BibTex RIS Kaynak Göster

ULUSAL E-DEVLET YAZILIM ÇERÇEVESİ VE KAMU KURUMLARINA ETKİSİ

Yıl 2015, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 01.07.2015

Öz

Bilgi toplumuna geçiş sürecinde, en değerli varlık haline gelen bilgi, veriden oluşturulmaktadır. Veri ise, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yer alan cihazlarda, yazılımlar vasıtası ile üretilen bir değerdir. Günümüzde, veri üreten cihazların sayısı 187 milyara ulaşmış olup, 2020 yılında üretilen verinin 44 zetabyte olacağı tahmin edilmektedir (“Digital Universe”, 2012). Bu verilerin % 37’den fazlasının faydalı veri olarak karar süreçlerine katkı sağlayacağı ve bu birikimin yine yazılımlar vasıtası ile analiz edileceği düşünülürse, masaüstü bilgisayardan internet ortamına, üretim sistemlerinden, kritik altyapılara ve makinalar arası iletişime kadar birçok alanda yazılım geliştirmenin ne kadar önemli bir konuma kavuştuğu daha iyi görülmektedir. Geniş çerçevede geliştirilen yazılımlar; güvenlik, standartlara uyum, yeniden kullanılabilirlik, birlikte çalışabilirlik, güncel teknolojinin takibi, entegrasyon, bilgi toplumu sürecindeki temel ulusal mevzuatlara uyum, platform bağımsızlığı, bilgi güvenliği gibi birçok gereksinimi de beraberinde getirmektedir. Bu gereksinimlerin geliştirme sürecine olan yükünü en aza indirebilmek, zaman ve işgücü tasarrufu sağlayabilmek için, özel sektör tarafından uygulanan yazılım çerçevesi yaklaşımı, yakın dönemde bilgi toplumu ve e-Devlet hedefleri doğrultusunda kamu kurumları için devletler tarafından da ele alınmış ve önemli kazanımlar ölçümlenmeye başlamıştır. Bu çalışmanın amacı, e-Devlet yazılım çerçevesinin uygulanmasından kaynaklanacak fırsatlardan ve başarılı ülke örneklerinden yola çıkılarak, kamu kurumları için bu tür bir ulusal uygulamanın getireceği kazanımları ele almak ve bu yaklaşımı uygulayabilmek için bir geçiş modeli önerisi ortaya koymaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İzzet Özbilgin

Mustafa Afyonluoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özbilgin, İ., & Afyonluoğlu, M. (2015). ULUSAL E-DEVLET YAZILIM ÇERÇEVESİ VE KAMU KURUMLARINA ETKİSİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, 1(1).
AMA Özbilgin İ, Afyonluoğlu M. ULUSAL E-DEVLET YAZILIM ÇERÇEVESİ VE KAMU KURUMLARINA ETKİSİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. Eylül 2015;1(1).
Chicago Özbilgin, İzzet, ve Mustafa Afyonluoğlu. “ULUSAL E-DEVLET YAZILIM ÇERÇEVESİ VE KAMU KURUMLARINA ETKİSİ”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 1, sy. 1 (Eylül 2015).
EndNote Özbilgin İ, Afyonluoğlu M (01 Eylül 2015) ULUSAL E-DEVLET YAZILIM ÇERÇEVESİ VE KAMU KURUMLARINA ETKİSİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 1 1
IEEE İ. Özbilgin ve M. Afyonluoğlu, “ULUSAL E-DEVLET YAZILIM ÇERÇEVESİ VE KAMU KURUMLARINA ETKİSİ”, Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, c. 1, sy. 1, 2015.
ISNAD Özbilgin, İzzet - Afyonluoğlu, Mustafa. “ULUSAL E-DEVLET YAZILIM ÇERÇEVESİ VE KAMU KURUMLARINA ETKİSİ”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 1/1 (Eylül 2015).
JAMA Özbilgin İ, Afyonluoğlu M. ULUSAL E-DEVLET YAZILIM ÇERÇEVESİ VE KAMU KURUMLARINA ETKİSİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. 2015;1.
MLA Özbilgin, İzzet ve Mustafa Afyonluoğlu. “ULUSAL E-DEVLET YAZILIM ÇERÇEVESİ VE KAMU KURUMLARINA ETKİSİ”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, c. 1, sy. 1, 2015.
Vancouver Özbilgin İ, Afyonluoğlu M. ULUSAL E-DEVLET YAZILIM ÇERÇEVESİ VE KAMU KURUMLARINA ETKİSİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. 2015;1(1).