir. Bu makalede konuya dikkat çekilmesi amaçlanmak- tadır

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Sabuncu N, Şenturan L, Gülseven B. Visiting in ICUs: the opinions of nurses and patients’ rela- tives. Connect Critical Care Nursing in Europe 2001;1:87-92.
  2. Ünver V. Yoğun bakım ünitesinde hastası olan aile- lerin gereksinimlerinin saptanması. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi 2003;7:75-81.
  3. Sekmen K, Hatipoğlu S. Yoğun bakım ünitesi teknolojik ortamının hasta ve ailesi üzerine etkileri. Yoğun Bakım Hemşireleri Dergisi 1999;3:22-6.
  4. Taşdemir N, Özşaker E. Yoğun bakım ünitesinde ziyaret uygulaması: ziyaretin hasta, hasta ailesi ve hemşire üzerine etkileri. C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2007;11:27-31.
  5. Akşit S, Cimete G. Çocuğun yoğun bakım üni- tesine kabulünde, annelere uygulanan hemşirelik bakımının annelerin anksiyete düzeyine etkisi. C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2001;5:25-36.
  6. Hughes F, Bryan K, Robbins I. Relatives' experiences of critical care. Nurs Crit Care 2005;10:23-30.
  7. Freitas KS, Kimura M, Ferreira KA. Family members' needs at intensive care units: comparative analysis between a public and a private hospital. Rev Lat Am Enfermagem 2007;15:84-92.
  8. Hughes F, Robbins I, Bryan K. An analysis of information available to relatives in intensive care. Intensive Crit Care Nurs 2004;20:200-5.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Aysel Gürkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2009

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2009

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Gürkan, A. (2009). Bütüncül Yaklaşım: Yoğun Bakımda Hastası Olan Aile Üyeleri. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi, 13(1), 1-5. https://izlik.org/JA56PJ28CN
AMA
1.Gürkan A. Bütüncül Yaklaşım: Yoğun Bakımda Hastası Olan Aile Üyeleri. YBHD. 2009;13(1):1-5. https://izlik.org/JA56PJ28CN
Chicago
Gürkan, Aysel. 2009. “Bütüncül Yaklaşım: Yoğun Bakımda Hastası Olan Aile Üyeleri”. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi 13 (1): 1-5. https://izlik.org/JA56PJ28CN.
EndNote
Gürkan A (01 Haziran 2009) Bütüncül Yaklaşım: Yoğun Bakımda Hastası Olan Aile Üyeleri. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi 13 1 1–5.
IEEE
[1]A. Gürkan, “Bütüncül Yaklaşım: Yoğun Bakımda Hastası Olan Aile Üyeleri”, YBHD, c. 13, sy 1, ss. 1–5, Haz. 2009, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56PJ28CN
ISNAD
Gürkan, Aysel. “Bütüncül Yaklaşım: Yoğun Bakımda Hastası Olan Aile Üyeleri”. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi 13/1 (01 Haziran 2009): 1-5. https://izlik.org/JA56PJ28CN.
JAMA
1.Gürkan A. Bütüncül Yaklaşım: Yoğun Bakımda Hastası Olan Aile Üyeleri. YBHD. 2009;13:1–5.
MLA
Gürkan, Aysel. “Bütüncül Yaklaşım: Yoğun Bakımda Hastası Olan Aile Üyeleri”. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi, c. 13, sy 1, Haziran 2009, ss. 1-5, https://izlik.org/JA56PJ28CN.
Vancouver
1.Aysel Gürkan. Bütüncül Yaklaşım: Yoğun Bakımda Hastası Olan Aile Üyeleri. YBHD [Internet]. 01 Haziran 2009;13(1):1-5. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56PJ28CN

Bu derginin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanmıştır.

30490