Objective: This study aims to evaluate the hand hygiene practices of healthcare personnel working in the surgical intensive care unit, a critical measure for controlling and preventing hospital-acquired infections. Materials and Methods: The study involved a total of 29 healthcare personnel, comprising 12 physicians and 17 nurses, in a descriptive research design. Data were collected through surveys and observation forms and analyzed quantitatively using SPSS 16 software. Results: Several factors influencing hand hygiene practices within the healthcare unit were identified, including the time-consuming nature of frequent handwashing (27.1%), a high patient-to-staff ratio (24.1%), equipment shortages (20.7%), and negligence (20.7%). Surprisingly, despite 86.2% of healthcare personnel having received hand hygiene training, none were aware of the correct handwashing sequence. Furthermore, 62.1% were unaware of the recommended handwashing duration within the unit, while 51.7% were unfamiliar with the appropriate handwashing duration in this specific setting. Shockingly, 34.8% of staff admitted to not washing their hands at all upon entering the unit, with only 32.6% adhering to proper handwashing techniques. Within the unit, 51.1% of situations requiring handwashing were observed to go without hand hygiene compliance. Proper handwashing techniques were followed in only 29.1% of cases. Conclusion: The hand hygiene practices of healthcare personnel are suboptimal. In light of these findings, it is imperative to conduct interventions such as comprehensive hand hygiene training to significantly enhance the hand hygiene practices of healthcare personel.
Hand hygiene Surgical intensive care units Hospital-acquired infection
Amaç: Bu çalışmanın amacı, cerrahi yoğun bakım ünitesinde görev yapan sağlık çalışanlarının, hastane enfeksiyonlarının kontrolü ve önlenmesinde önemli ve etkili bir yol olan el yıkama durumlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan çalışmaya 12 hekim ve 17 hemşire olmak üzere toplam 29 sağlık çalışanı dahil edildi. Araştırmanın verileri anket ve gözlem formları ile toplandı. Toplanan veriler SPSS 16 programı kullanılarak nicel analiz yöntemleri ile değerlendirildi. Bulgular: Sağlık çalışanlarının ünite içinde el yıkamalarını etkileyen nedenler çok sık yıkamanın zaman alması (%27,1), kişi başına düşen hasta sayısının fazla olması (%24,1), araç-gereç eksikliği (%20,7) ve ihmaldir (%20,7). %86,2’si el yıkama konusunda eğitim almış olan çalışanların tamamı el yıkamada izlenmesi gereken sıralamayı bilmemektedir. %62,1’i ünite içinde, %51,7’si ünite içinde el yıkama süresini bilmemektedir. Çalışanların %34,8’inin üniteye ilk girişte ellerini hiç yıkamadığı, yalnızca %32,6’sının uygun teknikle ellerini yıkadığı belirlenmiştir. Ünite içinde ise el yıkama gerektiren durumların %51,1’inde ellerin yıkanmadığı görülmüştür. Uygun teknikle el yıkama oranı ise %29,1 olmuştur. Sonuç: Sağlık çalışanlarının el yıkama durumları istenen düzeyde değildir. Bu sonuçlar doğrultusunda el hijyeni eğitimlerinin gerçekleştirilmesi gibi çalışmaların sağlık çalışanlarının el yıkama durumlarına olumlu yönde önemli katkılar sağlayacağını düşünmekteyiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yoğun Bakım Hemşireliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 27 Sayı: 3 |
Bu derginin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanmıştır.